Χειμερινό μπριάμ

Γιατί να μαγειρεύεις το χειμώνα μπριάμ με λαχανικά εκτός εποχής ενώ μπορείς να φτιάξεις κάτι αντίστοιχο με χειμερινά λαχανικά; Εκτός αυτού πρόκειται για ένα «ελιξίριο υγείας», καθώς περιέχει 4 κραμβοειδή λαχανικά – λάχανο λευκό και κόκκινο, μπρόκολο και κουνουπίδι. Γνωρίζετε ότι αυτός ο τύπος λαχανικών εφοδιάζει το σώμα με ουσίες που έχουν πολύ ισχυρή αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση;

Διαβάστε περισσότερα:

Είναι ένα φαγητό που μπορεί να καταναλωθεί σαν «λαδερό» με τυράκι και ψωμάκι, σαν σαλάτα, σαν γέμιση σε αραβική πίτα ή σαν συνοδευτικό με κάποιο κρέας ή ψάρι.

Πάμε λοιπόν να σας δώσω τη συνταγή και στο τέλος σας έχω και θερμίδες.

Υλικά:

(σας δίνω 2 παραλλαγές για πιο μεγάλη και πιο μικρή ποσότητα):

  • ½ ή ¼ κόκκινο λάχανο
  • ½ ή ¼ λευκό λάχανο
  • ½ ή ¼ μπρόκολο
  • ½ ή ¼ κουνουπίδι
  • 2 καρότα
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 1-2 κρεμμύδια
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Χυμός από 1-2 λεμόνια
  • Χυμός από 1-2 πορτοκάλια
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • κουκρουμάς

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα φουντάκια από το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Κόβουμε τα λάχανα και το κρεμμύδι σε χοντρές φέτες.

Κόβουμε τις πιπεριές σε τετραγωνάκια και τα καρότα σε μπαστουνάκια.

Λαδώνουμε μία γάστρα και βάζουμε μέσα τα λαχανικά.

Περιχύνουμε με το χυμό από τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, ρίχνουμε επιπλέον ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και κουρκουμά.

Ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε τη γάστρα και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.

Ανοίγουμε το καπάκι, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λέπτά.

Το φαγάκι μας είναι έτοιμο!

Διατροφικά στοιχεία ανά μερίδα:

350 γρ. λαχανικά μαγειρεμένα, 2 παξιμαδάκια σίκαλης και 50 γρ. φέτα

Θερμίδες: 500 kcal

Υδατάνθρακες: 34 γρ.

Πρωτείνες: 17 γρ.

Λιπαρά: 34 γρ.

  • Δημιουργία συνταγής, παρασκευή, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση:
  • Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.

Αν φτιάξετε τη συνταγή θα χαρώ πολύ να ανεβάσετε story στο Instagram και να κάνετε tag τη diatrofisimera!

 

Leave A Response