Food Miles: Μειώστε τα τροφοχιλιόμετρά σας!

foodmiles-1
Άραγε πόσες εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα μπορεί να έχει διανύσει μία τροφή μέχρι να βρεθεί στο πιάτο μας και ποιες είναι η επιπτώσεις της μεταφοράς της στο περιβάλλον στην οικονομία αλλά και στην θρεπτική αξία; Ο Βρετανός καθηγητής του London’s City University, Tim Lang, ερεύνησε το θέμα σε βάθος και επινόησε τον όρο Food Miles ή αλλιώς τροφοχιλιόμετρα με σκοπό την αφύπνιση του αγοραστικού κοινού σχετικά με τις κρυμμένες οικολογικές και κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της μεταφοράς τροφής.
«Τροφοχιλιόμετρα» λοιπόν, είναι ο όρος που περιγράφει την απόσταση που διάνυσε μία τροφή από το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο και οδηγεί στην οικονομική υποστήριξη των ντόπιων παραγωγών και προϊόντων, στην υψηλότερη διατροφική αξία των τροφών αλλά και στην αποφυγή αγοράς ενεργειακά δαπανηρών προϊόντων. Μάλιστα, στην Βρετανία και στις Η.Π.Α. ήδη κάποια supermarkets έχουν γραμμένα πάνω στην συσκευασία των τροφίμων τα τροφοχιλιόμετρα που αυτά έχουν διανύσει, δίνοντας έτσι πληροφορίες σχετικά με το ενεργειακό αποτύπωμα της τροφής.

Η μεταφορά τροφών μπορεί να γίνει οδικώς, ακτοπλοϊκός ή αεροπορικώς και προκαλεί ετησίως έκλυση χιλιάδων τόνων CO2 . Μεταξύ όλων η αεροπορική μεταφορά, αν και είναι ο πιο γρήγορος τρόπος, είναι ο λιγότερο φιλικός προς το περιβάλλον λόγω της έκλυσης τεράστιων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου. Ακόμα, η συσκευασία των μεταφερόμενων τροφών αποτελεί ένα άλλο επιβαρυντικό περιβαλλοντικό παράγοντα.

Δεν είναι μόνο το περιβαλλοντικό αντίκτυπο των μεταφερόμενων τροφών που μας απασχολεί, αλλά και το διατροφικό. Σε σύγκριση με τις ντόπιες τροφές, οι μεταφερόμενες έχουν βασικές απώλειες σε βιταμίνες A, B, C, E και αντιοξειδωτικά ακόμη και αν έχουν συσκευαστεί με τον καλύτερο τρόπο. Επιπλέον, οι έτοιμες κομμένες σαλάτες ή τα προψημένα τρόφιμα οδηγούν σε προϊόντα ακόμη πιο φτωχά σε βιταμίνες και πολλές φορές σε πιο πλούσια σε θερμίδες.
Επιπλέον, η στήριξη των τοπικών προϊόντων προσφέρει κάποια σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη ορισμένα από τα οποία είναι τα παρακάτω:
  • Άνοδος της τοπικής δραστηριότητας και κατά συνέπεια μείωση της ανεργίας.
  • Διεύρυνση της τοπικής οικονομίας με άμεση συνέπεια την κάλυψη των αναγκών αλλά και την αυτοδυναμία. 
  • Αυξανόμενα κίνητρα και ευκαιρίες σε πολλούς συμπολίτες που ζουν και εργάζονται μακριά ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στο τόπο τους , προσφέροντας έτσι στην τοπική κοινωνία την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού της.
local food

Food Miles: Μειώστε τα τροφοχιλιόμετρά σας!

  • Ψωνίζετε τρόφιμα εποχής που παράγονται στην Ελλάδα.
  • Τιμήστε τις λαϊκές αγορές της γειτονιάς σας.
  • Ψωνίστε από τα τοπικά καταστήματα και αν είναι δυνατόν χωρίς την χρήση αυτοκινήτου.
  • Προγραμματίστε «λίγες και καλές» επισκέψεις στα μαγαζιά μηνιαίως.
  • Εάν χρειάζεστε εισαγόμενα τρόφιμα, προτιμήστε αυτά που παράγονται σε αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να στηρίξετε παράλληλα την οικονομία τους.
  • Επισκεφτείτε το http://www.organiclinker.com/food-miles.cfm, –   έναν διασκεδαστικό ιστότοπο, για να μετρήσετε τα χιλιόμετρα που διάνυσε η τροφή σας.
  • Ενημερώστε τα παιδιά σας  και τους γύρω σας σχετικά με τα τροφοχιλιόμετρα.
Η Ελληνική γη είναι ένας ευλογημένος, εύφορος τόπος στον οποίον ευδοκιμούν όλων των ειδών οι παραδεισένιες γεύσεις, γι’αυτό και για μας τους Έλληνες η διαχείριση των διατροφικών χιλιόμετρων δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο η ενημέρωση πάντα βοηθάει σε πιο συνειδητοποιημένες αγορές.
 
 Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός Google +.

Leave A Response