Συνταγή για ντολμαδάκια Σμυρνέϊκα

Dolmadakia-1

Αυτή είναι μια αυθεντική συνταγή για Ντολμαδάκια Σμυρνέϊκα που την πέρασε η προγιαγιά μου η Μαρία η Σμυρνιά στην γιαγιά μου την Κική, εκείνη με τη σειρά της στην μητέρα μου τη Γιασεμή κι εκείνη σ’εμένα. Έχει υψηλή θρεπτική αξία γιατί περιέχει αρκετές βιταμίνες – ιδιαίτερα βιταμίνη Α – όπως επίσης και πολυφαινόλες που προέρχονται από τα αμελόφυλλα (δείτε θρεπτική τους αξία εδώ), τα  μυρωδικά και το ελαιόλαδο. Επίσης, μας δίνει αρκετούς υδατάνθρακες από το ρύζι, λιπαρά από το ελαιόλαδο και λίγες πρωτεΐνες. Συνδυάζοντάς τους με γιαούρτι λίγων λιπαρών όχι μόνο απογειώνετε την γεύση τους αλλά και συμπληρώνετε την περιεκτικότητα του γεύματος σε πρωτεΐνες. Είναι ένα δύσκολο φαγητό που χρειάζεται αρκετή προετοιμασία και υπομονή αλλά αξίζει πραγματικά τον κόπο.

Υλικά

  • 1/4 φρέσκα αμπελόφυλλα
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • ½  ματσάκι άνιθο
  • ½  ματσάκι διόσμο
  • 300 γρ. ρύζι για γεμιστά
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • Αλάτι, Πιπέρι
  • 1 & ¾ ποτήρι νερό

Dolmadakia-2

Εκτέλεση:

1. Ξεπλένουμε τα αμπελόφυλλα σε μία λεκάνη και ξεχωρίζουμε 8 περίπου φύλλα που είναι πολύ μεγάλα και σκληρά ή σκισμένα για να τα τοποθετήσουμε στον πάτο της κατσαρόλας και πάνω από τα ντολμαδάκια.

2. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό με αλάτι να βράσει κι εκεί ζεματίζουμε τα φύλλα για 20-30 δευτερόλεπτα ίσα ίσα να αλλάξουνε χρώμα. Τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.

3. Φτιάχνουμε την γέμιση με το ρύζι, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι. Δοκιμάζουμε τη γέμιση, θέλουμε να είναι ξινούτσικη και αλμυρούτσικη.

4. Παίρνουμε ένα ένα αμπελόφυλλο και αφού αφαιρέσουμε το κοτσανάκι του, το τοποθετούμε σε ένα πιάτο με την πλευρά του κοτσανιού προς τα εμάς και την γυαλιστερή του πλευρά προς τα κάτω. (Η γιαγιά μου τα τύλιγε στη χούφτα της!).

5. Βάζουμε στο κέντρο του μισή κ. Γλυκού ρύζι περίπου (εξαρτάται από το μέγεθος του φύλλου) και το διπλώνουμε σε ντολμαδάκι προσέχοντας να μην το σφίξουμε πολύ γιατί το ρύζι όταν βράσει θα φουσκώσει, αλλά ούτε και να το αφήσουμε πολύ χαλαρό γιατί θα μας ανοίξουν κατά το βράσιμο.

6. Στρώνουμε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας τα μισά από τα φύλλα που κρατήσαμε στην αρχή και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια μας από πάνω. Προσέχουμε να τα τοποθετούμε με την άκρη τους προς τα κάτω και επίσης να τα βάζουμε σχετικά στριμωγμένα μεταξύ τους για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο. Στην συνταγή που σας έδωσα λογικά θα σας βγουν 2 στρώσεις ντολμαδάκια.

7. Όταν τελειώσουμε με το τύλιγμα, βάζουμε από πάνω άλλη μία στρώση με τα φύλλα που κρατήσαμε στην αρχή και από πάνω τους ένα μεγάλο πιάτο ανάποδα, το οποίο θα τα κρατήσει στην θέση τους όσο βράζουν.

8. Ρίχνουμε 1 και 2/3 ποτήρια νερό μέσα στην κατσαρόλα και ανοίγουμε το μάτι.

9. Βράζουμε τα ντολμαδάκια μας σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (στο μάτι με διαβάθμιση από 1 ως 9, προτείνω να τα βράσετε στο 1 ή 1,5), για 1:30 ώρα.

10. Τα ντολμαδάκια μας είναι έτοιμα, μπορούμε να τα φάμε ζεστά ή κρύα, σαν κύριο γεύμα ή σαν ορεκτικό, συνοδευόμενα από γιαούρτι ή τυρί ή σκέτα.

 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ –ΑΝΑ 100gr

Θερμίδες 160 kcal
Υδατάνθρακες 21 γρ
Πρωτεϊνες 3 γρ
Λιπαρά 7 γρ
Βιταμίνη Α 4765 IU
Φυλλικό οξύ 60.7 mcg
 
Τη συνταγή έγραψε και φωτογράφησε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Google +

 

Leave A Response