Σοκολατένιο μπανανόψωμο με μέλι

  • Δημιουργία συνταγής, παρασκευή, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση:
  • Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.

Σας έχω μία τέλεια συνταγή για σοκολατένιο μπανανόψωμο με μέλι ή chocolate banana bread όπως λέμε και στο χωρι΄ο μου! Είναι πανεύκολη, γρήγορη, δεν χρειάζεται μίξερ και φτιάχνεται με υλικά που έχουμε στο ντουλάπι.

Το αποτέλεσμα είναι ένα υγιινό κεικ που η κάθε μερίδα αποδίδει 200 γρ. θερμίδες, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε σαν μπάρα για πρωινό ή στο μέσο της ημέρας  μαζί με ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι ή ένα φυτικό ρόφημα. 

Πάμε λοιπόν να δούμε πώς γίνεται.

Υλικά:

Στερεά:

  • 250 γραμμάρια (2 κούπες) αλεύρι ολικής αλέσεως ή σίκαλης
  • 25 g (1/3 κούπας) κακάο σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού διττανθρακική σόδα (μαγειρική σόδα)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Υγρά:

  • 3 ώριμες μπανάνες
  • 2 μέτρια αυγά
  • 100 γρ. φυστικοβούτυρο (2 κουταλιές της σούπας γεμάτες)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας χωρίς ζάχαρη
  • 100 γρ. μέλι (1/2 κούπα)

Στο τέλος:

  • 100 g ψιλοκομμένη κουβερτούρα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη διττανθρακική σόδα και το αλάτι.
  3. Σε δεύτερο μπολ λιώνουμε τις μπανάνες και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υγρά υλικά.
  4. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Στο τέλος προσθέτουμε την κουβερτούρα και ομογενοποιούμε.
  6. Μεταφέρουμε σε αντικολλητική φόρμα που έχουμε βουτυρώσει.
  7. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή η λάμα ενός μαχαιριού.

Αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε.

Στην πορεία το μεταφέρουμε σε δοχείο και το διατηρούμε 3-4 ημέρες στο ψυγείο. Για να μην σας χαλάσει μπορείτε να το κόψετε στην μέση και να βάλετε το μισό στην κατάψυξη ώστε να το φάτε με την άνεσή σας.

Έξτρα tip, όταν μπορείτε να το ζεσταίνετε στην τοστιέρα – γίνεται λουκούμι!

Διατροφικά στοιχεία ανά φέτα 70 γρ.:

Θερμίδες: 200 kcal

Υδατάνθρακες: 30 γρ.

Πρωτείνες: 6 γρ.

Λιπαρά: 8 γρ.

Αν φτιάξετε τη συνταγή θα χαρώ πολύ να ανεβάσετε story στο Instagram και να κάνετε tag τη diatrofisimera!

Leave A Response