Πώς να μην πάρετε κιλά στις διακοπές

Είναι πολύ συνηθισμένο την Άνοιξη να ξεκινάμε μια συντονισμένη και έντονη προσπάθεια απώλειας κιλών αλλά σύντομα να την εγκαταλείπουμε πριν φτάσουμε στον τελικό στόχο, με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα να ξανακερδίζουμε τα όποια χαμένα κιλά, ίσως και με το παραπάνω. Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που εγκαταλείπουμε την προσπάθεια απώλειας κιλών είναι οι καλοκαιρινές διακοπές που μας χαλαρώνουν και μας βγάζουν από το πρόγραμμα οδηγώντας μας σε έναν πιο χαλαρό τρόπο διατροφής, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε τον αρχικό μας στόχο. Ένας άλλος λόγος είναι ότι χάνουμε τα πρώτα κιλά που μας δημιουργούν το μεγάλο πρόβλημα, νιώθουμε μια ανακούφιση και έτσι χαλαρώνουμε την προσπάθειά μας σταδιακά ώσπου σιγά σιγά ξαναπαίρνουμε τα χαμένα μας κιλά. Πώς μπορούμε όμως να διαχειριστούμε το βάρος μας κατά την διάρκεια των διακοπών ώστε να μην γκρεμίσουμε ότι χτίσαμε κατά τους προηγούμενους μήνες;

Στοχεύστε στην συντήρηση

Ακόμη κι αν δεν έχετε φτάσει στον στόχο σας όταν φύγετε για διακοπές, η ιδέα του να συνεχίσετε να χάνετε κατά την διάρκεια των διακοπών είναι αρκετά πιεστική και μπορεί να σας οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα. Προτείνω λοιπόν αντί αυτού, να συγκεντρωθείτε στο πώς να διατηρήσετε τα χαμένα σας κιλά ώστε επιστρέφοντας να συνεχίσετε από εκεί που είχατε μείνει. 

Επιλέξτε εκ των προτέρων πόσο θα “παρασυρθείτε”

Είναι πολύ βοηθητικό να προκαθορίσετε στο μυαλό σας, πριν φύγετε για διακοπές, ότι 2-3 μέρες την εβδομάδα θα τρώτε πιο ελεύθερα, ενώ τις υπόλοιπες 4-5 μέρες θα είστε πιο προσεκτικοί. Με τον τρόπο αυτό δεν θα καταπιεστείτε όταν πραγματικά θα θέλετε να απολαύσετε μια τοπική λιχουδιά, ένα παγωτό ή ένα φαγητό που σας έχει λείψει, ενώ παράλληλα τις ημέρες που θα είστε πιο προσεκτικοί θα επαναφέρετε το βάρος σας στα προηγούμενα επίπεδα.

Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες για άσκηση και παιχνίδι στη φύση

Οι ευκαιρίες για παιχνίδια και άσκηση στη φύση είναι πολλές! Κολυμπήστε, περπατήστε, κάντε ποδήλατο, παίξτε ρακέτες και βόλλεϋ και ότι άλλο σας κάνει κέφι. Έτσι όχι μόνο θα ασκηθείτε αλλά θα διασκεδάσετε, θα εκτονωθείτε και θα ξανανιώσετε παιδιά.

Προσπαθήστε να μην ξεχάσετε όλες τις “καλές” σας διατροφικές συνήθειες

Εάν τους τελευταίους μήνες κάνατε υγιεινή διατροφή με 5 γεύματα, προσπαθήστε έστω και κατά προσέγγιση να την εφαρμόσετε και στις διακοπές σας. Φροντίστε να καταναλώνετε πάντα πρωινό γεύμα, πάρτε φρούτα και τοστάκια μαζί σας στην παραλία και φάτε ένα ελαφρύ γεύμα με σαλάτα εποχής το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα. Η τακτική λήψη τροφής (έστω και 4 γεύματα την ημέρα) θα σας προστατεύσει από τις έντονες απογευματινές πείνες που οδηγούν σε υπερφαγία στην ταβέρνα!

Συνεχίστε και ολοκληρώστε την προσπάθειά σας μετά τις διακοπές

Είναι πολύ σημαντικό να μην εγκαταλείψετε την προσπάθειά σας μετά τις διακοπές ακόμη κι αν έχετε πάρει ένα μέρος του βάρους που είχατε χάσει. Ο Σεπτέμβρης είναι ένας πολύ καλός μήνας για να βάλετε στόχους για τακτική άσκηση και υγιεινή διατροφή κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου, έτσι ώστε αυτή να είναι η φορά που θα καταφέρετε να χάσετε όλα τα κιλά που επιθυμείτε και να τα κλειδώσετε μια για πάντα!

Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός

Leave A Response