Ομελέτα με Νιώτικο Σκοτύρι

Το σκοτύρι είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα προϊόντα της Ίου μιας και διαθέτει δυνατή και χαρακτηριστική γεύση η οποία μας φέρνει κοντά στην Νιώτικη παράδοση αφού η συνταγή διατηρήθηκε από πάππου προς πάππου. Ως πικάντικο τυρί με έντονη γεύση, μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ως συνοδευτικό αλλά και να ενσωματωθεί σε συνταγές όπως πίτες, γεμιστά, ριζότο, κρεατικά αλλά και ομελέτες. Εμείς σας ετοιμάσαμε μία πανεύκολη Ομελέτα με Νιώτικο Σκοτύρι που μπορεί να αποτελέσει μία γρήγορη και νόστιμη επιλογή για ένα κύριο γεύμα ή για ένα λαχταριστό μεζέ. Πρόκειται για ένα πλήρες γεύμα που περιέχει πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας και Ω3 λιπαρά οξέα τα οποία προκύπτουν από τα αυγά αλλά και το ποιοτικό τυρί, και φυτικές ίνες – βιταμίνες και αντιοξειδωτικά από τα λαχανικά. 

Υλικά για 2 μερίδες:

5 αυγά

100 γρ. Νιώτικο Σκοτύρι θρυμματισμένο

250 γρ. Ανάμικτα λαχανικά ( καρότο, πολύχρωμες πιπεριές, αρακά και ότι άλλο έχει το ψυγείο σας), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένα

3 κ. σούπας ελαιόλαδο

ελάχιστο αλάτι

λίγο πιπέρι

0,5 κ.γλυκού Κουρκουμάς

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα λαχανικά σε κυβάκια και τα σοτάρουμε για 2′ σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Αν έχουμε επιλέξει κατεψυγμένα ανάμικτα λαχανικά τότε τα ζεματίζουμε για 2-3′ σε βραστό αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε καλά.

Στην συνέχεια ανακατεύουμε τα αυγά σε μία μπασίνα μαζί με το θρυμματισμένο Σκοτύρι, τον κουρκουμά, το αλάτι και το πιπέρι (προσοχή με το αλατοπίπερο γιατί το σκοτύρι είναι αλμυρό και πικάντικο).

Έπειτα, ρίχνουμε τα λαχανικά στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και όταν ανεβάσουν θερμοκρασία, τα λούζουμε με το μείγμα των αυγών και του τυριού. Μετά από 3′ ψήσιμο μεταφέρουμε το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο στους 180′ και το ψήνουμε για άλλα 10′.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

(ανά μισή ομελέτα)

Θερμίδες

583 kcal

Υδατάνθρακες

19,2 g

Πρωτεϊνες

26,3 g

Λιπαρά

44,3 g

Ω3 λιπαρά οξέα

407 mg

Ασβέστιο 339 mg
Βιταμίνη Α 

6076 IU 

Βιταμίνη B12 

2,2 mcg

Ριβοφλαβίνη 1,2 mg
Σελήνιο

46,4 mcg

 
Την συνταγή έφτιαξε, θερμιδομέτρησε και φωτογράφησε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Βρείτε μας στο Facebook 

Leave A Response