Συνταγή για λαχανόρυζο λεμονάτο, ένα φαγητό πανεύκολο, με τεράστια θρεπτική αξία, νοστιμότατο και οικονομικό!
Ο συνδυασμός όλων των λαχανικών προσφέρει:
Πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων καθώς το λάχανο, το πράσο, το κρεμμύδι, το καρότο και η κόκκινες πιπεριές είναι καλές πηγές βήτα-καροτίνης, βιταμίνης C, καλίου, μαγγανίου και φυτικών ινών.
Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε φαινολικές ενώσεις το λαχανόρυζο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι ουσίες αυτές προσφέρουν ισχυρή αντικαρκινική δράση και βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία – ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο φροντίζουμε να προσθέσουμε στην αρχή αλλά και στο τέλος του μαγειρέματος έτσι ώστε να κρατηθούν αναλλοίωτα τα θρεπτικά του συστατικά.
Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο γεύμα βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, στη μείωση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο της όρεξης και της υπερκατανάλωσης τροφής.
Μπορείτε να το συνδυάσετε με γιαούρτι, τυρί χαμηλών λιπαρών ή αυγό για να το εμπλουτίσετε με πρωτεΐνη και να αυξήσετε την ικανότητα κορεσμού του γεύματος.
Πάμε λοιπόν να δούμε τη συνταγή.
Υλικά:
- 1 μικρό λάχανο κομμένο σε λωρίδες
- 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο λωρίδες
- 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
- 1 πιπεριά τύπου Φλωρίνης κομμένη κομματάκια
- 1,5 φλ. ζεστό νερό
- 100 γρ. ρύζι ή ½ φλιτζάνι
- Ένα μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Χυμό από ένα λεμόνι
- 5 κ.σ. Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε την μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και περιμένουμε λίγο να ανεβάσει θερμοκρασία.
- Έπειτα, προσθέτουμε διαδοχικά το κρεμμύδι με το πράσο, το καρότο και την κόκκινη πιπεριά και μαραίνουμε σε δυνατή φωτιά για 2 με 3 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε το λάχανο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμη μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε το νερό, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με το καπάκι κλειστό για 5-7 λεπτά.
- Μετά, προσθέτουμε το ρύζι και σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά με το καπάκι κλειστό.
- Τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, το χυμό λεμόνι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, κλείνουμε την εστία και αφήνουμε το φαγητό με το καπάκι κλειστό για λίγα λεπτά ώστε να τραβήξει το ρύζι τα υγρά.
Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα ~350 γρ.:
Θερμίδες: 350 kcal
Υδατάνθρακες: 51 γρ.
Πρωτείνες: 7 γρ.
Λιπαρά: 15 γρ.
Δημιουργία συνταγής, παρασκευή, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση:
Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.
Αν φτιάξετε τη συνταγή θα χαρώ πολύ να ανεβάσετε story στο Instagram και να κάνετε tag τη diatrofisimera!