Ψάρι με λαχανικά στον ατμομάγειρα

  • Δημιουργία συνταγής, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση:
  • Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.

Μία τέλεια συνταγή για ψάρι στον ατμομάγειρα, που δεν θα πιστεύετε πόσο νόστιμη είναι και πόσο καθόλου δεν μυρίζει το σπίτι (γιατί είναι ένα σημαντικό θέμα για σας, το ξέρω μην νομίζετε).

Για την θρεπτική αξία, τι να πει πρωτοπεί κανείς;

Το ψαράκι μας δίνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και φυσικά τα πολύτιμα καρδιοπροστατευτικά και αντιφλεγμονώδη Ω-3 λιπαρά οξέα – ενώ παράλληλα είναι μαγειρεμένο στον ατμό που είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος καθώς δεν δημιουργεί καρκινογόνες ενώσεις.

Τα λαχανικά φυσικά μας παρέχουν βιταμίνες, αντιξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Πάμε να δούμε τη συνταγή;

Υλικά για 1 μερίδα:

  • 1 ολόκληρο ψάρι (ή ψάρια) καθαρισμένο από λέπια και εντόσθια (περίπου 600 γρ.)
  • 1 κολοκύθι κομμένο σε χοντρές ροδέλες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 1 καρότο κομμένο σε μέτριες ροδέλες
  • 1 μέτρια πατάτα κομμένη στα 8
  • 2 φύλλα λάχανου
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι, λεμόνι

Εκτέλεση:

Γεμίζουμε την λεκάνη του ατμομάγειρα με νερό.

Τοποθετούμε στο κάτω διαμέρισμα το ψάρι μας (χωρίς καθόλου μπαχαρικά και λάδι).

Τοποθετούμε στο πιο πάνω διαμέρισμα τα λαχανικά μας, επίσης χωρίς μπαχαρικά και λάδι. (Πάντα βάζουμε τα λαχανικά στο πιο πάνω διαμέρισμα από το ψάρι ή το κρέας μας ώστε τα ζουμιά τους να στάζουν πάνω στο ψάρι/κρέας και να του δίνουν νοστιμιά. Εκτός της νοστιμιάς, το αντίθετο θα ήταν και επικίνδυνο καθώς το ψάρι/κρέας μπορεί να μολύνει τα λαχανικά με παθογόνους μικροοργανισμούς.)

Μαγειρεύουμε στον ατμό για περίπου 20-25 και αφαιρούμε το πάνω διαμέρισμα με τα λαχανικά (αν τα θέλουμε πιο σκληρά τα βγάζουμε πιο γρήγορα, ενώ αν τα θέλουμε πιο μαλακά, τα αφήνουμε για περισσότερο χρόνο). Τα βάζουμε σε μία πιατέλα και προσθέτουμε ελαιόλαδο, στυμμένο λεμονάκι και αλατοπίπερο.

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα του ψαριού για άλλα 25-30’ – συνολικά το ολόκληρο ψάρι θέλει περίπου 50-60’ για να ψηθεί επαρκώς στον ατμομάγειρα, αλλά αυτό θα το δείτε γιατί εξαρτάται από το μέγεθός του). Αφαιρούμε το ψάρι, το μεταφέρουμε σε πιατέλα και προσθέτουμε ελαιόλαδο, στυμμένο λεμονάκι και αλατοπίπερο.

Έτρα τιπ: στο τέλος, πήρα το νερό που συλλέγεται στη συσκευή από το μαγειρεμένο φαγητό, το έβαλα σε κατσαρολάκι, πρόσθεσα ένα μέρος από τα λαχανικά, τα σιγοέβρασα  για 10΄και έφτιαξα μία ωραία σουπίτσα για το βράδυ.

Καλή σας όρεξη!

Θρεπτική αξία:

Θερμίδες: 550 kcal

Υδατάνθρακες: 30 γρ.

Πρωτεϊνες: 50 γρ.

Λιπαρά: 25 γρ.

 

Ακολουθήστε την Κυριακή Ζακχαίου στο Instagram & στο Facebook.

Leave A Response