Κοτόπουλο ψητό με πατάτες και κουνουπίδι

  • Δημιουργία συνταγής, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση:
  • Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.

Επειδή ξέρω πόσο πολύ αγαπάτε τις εύκολες, γρήγορες, υγιεινές αλλά και νόστιμες συνταγές, φροντίζω όταν φτιάχνω μία τέτοια να την μοιράζομαι άμεσα μαζί σας.

Αυτή η συνταγή για Κοτόπουλο ψητό με πατάτες και κουνουπίδι διαθέτει όλα τα παραπάνω  ενώ είναι ταυτόχρονα απόλυτα ισορροπημένη καθώς χαρίζει :

  • Πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλά ζωικά λιπαρά από το κοτόπουλο.
  • Υδατάνθρακες μέτριου γλυκαιμικού δείκτη και κάλιο από τις πατάτες.
  • Ουσίες με αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση όπως και φυτικές ίνες από το κουνουπίδι.

Το ιδιαίτερο μ’αυτήν την συνταγή είναι η παρουσία του ψητού κουνουπιδιού, τα οποίο όταν ψήνεται μ’αυτόν τον τρόπο που θα σας δείξω, γίνεται πενταντόστιμο! Τόσο νόστιμο που δεν μπορεί να του αντισταθεί ακόμα και κάποιος που δεν συνηθίζει να τρώει ή δεν αγαπάει το κουνουπίδι!

Γίνεται πανεύκολα και σε χρόνο dt απλά θα χρειαστείτε 1 κατσαρολάκι για να προβράσετε τις πατάτες και 2 ταψάκια ή πυρεξάκια, γιατί το κουνουπίδι έχει ξεχωριστό χρόνο ψησίματος από το κοτόπουλο με τις πατάτες.

Λοιπόν τι λέτε, πάμε να την δούμε πώς γίνεται;

Υλικά (οι ποσότητες διαφέρουν ανάλογα με το πόσες μερίδες θα φτιάξετε:

  • Μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα και δέρμα
  • Πατάτες baby καθαρισμένες και κομμένες στα 2 ή πιο μεγάλες κομμένες στα 4
  • Κουνουπίδι κομμένο σε χοντρές φέτες
  • Πιπεριές κομμένες σε κύβους (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι,
  • Κουρκουμά, πάπρικα θυμάρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Αρχικά βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 10’ μέχρι να μαλακώσουν λίγο αλλά όχι να βράσουν τελείως.

Στο μεταξύ σε ένα μικρό ταψάκι, απλώνουμε τις φέτες από το κομμένο κουνουπίδι και τις πιπεριές, τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι, πάπρικα, κουρκουμά και θυμάρι.

Σε ένα άλλο μικρό ταψάκι απλώνουμε στην μία πλευρά τα μπουτάκια κοτόπουλου και στην άλλη τις πατάτες που έχουμε μισοβράσει. Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά και θυμάρι.

Ψήνουμε και τα δύο ταυτόχρονα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις αρχικά για 30’ και τότε αφαιρούμε το ένα ταψάκι με τα λαχανικά (προσοχή το κουνουπίδι καίγεται εύκολα και πικρίζει!).

Σ’αυτήν τη φάση, αναποδογυρίζουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου και τις πατάτες έτσι ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 25’.

Το φαγάκι μας είναι έτοιμο και καλή μας όρεξη!!!

Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα:

Θερμίδες: 600 kcal

Πρωτείνες : 35 γρ.

Υδατάνθρακες: 60 γρ.

Λιπαρά: 25 γρ.

Ακολουθήστε την Κυριακή Ζακχαίου στο Instagram & στο Facebook.

Leave A Response