Κάποια βράδια, όταν δεν έχω όρεξη για ωμή και κρύα σαλάτα μ’αρέσει να μαγειρεύω τα λαχανικά και να συνδυάζω μαζί τους μια μορφή πρωτεΐνης όπως το αυγό. Έτσι, συνθέτω ένα γεύμα με υψηλή διατροφική αξία, πλούσιο σε πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ικανό να με κρατήσει χορτάτη και να με βοηθήσει να έχω έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο. Μία τέτοια συνταγή είναι και αυτή, σπανάκι με αυγό μάτι, την οποία άλλοτε φτιάχνω με φρέσκο και άλλοτε με κατεψυγμένο σπανάκι, αναλόγως τι υπάρχει στο σπίτι.
Το σπανάκι είναι μία τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρει αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση.
Το δε αυγό περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, καλά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, όλα πολύτιμα για την υγεία και την ευεξία μας.
Διαβάστε αναλυτικά για την θρεπτική αξία του αυγού εδώ.
Πάμε λοιπόν να δούμε την συνταγή:
Υλικά:
- 3 τοματίνια σε κομματάκια ή 1 μικρή τομάτα σε κομματάκια
- ½ δοντάκι σκόρδο λιωμένο ή σκόρδο σκόνη
- 2 χούφτες σπανάκι ωμό ή κατεψυγμένο
- Ένα αυγό
- Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι
- 1 Κ. σούπας Ελαιόλαδο.
- Για το σερβίρισμα:
- 1 κ. σούπας Τυρί κρέμα λίγων λιπαρών
- Φρυγανιά ολικής ή παξιμαδάκι ή ψωμί
Εκτέλεση:
Σ’ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τα τοματίνια τα οποία τα λιώνουμε με την σπάτουλα για να βγάλουν τα ζουμιά τους και να μαραθούν .
Προσθέτουμε το σκόρδο λιωμένο, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
Στην συνέχεια ρίχνουμε 2 χούφτες σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο και μαγειρεύουμε λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι.
Τέλος σπάμε και ρίχνουμε στο κέντρο ένα αυγό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά με το καπάκι κλειστό ώστε να μαγειρευτεί το αυγό και από πάνω με τους ατμούς.
Όταν το αυγό μας έχει ψηθεί τόσο όσο θέλουμε, σερβίρουμε, προσθέτουμε τυρί κρέμα και συνδυάζουμε με φρυγανιά ή παξιμαδάκι ή ψωμί.
Καλή μας όρεξη.
Διατροφικά στοιχεία με 1 κ.σ. τυρί κρέμα και 1 φρυγανιά ολικής:
Θερμίδες: 300 kcal
Υδατάνθρακες:14 γρ.
Πρωτείνες: 15 γρ.
Λιπαρά: 14 γρ.
- Δημιουργία συνταγής, παρασκευή, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση:
- Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.
Αν φτιάξετε τη συνταγή θα χαρώ πολύ να ανεβάσετε story στο Instagram και να κάνετε tag τη diatrofisimera!