Η Slow cooker είναι μια αυτόνομη συσκευή αργού μαγειρέματος (μπαίνει στην πρίζα), που μαγειρεύει το φαγητό σε χαμηλές θερμοκρασίες και για πολλή ώρα. Καθώς μαγειρεύει αργά, δεν χάνει υγρά μέσω της εξάτμισης, όπως γίνεται με την συμβατική κατσαρόλα, οπότε δεν χρειάζεται επιτήρηση για συμπλήρωμα υγρών. Το σκεύος ζεσταίνει την γάστρα από κάτω αλλά και περιφερειακά, μαγειρεύοντας το φαγητό με παρόμοιο τρόπο που κάνει ο φούρνος δίνοντας έτσι ένα γευστικό αποτέλεσμα παρόμοιο με της στόφας (ξέρετε, οι ξυλόσομπες που έχουν στα χωριοά και λειτουργούν και σαν φούρνος).
Η χαμηλή θερμική επεξεργασία των φαγητών, διατηρεί πολλά θρεπτικά συστατικά αναλλοίωτα και μειώνει τη δημιουργία τοξικών ενώσεων που παράγονται όταν το φαγητό μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκαρσίες και απουσία υγρασίας.
Τον χειμώνα μου αρέσει να κόβω πολλά λαχανικά εποχής σε μέτρια κομμάτια και να τα βάζω στην slow cooker, έτσι ώστε να έχω ένα άριστο συνοδευτικό για το κύριο γεύμα ή μια ζεστή επιλογή λαχανικών για το βραδινό μου. Η αλήθεια είναι ότι πάντα τα φτιάχνω με την λογική να μείνουν και για την επόμενη μέρα αλλά δυστυχώς εξαφανίζονται σε χρόνο dt γιατί είναι πεντανόστιμα.
Εκτός όμως από νόστιμα είναι και πολύ υγιεινά καθώς ο συνδυασμός όλων των λαχανικών προσφέρει:
Πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων καθώς το λάχανο, το πράσο, το κρεμμύδι, το καρότο, οι κόκκινες πιπεριές και το μπρόκολο είναι καλές πηγές βήτα-καροτίνης, βιταμίνης C, καλίου, μαγγανίου και φυτικών ινών.
Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε φαινολικές ενώσεις αυτός ο συνδυασμός λαχανικών είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι ουσίες αυτές προσφέρουν ισχυρή αντικαρκινική δράση και βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία – ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο φροντίζουμε να προσθέσουμε στην αρχή αλλά και στο τέλος του μαγειρέματος έτσι ώστε να κρατηθούν αναλλοίωτα τα θρεπτικά του συστατικά.
Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο γεύμα βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, στη μείωση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και στον έλεγχο της όρεξης και της υπερκατανάλωσης τροφής.
Μπορείτε να το συνδυάσετε με κρέας, ψάρι, γιαούρτι, τυρί ή αυγό για να το εμπλουτίσετε με πρωτεΐνη και να αυξήσετε την ικανότητα κορεσμού του γεύματος.
Πάμε λοιπόν να δούμε τη συνταγή.
Υλικά:
- Μισό λάχανο κομμένο σε λωρίδες
- 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
- 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο λωρίδες
- 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
- 1 πιπεριά τύπου Φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες
- 1 μικρό μπρόκολο κομμένο και καθαρισμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- κουρκουμάς
- Χυμό από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι (αν είναι πολύ ζουμερά από μισά)
- 5 κ.σ. Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Αλοίφουμε την γάστρα της slow cooker με ελαιόλαδο και βάζουμε διαδοχικά τα ψιλοκομμένα λαχανικά μας.
- Περιχύνουμε με το χυμό λεμόνι και πορτοκάλι, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και καρυκεύουμε.
- Ανακατεύουμε τα λαχανικά καλά ώστε να ανακατευτούν τα μπαχαρικά.
- Μαγειρεύουμε στην ένδειξη 2 για περίπου 2 ώρες με το καπάκι κλειστό.
- Μετά από δύο ώρες τσεκάρουμε και αν τα λαχανικά έχουν την υφή που μας ευχαριστεί, είναι έτοιμα για κατανάλωση.
Δημιουργία συνταγής, παρασκευή, θερμιδομέτρηση & φωτογράφιση:
Κυριακή Ζακχαίου, Διατροφολόγος – Βιοχημικός.
Αν φτιάξετε τη συνταγή θα χαρώ πολύ να ανεβάσετε story στο Instagram και να κάνετε tag τη diatrofisimera!