Τυρόπιτες κουρού με αλεύρι ολικής και ελαιόλαδο

  • Δημιουργία συνταγής, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση:
  • Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.

Σας έχω υπέροχη και πανεύκολη συνταγή , για τυρόπιτες κουρού με αλεύρι ολικής και ελαιόλαδο. Η ζύμη είναι αφράτη και γίνεται γρήγορα, χωρίς μεγάλη διαδικασία και ζύμωμα.

Λόγω των προσεγμένων υλικών τους, μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής και έτσι να καταναλωθούν μαζί με ένα φρούτο σαν πρωινό, σαν δεκατιανό στο σχολείο ή στην δουλειά ή σαν βραδινό μαζί με μία σαλάτα. Πάμε να δούμε λοιπόν υλικά και διαδικασία παρασκευής.

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 250 γρ.αλεύρι ολικής άλεσης
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. μηλόξιδο
  • 1 κουταλάκι baking powder
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο μοσχοκάρυδο

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. τυρί φέτα τριμμένη

Για το άλειμμα:

  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κουταλιά γάλα

Οδηγίες:

Ρίχνουμε σε ένα μπολ σταδιακά τα υγρά υλικά της ζύμης δηλαδή το ελαιόλαδο, το αυγό, το γιαούρτι και το ξύδι και τα χτυπάμε με τον αυγοδάρτη, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν σαν κρέμα.  Στο τέλος ρίχνουμε το πιπέρι με το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι. Στην συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στα υγρά υλικά και ζυμώνουμε απαλά, μέχρι η ζύμη να γίνει μια μαλακή μπάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ (η όλη διαδικασία παίρνει 5′). Σκεπάζουμε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να παγώσει και να σφίξει.

Αφού περάσει το μισάωρο, κόβουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια των 75 γρ. το καθένα και τα ανοίγουμε σε στρογγυλά πιτάκια ίσου μεγέθους όσο γίνεται.

Στο κέντρο κάθε στρογγυλού ζυμαριού βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας φέτα (25 γρ.), βρέχουμε την περιφέρειά του με λίγο νερό και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο. Με ένα μικρό πιρούνι πατάμε την ένωση κάνοντας διακοσμητικά δοντάκια και σφραγίζοντας τη ζύμη.

Τοποθετούμε τις τυρόπιτες σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.

Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε τον κρόκο με το γάλα και με ένα πινελάκι αλείφουμε τις τυρόπιτες. 

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C στις αντιστάσεις, στη μεσαία σκάλα για 25-30 λεπτά. 

Θρεπτικά συστατικά

ανά τυροπιτούλα 1/8:

Θερμίδες               : 310 kcal

Υδατάνθρακες      : 24 γρ.

Πρωτείνες             : 11 γρ.

Λιπαρά                  : 20 γρ.

 

Leave A Response