Ιμάμ μπαιλτί light

Σας έφτιαξα μια συνταγή για ιμάμ μπαιλντί light, η οποία συνδυάζει όλη την διατροφική αξία της μελιτζάνας και των λαχανικών με την γλύκα και την γεμάτη γεύση τους, χωρίς τις περιττές θερμίδες και τη λαδίλα του τηγανιού!

Καλά καταλάβατε, αν και η παραδοσιακή συνταγή θέλει τις μελιτζάνες τηγανιτές, μπορούμε να τις κάνουμε και ψητές και μάλιστα το αποτέλεσμα είναι εξίσου νόστιμο αλλά και ελαφρύ ταυτόχρονα.

Καθώς οι μελιτζάνες είναι πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυσικά φυτικές ίνες, είναι πολύτιμες στην διατροφή μας βοηθώντας τον οργανισμό:

  • να καταπολεμήσει τις φλεγμονές
  • να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες
  • να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος
  • στην μείωση της κακής χοληστερόλης
  • στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού
  • στην καλή λειτουργία του εντέρου
  • στην πρόληψη ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος

Πάμε λοιπόν να δούμε πώς τις μαγειρεύουμε.

 Υλικά:

  • 8 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες
  • 4 μέτρια κρεμμύδια ξερά
  • 1/2  κ.γ. μελάσα ή μαύρη ζάχαρη
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 500 γρ. ντομάτα κονκανσέ
  • Μισό ματσάκι μαϊντανό
  • 200 γρ. τυρί λευκό ελαφρύ
  • 8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. σούπας ξερό θυμάρι
  • 1 κ. γλυκού κανέλα
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180°C ή στον αέρα με αντιστάσεις στους 160°C.

Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, και με ένα μαχαίρι κάνουμε στο πάνω μέρος και κατά μήκος, 3 χαρακιές με απόσταση μεταξύ τους 1 πόντο.

Ανοίγουμε τις χαρακιές και προσθέτουμε στο εσωτερικό τους με ένα πινέλο λίγο ελαιόλαδο, θυμάρι και αλατοπίπερο.

Τις βάζουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί με τις χαρακιές προς τα πάνω και τις ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά (ανάλογα με το πόσο μεγάλες είναι).

Στο μεταξύ καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, τη μελάσα και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να καραμελώσουν.

Στην συνέχεια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και μαϊντανό και τα προσθέτουμε στα κρεμμύδια μαζί με την ντομάτα κονκασέ, αλατοπίπερο, κανέλα, λίγο ακόμα θυμάρι, και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να σωθούν τα πολλά ζουμιά .

Όταν περάσει το μισάωρο και έχουν ψηθεί οι μελιτζάνες, τις αφαιρούμε από το φούρνο (αφήνουμε τον φούρνο αναμένο) και με ένα κουτάλι πιέζουμε στα σημεία που χαράξαμε δημιουργώντας μια εσοχή για να βάλουμε μέσα τη γέμιση.

Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τη σάλτσα ντομάτας, βάζουμε από πάνω το τυρί χοντροκομμένο και τις τοποθετούμε πάλι στο ταψί και στο φούρνο.

Ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το τυρί.

Διατροφικά στοιχεία ανά μελιτζάνα:

(1 κ. σούπας ελαιόλαδο και 25 γρ. τυρί λευκό ελαφρύ)

  • Θερμίδες: 272 kcal
  • Υδατάνθρακες: 25 γρ.
  • Πρωτείνες: 7 γρ.
  • Λιπαρά: 16 γρ.

…και καλή μας όρεξη!!!

Ακολουθήστε μας στο Instagram & στο Facebook.

Leave A Response