Συνταγή για κριτσίνια με ντομάτα και ελιές

  • Δημιουργία συνταγής και φωτογράφιση:
  • Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.

Σας έφτιαξα μια φανταστική συνταγή για πεντανόστιμα, σπιτικά κριτσίνια με ντομάτα και ελιές.

Ένα νηστίσιμο και υγιεινό σνακ που μπορείτε να καταναλώσετε μέσα στην ημέρα σκέτο ή μαζί με χούμους ή άλλη σπιτική αλοιφή ή να το προσθέσετε στις βραδινές σας σαλάτες. Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό κατά την περίοδο νηστείας, καθώς διαθέτει πλούσια και πικάντικη γεύση ενώ χαρίζει καλή ποιότητα κορεσμού.

Πάμε να δούμε τι θα χρειαστείτε:

Υλικά:

  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. σούπας ξύδι
  • 130-150 γρ. ντομάτη τριμμένη (χρησιμοποίησα ένα πομοντόρι που δεν έχει πολλά ζουμιά)
  • 150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. αλεύρι καλαμποκιού (ή άλλα 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
  • ½ κ. γλυκού πάπρικα
  • ¼ κ. γλυκού αλάτι
  • ½ κγ μπέικιν πάουντερ
  • 30 γρ. ελιές σε κομματάκια

Οδηγίες:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υγρά υλικά, το ελαιόλαδο με την τριμμένη ντομάτα και το ξύδι.

Σε ένα άλλο μπολ ενώνουμε τα αλεύρια, την πάπρικα, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.

Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα των αλεύρων στα υγρά υλικά ανακατεύοντας και στο τέλος, ρίχουμε τις ελιές.

Το αποτέλεσμα είναι μια ζύμη ελαστική και μαλακή, την οποία πλάθουμε σε μπαλίτσα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί και να σφίξει.

Όταν περάσει το μισάωρο, βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη και χρησιμοποιώντας μία ζυγαριά τροφίμων κόβουμε 25 μικρά μπαλάκια 20 γραμμαρίων (η ζύμη είναι 500 γρ.).

Πλάθουμε σε μακρόστενα κριτσίνια και τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις, στη μεσαία σκάλα για 35 – 40 λεπτά – επειδή ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσο λεπτά τα έχετε φτιάξει, καλό είναι να τα παρακολουθείτε γιατί ενδέχεται να χρειαστούν λιγότερη ώρα ψησίματος.

Μόλις τα κριτσίνια σκληρύνουν, είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Διατροφικά στοιχεία ανά κομμάτι ~20 γρ. (περίπου 25 κομμάτια)

Θερμίδες: 68 kcal

Υδατάνθρακες: 7 γρ.

Πρωτείνες: 1 γρ.

Λιπαρά: 4 γρ.

Leave A Response