Θρεπτικότατη συνταγή για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη με superfoods όπως αλεύρι ολικής, βρώμη, χουρμάδες, πορτοκάλι, σησαμέλαιο, ελαιόλαδο και μέλι. Το αποτέλεσμα είναι αφράτα, μυρωδάτα και πεντανόστιμα μελομακάρονα που μπορείτε να εντάξετε στην διατροφή σας, ως σνακ μαζί με κάποιο φρούτο ή γαλακτοκομικό και όχι μόνο να γλυκαθείτε αλλά να πάρετε και πολύτιμα συστατικά.
Ας δούμε τα υλικά για ~30 τεμάχια:
- 1/2 φλ. Σησαμέλαιο
- 1/2 φλ. Ελαιόλαδο
- 4 κ.σ κονιάκ
- 1/2 φλ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
- 1 /2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
- 8 αλεσμένους χουρμάδες + 1 κ.σούπας μέλι
- 1 κ.γλ. γαρύφαλλο
- 1 κ.γλ. κανέλα
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι βιολογικό ή ακέρωτο
- 2½ φλ. αλεύρι ολικής
- 1 φλ. Αλεύρι βρώμης (βρώμη αλεσμένη στο μπλέντερ)
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- ψιλοκομμένο καρύδι στο τέλος για το γαρνίρισμα
- Σιρόπι μελιού
- 2 φλ. μέλι
- 1 φλ. Νερό
- 1 κομμάτι φλούδα από πορτοκάλι
- 1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
Αρχικά μουλιάζουμε τους αποξηραμένους χουρμάδες για 10′, σε ζεστό νερό να μαλακώσουν. Τους στραγγίζουμε καλά και τους αλέθουμε μαζί με τον χυμό πορτοκάλι και την κουταλιά μέλι στο μπλέντερ.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τους αλεσμένους χουρμάδες με τον χυμό πορτοκάλι. Έπειτα προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε με σύρμα να ενοποιηθούν καλά τα συστατικά.
Στην συνέχεια ρίχνουμε στο ίδιο μπολ τα 2 αλεύρια μαζί με το μπεικιν πάουντερ και ανακατεύουμε απαλά αρχικά με ένα κουτάλι και μετά με τα χέρια μας αλλά δεν ζημώνουμε το μίγμα πολύ, ίσα ίσα μέχρι να ανακατευτούν τα υλικά. Η ζύμη θα είναι λαδερή και απαλή.
Πλάθουμε τη ζύμη σε 30 περίπου κομμάτια (28-30 γρ.) και κάνουμε στο κέντρο τους ένα αυλάκι για να μπει μετά το ψήσιμο και το μέλωμα το καρύδι. Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες τις οποίες έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε για περίπου 35′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Εκτέλεση για το σιρόπι μελιού
Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το μέλι, το νερό, τη φλούδα πορτοκάλι και την κανέλα. Αφήνουμε να βράσει και ξαφρίζουμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια και μετά από 5′ και μειώνουμε την ένταση της φωτιάς.
Αμέσως μετά βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα ανά 3-4, στο ζεστό σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα (ή και παραπάνω αν θέλουμε να τραβήξουν πιο πολύ), τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε στη λαμαρίνα. Μετά από 5 λεπτά τα γυρίζουμε από την άλλη ώστε το σιρόπι να μην κατέβει όλο προς τα κάτω. Τέλος, τα πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο καρύδι.
Θρεπτικά συστατικά ανά τεμάχιο 1/25
Θερμίδες : 135
Υδατάνθρακες : 15
Πρωτείνες : 1,8
Λιπαρά : 7,5
Ακολουθήστε μας σε Instagram & Facebook.