Συκωτάκια και εντόσθια κοτόπουλου λεμονάτα

Σας έχω ένα μερακλίδικο και δυναμωτικό πιάτο με συκωτάκια και εντόσθια κοτόπουλου λεμονάτα, ένα πιάτο πεντανόστιμο και οικονομικό που παρασκευάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Αν και δεν είμαι ιδιαίτερα φίλη της γεύσης του συκωτιού υπάρχουν μέρες που νιώθω ότι το σώμα μου χρειάζεται την τόνωση και τις βιταμίνες του οπότε το τιμάω.

Το συκώτι είναι μία τροφή πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά καθώς είναι γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλή σε θερμίδες καθώς περιέχει μόνο 5-6% λιπαρά.

Πιο συγκεκριμένα περιέχει σε πολύ μεγάλη ποσότητα:

  • Βιταμίνη Β12, η οποία βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και του DNA, ενώ συμμετέχει στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Βιταμίνη Α, σημαντική για την όραση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την αναπαραγωγή, ενώ βοηθάει στην σωστή καρδιακή και νεφρική λειτουργία.
  • Ριβοφλαβίνη (Β2), σημαντική για τον μεταβολισμό όπως επίσης και για την κυτταρική ανάπτυξη και λειτουργία.
  • Φολικό οξύ (Β9), ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των κυττάρων και στο σχηματισμό του DNA.
  • Σίδηρος, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Ο σίδηρος στο συκώτι είναι ο αιμικός σίδηρος, το είδος που απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό.
  • Χαλκός, ένα μέταλλο που λειτουργεί σαν κλειδί για την ενεργοποίηση ορισμένων ενζύμων, τα οποία στη συνέχεια βοηθούν στη ρύθμιση της παραγωγής ενέργειας, του μεταβολισμού του σιδήρου και της λειτουργίας του εγκεφάλου.
  • Χολίνη, ουσία πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη λειτουργία του ήπατος .

Όπως είδαμε το συκώτι περιέχει μεγάλη ποσότητα από βιταμινες και μέταλλα, όμως η μεγάλη περιεκτικότητά του σε βιταμίνη A και χαλκό το καθιστά μια τροφή που δεν πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά καθώς μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα και υπερβιταμίνωση. Επιπλέον, παρά τα χαμηλά του λιπαρά περιέχει αρκετή ποσότητα χοληστερόλης. Για τους λόγους αυτούς συστήνεται η κατανάλωσή του περιστασιακά και με μέτρο στην ποσότητα – όπως μία φορά στις 2 εβδομάδες.

Πάμε λοιπόν να δούμε την συνταγή:

Υλικά:

  • 500 γρ. εντόσθια και συκωτάκια κοτόπουλου
  • Ένα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Ένα δοντάκι σκόρδο ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • Πιπέρι
  • Θυμάρι
  • Ελαιόλαδο
  • Χυμός από μισό με ένα λεμόνι

Εκτέλεση:

Αρχικά βράζουμε τα εντόσθια και τα συκωτάκια κοτόπουλου για λίγα λεπτά και στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε καλά.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μαραίνουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι με το σκόρδο, αλατίζουμε ελαφρώς.

Στην συνέχεια προσθέτουμε τα εντόσθια κοτόπουλου, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ροδίζουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές.

Σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και μαγειρεύουμε με το καπάκι κλειστό μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δημιουργηθεί μία σάλτσα με τα ζουμάκια.

Καλή μας όρεξη!

 

Διατροφικά στοιχεία ανά 150 γρ.:

  • Θερμίδες: 320 kcal
  • Υδατάνθρακες: 1 γρ.
  • Πρωτείνες: 36 γρ.
  • Λιπαρά: 20 γρ.

Αν φτιάξετε τη συνταγή θα χαρώ πολύ να ανεβάσετε story στο Instagram και να κάνετε tag τη diatrofisimera!

  • Δημιουργία συνταγής, παρασκευή, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση:
  • Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.

Πηγές:

Seong, P. N., Cho, S. H., Park, K. M., Kang, G. H., Park, B. Y., Moon, S. S., & Ba, H. V. (2015). Characterization of Chicken By-products by Mean of Proximate and Nutritional Compositions. Korean journal for food science of animal resources, 35(2), 179–188. https://doi.org/10.5851/kosfa.2015.35.2.179

Leave A Response