Κοτόπουλο με μανιτάρια και ξύδι βαλσαμικό

Αυτή η συνταγή για κοτόπουλο με μανιτάρια και ξύδι βαλσαμικό, είναι πολύ εύκολη, ελαφριά και ταυτόχρονα γκουρμέ, ενώ μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα . Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας μανιτάρια για να απογειώσετε το αποτέλεσμα αλλά και ένα ποιοτικό βαλσαμικό ξύδι που θα δώσει αρώματα και χαρακτήρα στο πιάτο σας. 

Η συνταγή αυτή συνδυάζεται με ρύζι ή κινόα ή πλιγούρι έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα γεύμα ισορροπημένο και με υψηλή διατροφική αξία.

Τα μανιτάρια προσφέρουν έναν μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών ενώ παράλληλα είναι χαμηλά σε λιπαρά, νάτριο και θερμίδες.

Περιέχουν αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένης της νιασίνης, του φυλλικού οξέος, της βιοτίνης, του παντοθενικού οξέος και της ριβοφλαβίνης αλλά και αντιοξειδωτικά και μέταλλα όπως το σελήνιο, ο χαλκός και ο φώσφορος.

Η προσθήκη μανιταριών στη διατροφή παρέχει θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύουν το σώμα από τις φλεγμονές.

Πάμε λοιπόν να δούμε πώς μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το γευστικό και ποιοτικό γεύμα.

Υλικά:

  • 6 μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλα και δέρμα
  • 400 γρ. μανιτάρια Λεντινούλα (shiitake) κομμένα σε φέτες
  • 2+2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • Κουρκουμά
  • Πάπρικα γλυκιά
  • Θυμάρι
  • Μαιντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 3 κ.σούπας ξύδι βαλσαμικό
  • 3 κ. σούπας Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Αρχικά θα μαρινάρουμε για λίγο τα φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου σε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά, πάπρικα, θυμάρι και 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες.

Στην συνέχεια τα ροδίζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για λίγα λεπτά και από τις δύο πλευρές και τα καλύψουμε με καπάκι ώστε να συνεχίσουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για περίπου 20-30 λεπτά μέχρι να ψηθούν τα μπουτάκια σε βάθος.

Όταν έχουν ψηθεί τα μπούτια, τα αφαιρούμε από το τηγάνι και στο ζουμί που έχει μείνει, μαραίνουμε άλλες 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες και αμέσως μετά ρίχνουμε τα μανιτάρια.

Τα καρυκεύουμε και αυτά με αλατοπίπερο και θυμάρι και σβήνουμε με ξύδι βαλσαμικό, ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε για λίγα ακόμα λεπτά και όταν μαραθούν τα μανιτάρια τόσο όσο να διατηρούν ακόμα την ζωντάνια τους, κλείνουμε τη φωτιά και ενώνουμε με το κοτόπουλο.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε ένα ρύζι ή πλιγούρι ή κινόα και συνδυάζουμε με το κοτόπουλο και τα μανιτάρια.

Διατροφικά στοιχεία ανά ενδεικτική μερίδα:

(150 γρ. κοτόπουλο, 100 γρ. ρύζι και μανιτάρια:)

  • Θερμίδες: 550 kcal
  • Υδατάνθρακες: 36 γρ.
  • Πρωτείνες:45 γρ.
  • Λιπαρά: 28 γρ.

 

Δημιουργία συνταγής, παρασκευή, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση:

Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.

 

Αν φτιάξετε τη συνταγή θα χαρώ πολύ να ανεβάσετε story στο Instagram και να κάνετε tag τη diatrofisimera!

Leave A Response