Γευστικό ταξίδι στη “Μάλτα του Αιγαίου”

Γνωρίζεις ποια είναι η «Μάλτα του Αιγαίου»; Πρόκειται για τη Λέρο, ένα πανέμορφο νησί στο οποίο είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω λόγω των γυρισμάτων του συζύγου μου για την εκπομπή «Moto in Action”.

Η Λέρος, που χαρακτηρίζεται και ως το νησί της Άρτεμης, με ξάφνιασε ευχάριστα με τις όμορφες εικόνες της, τα πεντακάθαρα νερά και την πλούσια ιστορία της. Πρόκειται για ένα πολύ γραφικό νησί, που αποτελεί ιδανικό προορισμό τόσο για οικογένειες όσο και για παρέες και ζευγάρια. Διαθέτει υπέροχες παραλίες, οικισμούς με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορικά αξιοθέατα λόγω της πλούσιας ιστορίας της.

Ιστορία

Η ιστορία της ξεκινά από τα νεολιθικά χρόνια. Αρχικά κατοικήθηκε από Κάρες, Λέλεγες και Φοίνικες ενώ κατά την αρχαιότητα άνηκε στον ιωνικό χώρο. Στην συνέχεια πέρασε στην κυριαρχία των Ιπποτών, των Οθωμανών αλλά και των Ιταλών, οι οποίοι την αξιοποίησαν για τη στρατηγική της θέση και το φυσικό της λιμάνι. Χαρακτηριστικό της παρουσίας των Ιταλών στο νησί είναι το λιμάνι Λακκί, το οποίο είναι χτισμένο στο αρχιτεκτονικό πρότυπο της Σαμπαούντια.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου διαδραματίστηκαν στο νησί πολύ σοβαρές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

  • Από το λιμάνι του Λακκίου απέπλευσε το υποβρύχιο «Ντολφίνο» όπου στις 15/8/1940 τορπίλισε την «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου.
  • Από τις 11 Νοέμβριου του 1943 οι Γερμανοί ξεκίνησαν επιχειρήσεις για την κατάληψη του νησιού από τους Ιταλούς και τους Άγγλους βομβαρδίζοντάς το επί 52 ολόκληρες ημέρες!

Γαστρονομία

Αν δεν έχεις ήδη επισκεφθεί το νησί πάμε να δούμε τι θα συναντήσεις από γαστρονομικής άποψης.

Αμέτρητα ταβερνάκια και εστιατόρια που βρίσκονται σε γραφικούς κόλπους, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα για να απολαύσεις το φαγητό σου ρομαντζάροντας.  

Οι σπεσιαλιτέ; φρέσκο ψάρι και θαλασσινά αλιευμένα την ίδια μέρα και μαγειρεμένα με περίτεχνους τρόπους… θα τα γευτείς ωμά, μαγειρεμένα, ψητά, σε σουβλάκι, σε ριζότο και ότι άλλο τρόπο παρασκευής υπάρχει. Οι σεφ της Λέρου αγαπούν το ψάρι και το σερβίρουν σε άψογα εκτελεσμένες και πεντανόστιμες συνταγές.

Επίσης, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα τοπικά αιγοπρόβεια τυριά, ωριμασμένα στο κρασί, στο μούστο ή στο λάδι, ή ακόμα και νωπά, ιδανικά για σαγανάκι – όλα τοπικής παραγωγής.

Κρασοτύρι

Κρασοτύρι

Εστιατόρια

  • Γαστρονομική απογείωση προσφέρει το εστιατόριο «Μύλος» στην Αγία Μαρίνα, ένα από τα πιο δημοφιλή και καταξιωμένα εστιατόρια του νησιού. Εκεί, ο σεφ Μάριος «ζωγραφίζει» με μεράκι και τέχνη πεντανόστιμα θαλασσινά πιάτα, ενώ ο αδελφός του, Γιώργος, σε ρόλο σομελιέ ταξιδεύει το πνεύμα με τις κατάλληλες οινο-προτάσεις. Η μοναδική τοποθεσία του μαγαζιού πάνω στη θάλασσα προσφέρει θέα στο κάστρο και δίνει ένταση στην επίγευση της βραδιάς. Τολμήστε να γευτείτε την μαγεία των ωμών ψαρικών όπως ο γαλάζιος τόνος, η τσιπούρα σεβίτσε και η καραβίδα με φράουλα. Μην παραλείψετε την σαλάτα με αλμύρα και φέτα και αν προτιμάτε τα ψημένα το λαυράκι με ραβιόλι και η ψητή τσιπούρα με σπαράγγια θα σας απογειώσουν.


  • Η ταβέρνα «Porto Nikola» στον Ξηρόκαμπο, βρίσκεται πάνω στο κύμα και προσφέρει όμορφη θέα στον κόλπο. Αποτελεί άριστη επιλογή για ψάρια και θαλασσινά, ενώ εξειδικεύεται στο ριζότο θαλασσινών.
  • Ιδιαίτερο ουζερί «ο Σώτος» στο Δρυμώνα, μέσα σε ένα γραφικό κόλπο ακριβώς δίπλα στη θάλασσα. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία οστρακοειδών και θαλασσινών. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το σουβλάκι ροφού και τον ψητό τόνο, δύο πρωτότυπες και πεντανόστιμες συνταγές.
  • Άλλη μία ιδιαίτερη ταβέρνα «Δημήτρης ο Καράφλας» στην περιοχή του Βρομόλιθου, προσφέρει ψάρια και θαλασσινά με μία μερακλίδικη προσέγγιση. Η ταβέρνα διαθέτει μεγάλη αυλή με υπέροχη θέα στον κόλπο.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφέρω την “Λέρικη” φιλοξενία που απέχει πολύ από τα παρωχυμένα τουριστικά μοντέλα άλλων κοσμοπολίτικων νησιών. Νιώθεις ότι βρίσκεσαι σ’ένα δικό σου τόπο, ανάμεσα σε ανοιχτόκαρδους ανθρώπους και δημιουργείς έτσι ζεστές σχέσεις που σε κάνουν να θέλεις να επιστρέψεις. Κι έτσι λοιπόν, η Λέρος μπαίνει μέσα στην καρδιά σου και υπόσχεσαι σ’εκείνην και τον εαυτό σου ότι θα την ξανά και ξανά επισκευθείς όποτε θελήσεις ηρεμία, ποιότητα και ζεστασιά στις διακοπές σου.

Ευχαριστώ θερμά:

 

Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός. 
Βρείτε μας στο Facebook και στο Instagram.

 

 

 

 

 

 

 

Leave A Response