Τα φουντούκια μ’αρέσουν τόσο πολύ στα κεικ, πιο πολύ απ’τα καρύδια, γιατί βγάζουν μια γλύκα και κάτι αρώματα ονειρικά. Έτσι λοιπόν, όταν είδα μία πολύ απλή συνταγή για κεικ φουντουκιού στο cookpad , αποφάσισα να την παραλλάξω, να την φέρω στα μέτρα μας (χωρίς ζάχαρη αλλά με μέλι, με αλεύρι ολικής άλεσης αντί λευκού, με χυμό πορτοκάλι, με περισσότερη σοκολάτα κ.τ.λ.) και δημιούργησα αυτήν την συνταγή.
Η δόση είναι για ένα μικρό ταψάκι (20*20), αν σας αρέσει διπλασιάστε την ποσότητα για να βγει η κλασική δόση κεικ και να σας κρατήσει για περισσότερες μέρες μιας και είναι πολύ νόστιμο και θα εξαφανιστεί σε χρόνο dt.
Είναι πολύ εύκολο και γρήγορο, χωρίς τη χρήση μίξερ και το αποτέλεσμα είναι τόσο γευστικό όσο και υγιεινό – απλά το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη για δημιουργία και τα βασικά υλικά, πάμε να δούμε!
Στερεά υλικά:
- 200 γρ. (1 + 1/4 κούπας) Αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
- 130 γρ. (1 κούπα) φουντούκια ψημένα και ανάλατα
Υγρά υλικά:
- 2 αυγά
- 200 γρ. πορτοκάλι ωμό (ένα πορτοκάλι)
- 100 γρ. (1/2 κούπα) μέλι που το έχουμε ζεστάνει σε μπεν μαρί για να ρέει
- 100 γρ. (ή μισή κούπα) ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- ½ κ.σούπας υγρή βανίλια
Στο τέλος:
- 50 γρ. κουβερτούρα σπασμένη
Εκτέλεση:
♦Αρχικά σ’έναν πολυκόφτη θρυμματίζουμε τα φουντούκια, τα ρίχνουμε σ’ένα μπολ, ρίχνουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν και όσο γίνεται να μην έχει κομματάκια.
♦ Στην συνέχεια πολτοποιούμε το πορτοκάλι στον πολυκόφτη.
♦ Σ’ένα άλλο μπολ ρίχνουμε υγρά μας υλικά δηλαδή, τα αυγά, το ελαιόλαδο, το μέλι, τον πολτο πορτοκαλιού, την υγρή βανίλια και ανακατεύουμε καλά.
♦ Ενσωματώνουμε τα υγρά στα στερεά και ανακατεύουμε με μία μαρίζ, το αποτέλεσμα είναι ένας παχύρευστος χυλός.
♦ Στο τέλος ρίχνουμε και την σπασμένη κουβερτούρα και ενοποιούμε.
♦ Μεταφέρουμε σε μικρού μεγέθους βουτυρωμένο ταψάκι ή φόρμα (ή αν δεν έχουμε βούτυρο βάζουμε αντικολλητικό χαρτί) και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30-35 λεπτά.
♦ Αφήνουμε το κεικ μας να κρυώσει τελείως και τέλος ξεφορμάρουμε και απολαμβάνουμε.
Διατροφικά στοιχεία ανά κομμάτι 50 γρ.:
Θερμίδες: 200 kcal
Υδατάνθρακες: 19 γρ.
Πρωτείνες: 3 γρ.
Λιπαρά: 13 γρ.
-
Δημιουργία συνταγής, παρασκευή, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση: Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.
Αν φτιάξετε τη συνταγή θα χαρώ πολύ να ανεβάσετε story στο Instagram και να κάνετε tag τη diatrofisimera!