Αν σας αρέσει το γιαούρτι αλλά και το τυρί κρέμα τότε θα πρέπει να δοκιμάσετε αυτήν την παραδοσιακή Λιβανέζικη συνταγή για σπιτικό τυρί κρέμα από γιαούρτι, Λάμπνε. Είναι πολύ απλή εύκολη, γρήγορη και φυσικά οικονομική.
Πρόκειται για μία συνταγή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο αλλά και προβιοτικά καθώς περιέχει τα ωφέλημα βακτήρια του γιαουρτιού που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην υγεία του εντέρου.
Ανάλογα με το τι γιαούρτι θα επιλέξετε ως πρώτη ύλη μπορεί να είναι:
- Ιδιαίτερα ελαφρύ σε λιπαρά – αν το φτιάξετε με γιαούρτι 2%
- Ελαφρύ σε λιπαρά – αν το φτιάξετε με γιαούρτι 4-5%
- Μέτριο σε λιπαρά – αν το φτιάξετε με γιαούρτι 10%
Είναι μία τέλεια επιλογή για να το συνδυάσετε με αλμυρές ή γλυκές γεύσεις σε πρωινά, ενδιάμεσα αλλά και κυρίως γεύματα.
Προσωπικά το έχω φτιάξει 2 φορές με γιαούρτι 2% στραγγιστό και τις δύο, τη μία το άφησα 24 ώρες, το άλλο 36 και το τρίτο 48 ώρες . Ομολογώ ότι στις 48 ώρες μου άρεσε πιο πολύ η υφή του και η γεύση του και μελλοντικά θέλω να δοκιμάσω και με γιαούρτι λίγο πιο λιπαρό – 4 ή 5%.
Πάμε λοιπόν να δούμε την διαδικασία.
Υλικά:
- 500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό – διαλέξτε ένα γιαούρτι που σας αρέσει
- ¾ κ. γλυκού αλάτι ή 1/2 κ. σούπας (ανάλογα πόσο αλμυρό το θέλουμε)
- Σουρωτήρι
- Τουλπάνι ή καθαρή πετσέτα που την έχουμε πλύνει χωρίς μαλακτικό.
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, τοποθετούμε το γιαούρτι και το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε ένα άλλο μπολ, τοποθετούμε ένα σουρωτήρι και μέσα του απλώνουμε την πετσέτα ή το τουλπάνι.
Ρίχνουμε το γιαούρτι μέσα στο τουλπάνι και γυρίζουμε τις άκρες του υφάσματος ώστε να δημιουργήσουμε μία μπάλα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 24-48 ώρες.
Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι την ημερομηνία λήξης του γιαουρτιού.
- Δημιουργία συνταγής, παρασκευή, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση:
- Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.
Αν φτιάξετε τη συνταγή θα χαρώ πολύ να ανεβάσετε story στο Instagram και να κάνετε tag τη diatrofisimera!