Τσικνίστε το με ισορροπία

Την τσικνοπέμπτη όπως ορίζει το έθιμό το τσικνίζουμε, δηλαδή τρώμε κρέας ψητό στα κάρβουνα. Ο σκοπός του άρθρου δεν είναι να σας αποτρέψει από το τσίκνισμα προκειμένου να μην χαλάσετε την διατροφή σας, αλλά αντίθετα να σας κατευθύνει ώστε να το διασκεδάσετε και να το τσικνίσετε αλλά χωρίς αρνητικές επιπτώσεις και με ισορροπία. Πάμε λοιπόν να δούμε κάποιες απλές συμβουλές :

  • Αποφύγετε την ολοήμερη ασιτία!  Ένα κλασικό λάθος που κρατάει από πολύ παλιά είναι να αφαιρούμε πολλά γεύματα από την ημέρα μας ώστε το βράδυ να «έχουμε περιθώριο» να φάμε όσο θέλουμε. Αυτό δεν αποτελεί ισορροπημένη λύση γιατί το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνουμε τόσο πολύ το πεπτικό μας ώστε να υποφέρουμε αργότερα από δυσπεψία! Προτείνω λοιπόν να καταναλώσετε ελαφριά γεύματα όλη την ημέρα και να αφήσετε το κύριο γεύμα για το βράδυ.
  • Επιλέξτε ελαφριά ορεκτικά. Εφόσον  το ζητούμενο του έθιμου είναι να φάμε κρέας, δεν υπάρχει λόγος να το ρίξουμε στα τηγανιτά και στα βαριά μεζεδάκια πιο πριν. Επιλέξτε ορεκτικά με λαχανικά ωμά ή ψητά στην σχάρα και ποικιλία σαλατικών τα οποία θα σας δώσουν βιταμίνες, θα σας καλύψουν την έντονη πείνα της στιγμής και δεν θα σας επιβαρύνουν με επιπλέον θερμίδες.
  • Επιλέξτε κρέας λίγων λιπαρών. Η καλύτερες λύσεις για μια τέτοια περίσταση είναι να επιλέξετε μία μπριζόλα άπαχη μοσχαρίσια ή ένα φιλέτο κοτόπουλο ή ένα φιλέτο χοιρινό. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό ή θέλετε να φάτε ένα λιπαρό κρέας όπως για παράδειγμα αρνίσια παϊδάκια τότε φάτε την συνηθισμένη σας ποσότητα κρέατος και όχι περισσότερο ώστε να μπορέσετε να χωνέψετε σε εύλογο χρόνο το γεύμα!
  • Συνοδέψτε το κρέας με φρέσκα λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C. Προτείνω να φτιάξετε μία μεγάλη σαλάτα στην οποία να προσθέσετε ποικιλία λαχανικών αλλά και φρούτων όπως το πορτοκάλι και οι φράουλες ενώ παράλληλα να ρίξετε αρκετό λεμονάκι στο κρέας σας. Αυτό γιατί αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται σε ένα λιπαρό γεύμα προκαλούν φλεγμονή χαμηλού βαθμού η οποία αποτελεί δείκτη για καρδιακές παθήσεις ενώ παράλληλα επιδεινώνει την αρθρίτιδα. Καθώς φαίνεται, η ταυτόχρονη λήψη λαχανικών και φρούτων πλούσιων σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες μπορεί να αποτρέψει τη χαμηλού βαθμού φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλείται από ένα τέτοιο γεύμα, σε κυτταρικά και πιθανώς σε επίπεδα αγγειακής λειτουργίας. Παράδειγμα τέτοιων τροφών είναι : το λάχανο (λευκό και κόκκινο), το καρότο, οι πιπεριές, οι τομάτες, η ρόκα, το πορτοκάλι, το λεμόνι, οι φράουλες κ.α.
  • Πιείτε αρκετό νερό. Όλα τα φαγητά που καταναλώνονται αυτές τις μέρες έχουν αρκετό αλάτι για να είναι νόστιμες. Αν πίνετε αρκετό νερό κατά την διάρκεια του γεύματος θα ξεδιψάτε μ’αυτό και όχι με αλκοόλ! Όπως έχω παρατηρήσει, ιδιαίτερα οι άντρες δεν πίνουν πολύ νερό στο τραπέζι γιατί προτιμούν να ξεδιψούν με κρασί ή μπύρα με αποτέλεσμα να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες αλκοόλ! Πίνοντας νεράκι παράλληλα όχι μόνο θα αποφύγετε την επιπλέον ποσότητα αλκοόλ αλλά θα κρατηθείτε ενυδατωμένοι κάτι που θα σας προστατεύσει από τον πονοκέφαλο της επόμενης μέρας.
  • Προτιμήστε κρασάκι. Προτείνω το κρασί αντί της μπύρας ιδιαίτερα αν πρόκειται να το τσικίσετε στο βραδινό γεύμα. Η μπύρα λόγω της ιδιότητάς της να φουσκώνει είναι πιθανό να προκαλέσει δυσπεψία και αργότερα να σας δυσκολέψει στον ύπνο.
Καλή τσικνοπέμπτη!
 

Leave A Response