Θέλω να σας εξομολογηθώ ότι είμαι συνδεδεμένη συναισθηματικά με το χούμους γιατί μου το έμαθε ο αδελφός μου κατά την διάρκεια της 1ης καραντίνας όταν είχαμε συγκατοικήσει. Ο brother λοιπόν που λέτε κάνει υποδειγματική διατροφή καθώς είναι δρομέας μεγάλων αποστάσεων και μέσα στις τροφές που τρώει συστηματικά είναι και τα ρεβίθια σε μορφή χούμους.
Δεν τον αδικώ γιατί αυτό το έδεσμα εκτός από τέλεια γεύση έχει και τεράστια θρεπτική αξία καθώς διαθέτει πρωτεϊνες, υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αν μάλιστα το συνδυάσουμε και με δημητριακά (π.χ. ψωμί ή φρυγανιές), συμπληρώνουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, φτιάχνοντας ένα γεύμα με πρωτείνες υψηλής διατροφικής αξίας.
Αυτή η συνταγή γίνεται πολύ εύκολα και το αποτέλεσμα είναι βελούδινο γιατί πολύ απλά χρησιμοποιούμε αποφλοιωμένα ρεβίθια τα οποία μουλιάζουν και βράζουν πολύ πιο γρήγορα από τα άλλα και όταν αλέθονται δίνουν ένα βελούδινο και λείο πολτό.
Τι λέτε λοιπόν πάμε να δούμε τη συνταγή;
Υλικά
200 γρ. ωμά αποφλοιωμένα ρεβίθια (περίπου 400 γρ. βρασμένα)
60 γρ. (4 κ. σούπας) ταχίνι
4 κ.σούπας ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
1/2 σκελίδα σκόρδο
1/4 κ.γ. κύμινο
Λίγο νερό από αυτό που έβρασαν τα ρεβίθια
Αλάτι και Πιπέρι κατά βούληση
Εκτέλεση:
Τα αποφλοιωμένα ρεβίθια θέλουν λίγο μούλιασμα οπότε τα μουλιάζουμε για 1-2 ώρες και στην συνέχεια τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν πολύ, περίπου 40 λεπτά.
Στην συνέχεια τα σουρώνουμε κρατώντας λίγο από το νερό που έβρασαν.
Στο μηχάνημα με τα μαχαίρια προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια με λίγο από το νερό τους, το ταχίνι, το λεμόνι το κύμινο, το σκόρδο, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
Ξεκινάμε να αλέθουμε και σιγά σιγά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα από αυτό που έβρασαν τα ρεβίθια ώσπου να έχουμε μια υφή “πάστας”.
Είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε.
Διατροφικά στοιχεία ανά 100 γρ.:
Θερμίδες: 265 kcal
Υδατάνθρακες: 10,0 γρ.
Πρωτείνες: 11,2 γρ.
Λιπαρά: 20,0 γρ.
- Δημιουργία συνταγής, παρασκευή, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση:
- Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.
Αν φτιάξετε τη συνταγή θα χαρώ πολύ να ανεβάσετε story στο Instagram και να κάνετε tag τη diatrofisimera!