Σπιτικό αλλαντικό κοτόπουλου

  • Μαγείρεμα και φωτογράφιση:
  • Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα αλλαντικά, συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση καρκίνου. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί περιέχουν συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης, που είναι καρκινογόνα. Επιπλέον, σε ορισμένα στάδια της επεξεργασίας, όπως είναι το κάπνισμα, προστίθενται κι άλλες τοξικές βλαβερές ουσίες, ενώ παράλληλα παράγονται αρωματικοί υδρογονάνθρακες που επίσης έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του καρκίνου στο πεπτικό σύστημα.

Έτσι λοιπόν, είναι προτιμότερο να φτιάχνουμε σπιτικό αλλαντικό κοτόπουλου, το οποίο να είναι ψητό και να περιέχει αγνά υλικά ώστε να μην στερηθούμε την γεύση και την θρεπτική του αξία.

Γι ’αυτό και σας βρήκα συνταγή για σπιτικό αλλαντικό κοτόπουλου, την δοκίμασα και την ενέκρινα και σας ενθαρρύνω να την φτιάχνετε όσο όποτε μπορείτε έτσι ώστε να αντικαταστήσετε αλλαντικά του εμπορίου.

Υλικά:

  • 2 φιλέτα κοτόπουλο (περίπου 500 γρ.)
  • 1 κ. σούπας αλάτι
  • 2 κ. σούπας μελάσα ή Μέλι
  • Μπαχαρικά που αγαπάτε (πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή, κουρκουμά, πιπέρι, θυμάρι, σκόρδο σκόνη, κρεμμύδι σκόνη)
  • Ελαιόλαδο και επιπλέον μπαχαρικά για το ψήσιμο

Εκτέλεση:

Αρχικά μαρινάρουμε το κοτόπουλο βάζοντάς το σε ένα σακουλάκι τροφίμων με το αλάτι, το μέλι και τα μπαχαρικά.

Κάνουμε ένα καλό μασάζ στο κοτόπουλο για να πάνε παντού τα μπαχαρικά και κλείνουμε όσο πιο καλά μπορούμε το σακουλάκι ώστε να μην έχει αέρα.

Βάζουμε το σακουλάκι με το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και το τοποθετούμε στο ψυγείο.

Αφήνουμε στο ψυγείο για 3 μέρες γυρίζοντας το κοτόπουλο ανάποδα 2 φορές τη μέρα – (έτσι θα βγάλει τα ζουμιά του και θα μαριναριστεί ομοιόμορφα).

Αφού περάσουν οι 3 μέρες, βγάζουμε το κοτόπουλο από το σακουλάκι και ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

Βάζουμε το ξεπλυμένο κοτόπουλο σε ένα μπολ με κρύο νερό και μουλιάζουμε επί 1,5 ώρα (30 λεπτά για κάθε μέρα που το μαρινάραμε).

Βγάζουμε το κοτόπουλο από το νερό και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.

Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, και το πασπαλίζουμε με επιπλέον μπαχαρικά ( εγώ έβαλα κουρκουμά, πάπρικα, σκόρδο σκόνη, κρεμμύδι σκόνη), αλλά όχι αλάτι!

Ψήνουμε σε σχάρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 140 βαθμούς στον αέρα για 50 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά το κοτόπουλο μέχρι να το κόψουμε διαγώνια σε λεπτές φέτες.

Αποθηκεύουμε σε τάπερ στο ψυγείο μέχρι 1 εβδομάδα.

Ακολουθήστε την Κυριακή Ζακχαίου στο Instagram & στο Facebook.

Leave A Response