Τσαλακωτή τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και ελαφριά τυριά

Συνταγή για πανεύκολη τσαλακωτή τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και ελαφριά τυριά που μπορούμε να φτιάξουμε σε λίγο χρόνο και με απλά υλικά.

Οι τυρόπιτες παραδοσιακά έχουν αρκετές θερμίδες και λιπαρά ωστόσο στην συγκεκριμένη εκδοχή έχω χρησιμοποιήσει ελαφρύ γάλα, ελαφρύ κίτρινο τυρί αλλά και περιορισμένο ελαιόλαδο έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μην είναι πολύ φορτωμένο θερμιδικά.

Η μεγάλη παγίδα με τις τυρόπιτες είναι ότι συνήθως μας οδηγούν στο συχνό τσιμπολόγημα ή στην υπερκατανάλωση καθώς είναι πολύ νόστιμες. Για να αποφύγουμε αυτές τις συμπεριφορές καλό είναι να τις καταναλώνουμε στην θέση κάποιου γεύματος, όπως είναι για παράδειγμα το πρωινό ή ακόμα καλύτερα, το κύριο πάντα με συνοδευτικό σαλάτα.

Προσωπικά, επιλέγω να την καταναλώνω σαν κύριο γεύμα αφού συνήθως 1,5 κομμάτι είναι αρκετό για να με χορτάσει αλλά και να με ευχαριστήσει καθώς είμαι λάτρης τέτοιων φαγητών και δεν θέλω να τα στερούμαι.

Πάμε λοιπόν να δούμε την συνταγή.

Υλικά:

  • 6 φύλλα κρούστας
  • 250 γρ. τυρί κίτρινο ελαφρύ (πχ Regato light ) τριμμένο
  • 250 γρ. τυρί λευκό ελαφρύ ή τυρί φέτα ή κατσικίσιο τυρί τριμμένα
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. Μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 κ.γ. Πιπέρι τριμμένο
  • 200 γρ. γάλα ελαφρύ
  • 2 αυγά
  • Ταψάκι διαμέτρου 30 cm

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τα 2 τριμμένα τυριά, προσθέτουμε μοσχοκάρυδο και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Καλύπτουμε τον πάτο του ταψιού μας με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά με ελαιόλαδο.

Στον πάγκο μας, απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας, το λαδώνουμε και πασπαλίζουμε 1 χούφτα από τα τυριά μας (περίπου 3 κ. σούπας).

Τσαλακώνουμε το φύλλο και το τοποθετούμε στο ταψί.

Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για τα 6 φύλλα μέχρι να γεμίσει το ταψί μας.

Κόβουμε την πίτα μας στα 8 κομμάτια.

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε 2 αυγά και 200 γρ. γάλα και περιχύνουμε μ’αυτό την πίτα μας.

Αφήνουμε να σταθεί και να τραβήξει τα υγρά για 20 λεπτά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην πιο χαμηλή θέση, στον αέρα στους 160 βαθμούς για 25-30’.

Στο τέλος την βάζουμε για άλλα 5′ να πατήσει κάτω ώστε να ψηθεί και να κρουστάρει και από κάτω.

Καλή μας όρεξη!

Διατροφικά στοιχεία ανά κομμάτι (με ελαφριά τυριά):

Θερμίδες: 332 kcal

Υδατάνθρακες: 19 γρ.

Πρωτείνες: 21 γρ.

Λιπαρά: 19 γρ.

 

Δημιουργία συνταγής, παρασκευή, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση:

Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.

 

Αν φτιάξετε τη συνταγή θα χαρώ πολύ να ανεβάσετε story στο Instagram και να κάνετε tag τη diatrofisimera!

Leave A Response