Ανατολίτικη συνταγή για κόκκινες φακές

Μία σούπα με βελούδινη υφή που την κάνει ένα τέλειο comfort food δηλαδή ανακουφιστικό γεύμα που έχει την θαυματουργή ιδιότητα να καταπραΰνει την ένταση και χαλαρώνει τα νεύρα. Είναι ελαφρύ γεύμα και άρα ιδανικό για όσους ακολουθούν διατροφή για απώλεια βάρους, ενώ μπορεί να καταναλωθεί μεσημέρι ή και βράδυ.

Κάτι που την κάνει ιδανική είναι το ότι είναι πολύ εύπεπτη κι έτσι συστήνεται σε άτομα που έχουν δυσκολία στην πέψη των οσπρίων και των λαχανικών, αφενός γιατί στην αρχική της μορφή η φακή είναι αποφλοιωμένη και αφετέρου γιατί την πολτοποιούμε στο τέλος κι έτσι γίνεται βελούδινη και πολύ εύκολα αφομοιώσιμη.

Επιπλέον, ενώ είναι χορτοφαγική σούπα μπορεί να μας χαρίσει πρωτεΐνες και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας αρκεί να την συνδυάσουμε με κάποιο δημητριακό όπως είναι η αραβική πίτα ή κάποιο παξιμάδι/ φρυγανιά ή ψωμί ώστε να συμπληρώσουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που λείπουν από το όσπριο. 

Εκτός από πρωτεΐνες, οι κόκκινες φακές προσφέρουν μια ποικιλία βιταμινών και αντιοξειδωτικών όπως είναι ο σίδηρος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος, ενώ σε συνδυασμό με τα καρότα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά η διατροφική αξία του πιάτου απογειώνεται. 

Πάμε να δούμε τι θα χρειαστούμε για αυτήν την ανατολίτικη συνταγή για κόκκινες φακές.

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια κόκκινες φακές, ξεπλυμένες μέχρι να τρέξει καθαρό το νερό
  • 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. Γλυκού αλεσμένος κόλιανδρος
  • 1 κουτ. Γλυκού αλεσμένο κύμινο
  • 1 κουτ. Γλυκού κουρκουμά
  • 1/2 κουτ. γλυκιά πάπρικα
  • 1/2 κουτ. καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κουτ. Θαλασσινό αλάτι
  • 2 κ. γλυκού πελτέ ντομάτας

Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τις φακές, τον πελτέ ντομάτας και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν οι φακές μας.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο.

Καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν οι φακές για 25 περίπου λεπτά, όμως έχουμε το νου μας και κατά διαστήματα ανακατεύουμε γιατί είναι πολύ εύκολο να κολλήσουν στον πάτο ή να σωθεί το νερό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νεράκι.

Όταν οι φακές μαλακώσουν και η σούπα έχει χυλώσει τέλεια, με μία ράβδο μπλέντερ ή με το εργαλείο του πουρέ  πολτοποιούμε τη σούπα όπως είναι μέσα στην κατσαρόλα (αυτό είναι προαιρετικό βήμα)

Σβήνουμε το μάτι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και μετά από 2 λεπτά είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.

Θρεπτική αξία ανά μερίδα 300 γρ.

  • Θερμίδες: 400 kcal
  • Υδατάνθρακες: 60 γρ.
  • Πρωτεϊνες: 2 γρ.
  • Λιπαρά: 11,5 γρ.

Ακολουθήστε μας στο Instagram & στο Facebook.

Leave A Response