Πιπεριές γεμιστές με κινόα και κιμά

  • Συνταγή και φωτογράφιση:
  • Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.

Σας έχω μία νόστιμη και πανεύκολη συνταγή για γεμιστές πιπεριές με κινόα και κιμά. Ο λόγος που αγαπώ τόσο αυτήν την συνταγή είναι γιατί αποτελεί ένα πλούσιο και υγιεινό γεύμα που είναι εκπληκτικά νόστιμο και εύκολο στην προετοιμασία, αφού μαγειρεύεται στην κατσαρόλα και όχι στο φούρνο. 

Ο συνδυασμός των λαχανικών με το κρέας και το κινόα προσφέρει πολύτιμες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά,  πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σιδήρο και φυτικές ίνες. Παράλληλα, αποτελεί ένα πιάτο χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά ιδανικό για όσους προσέχουν την διατροφή τους ή προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Πάμε να δούμε τη συνταγή;

Υλικά για 1 μερίδα:

  • 6 χρωματιστές πιπεριές
  • 500 γρ. άπαχο βοδινό κιμά – ή κοτόπουλου ή γαλοπούλας
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 δοντάκια σκόρδο ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. χυμό τομάτας ελαφρά συμπυκνωμένο
  • 6 κ. σούπας κινόα (1 κ. σούπας για κάθε πιπεριά)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση:

Κόβουμε τις κορυφές της πιπεριάς και αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες.

Τοποθετούμε το κινόα σε ένα τρυπητό και ξεπλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε τον κιμά – σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσει και να πάρει χρώμα εξωτερικά.

Αφαιρούμε τον κιμά από το τηγάνι, τον βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε στο αντικολλητικό τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τη ρίγανη και αφήνουμε να μαραθούν σε μέτρια θερμοκρασία για λίγα λεπτά.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο αντικολλητικό τον κιμά, το χυμό της ντομάτας, το κινόα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά 10 λεπτά με το καπάκι κλειστό μέχρι να μισομαγειρευτούν τα υλικά.

Αλείφουμε μία μεγάλη κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε τις πιπεριές με το άνοιγμα προς τα πάνω. Τις αλατίζουμε ελαφρώς και τις γεμίζουμε ομοιόμορφα με το μείγμα βοδινού-κινόα, αφήνοντας κενό ένα δάχτυλο από την επιφάνεια ώστε όταν φουσκώσει το κινόα να μην ξεχειλίσει το μείγμα. 

Αν μας περισσέψει μείγμα, το βάζουμε στην κατσαρόλα να μαγειρευτεί μαζί με τις πιπεριές.

Τέλος, καπακώνουμε τις πιπεριές με το καπάκι τους και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό (εγώ δεν πρόσθεσα καθόλου). 

Καλή σας όρεξη!

Θρεπτική αξία ανά γεμιστή πιπεριά:

Θερμίδες: 257 kcal

Υδατάνθρακες: 8 γρ.

Πρωτεϊνες: 19 γρ.

Λιπαρά: 17 γρ.

 

 

 

 

 

Leave A Response