Συνταγή για ψωμί Ζέας στον αρτοπαρασκευαστή

Νοστιμότατη συνταγή για ψωμί Ζέας στον αρτοπαρασκευαστή, δηλαδή με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι. Το συγκεκριμένο αλεύρι σε σχέση με το σιτάρι διαθέτει περισσότερες φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα όπως επίσης και μεγαλύτερη ποσότητα του βασικού αμινοξέως λυσίνης  και ορισμένων ιχνοστοιχείων όπως το μαγνήσιο.

Παράλληλα, θεωρείται πιο εύπεπτο από το σιτάρι καθώς διαθέτει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη, όμως προσοχή, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη) γιατί και πάλι περιέχει γλουτένη σε κάποιο βαθμό.

Προσωπικά αγαπώ το συγκεκριμένο ψωμί γιατί έχει γεμάτη γεύση και πλούσια υφή. Παρόλ’αυτά χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση γιατί η φέτα ζυγίζει σχεδόν το διπλάσιο απ’ότι μία φέτα από τα συνηθισμένα “φουσκωτά” ψωμιά. Για τον λόγο αυτό όταν τρώω το συγκεκριμένο ψωμί κόβω μία φέτα αντί για 2 (που ζυγίζει περίπου όσο 2).

Υλικά:

  • 400 γρ. χλιαρό νερό (450 ml)
  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κύβο νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή
  • 500 γρ. αλεύρι Ζέας – Δίκοκκο σιτάρι
  • 1 κ. γλυκού αλάτι
  • 50 γρ. κολοκυθόσποροι

Εκτέλεση:

  • Πρώτα αλείφω τον κάδο και τους ζυμωτήρες με το ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
  • Για να ενεργοποιήσω την νωπή μαγιά, την βάζω στον κάδο και την διαλύω με το χλιαρό νερό χρησιμποιώντας μία ξύλινη σπάτουλα. Αφού διαλυθεί, βάζω ένα μέρος από το αλεύρι μου και ανακατεύω να γίνει ένας πολτός. Σκεπάζω με μία πετσέτα και αφήνω για 10-15’.
  • Όπως βλέπετε, δεν υπάρχει ζάχαρη στα υλικά, αυτό γιατί η μαγιά λειτουργεί κανονικότατα και χωρίς αυτήν και έτσι δεν υπάρχει λόγος να την προσθέσουμε στο ψωμάκι μας.
  • Στην συνέχεια προσθέτω από πάνω τα το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Στο τέλος ρίχνω από πάνω το αλάτι, φροντίζοντας να μην έρθει σε επαφή με τον πολτό της μαγιάς που έχει ενεργοποιηθεί στον πάτο του κάδου.
  • Το ψήνω στην λειτουργία για ψωμιά ολικής άλεσης και όταν ακούσω την ειδοποίηση ρίχνω τον κολοκυθόσπορο.
  • Μόλις τελειώσει το ψήσιμο αφαιρώ με προσοχή το ψωμί και το αφήνω να κρυώσει.

 

Θρεπτικά συστατικά ανά φέτα 50 γρ.

Θερμίδες               : 170

Υδατάνθρακες      : 30

Πρωτείνες             : 6,5

Λιπαρά                  : 1,5

 

Leave A Response