Φθινόπωρο – ώρα για δραστηριότητα!

hobbies
Αν ψάχνετε έναν τρόπο να κάνετε την νέα σεζόν περισσότερο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη τότε ήρθε η ώρα να βάλετε μία δραστηριότητα στο εβδομαδιαίο σας πλάνο! Φθινόπωρο – ώρα για δραστηριότητα, αγγλιστί hobbies, τα οποία αν και συχνά θεωρούνται ασχολίες για άτομα με χαλαρό πρόγραμμα και χωρίς πολλές υποχρεώσεις, στην ουσία μπορούν να προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη στην ζωή, στην ψυχολογία αλλά και την υγεία των πολυάσχολων ανθρώπων! Ας δούμε κάποια από τα οφέλη αυτά:

Hobby & μείωση του άγχους

Η ενασχόληση με μία ευχάριστη δραστηριότητα αποτελεί ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις και της δουλειές της καθημερινότητάς, μειώνοντάς το άγχος δραστικά! Η αίσθηση που έχει κανείς κατά την διάρκεια της δραστηριότητας ότι “αφήνει έξω τα προβλήματα και τα άγχη” και ότι ξεδίνει, είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την ψυχολογία, κάνοντας τα προβλήματα να φαίνονται μικρότερα και πιο διαχειρίσιμα.
www.kritikoscamp.gr

Για μυαλό…ξυράφι!

Σε περίπτωση που δεν εργάζεστε ή εργάζεστε σε μια μονότονη και ανιαρή δουλειά, μία δραστηριότητα μπορεί να “ξυπνήσει” και να “γυμνάσει” το μυαλό σας. Η εκμάθηση νέων πραγμάτων είναι πολύ αναζωογονητική για τον εγκέφαλο ο οποίος, σαν μυς, γυμνάζεται και δημιουργεί νέες συνάψεις προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες. Η δραστηριότητα αυτή του εγκεφάλου οδηγεί σε αναγέννηση των νευρώνων του ιππόκαμπου, περιοχής του εγκέφαλου που σχετίζεται με την εκμάθηση και τη μνήμη. Επίσης, κάποιες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την τέχνη και την έκφραση ξυπνάνε την δημιουργικότητα και την φαντασία μας που ατονούν μέσα στην γκρίζα καθημερινότητα. Αν θέλετε λοιπόν να είστε πιο οξυδερκείς, σε καλύτερη πνευματική εγρήγορση και με καλύτερη μνήμη, η ενασχόληση με μια καινούρια δραστηριότητα είναι ότι πρέπει.


Κοινωνικότητα

Σε περίπτωση που δεν έχετε κοινωνικό κύκλο ή ο κύκλος σας είναι ανεπαρκής, η ενασχόληση με ομαδικές δραστηριότητες μπορεί να σας βοηθήσει γνωρίσετε καινούρια άτομα και να ανοίξετε τον κύκλο σας. Η δημιουργία νέων κοινωνικών δεσμών μπορεί να σας δώσει την ενθάρρυνση που χρειάζεστε, να σας βελτιώσει την αυτοεκτίμηση, να σας μειώσει το στρες αλλά και να σας βοηθήσει να δείτε την ζωή με άλλα μάτια. Τα άτομα με τα οποία διασκεδάζετε και ταιριάζετε περισσότερο μπορούν σταδιακά να γίνουν φίλοι σας, αφού θα έχετε κοινά ενδιαφέροντα και ευχάριστες εμπειρίες να μοιραστείτε.

 Ευχάριστη ψυχολογία

Όταν κανείς έχει μία ασχολία που του αρέσει πραγματικά, βελτιώνει κατά πολύ την συνολική του ψυχολογία. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί περνάει καλά κατά την διάρκεια της δραστηριότητας αλλά και γιατί περιμένει με χαρά την ώρα που θα λάβει μέρος η δραστηριότητα αυτή αλλά και την σκέφτεται και μετά την ολοκλήρωσή της. Επίσης, κατά την διάρκεια της δραστηριότητας έχουμε την ευκαιρία να “ξεκουμπωθούμε”, να βγούμε δηλαδή από τις συνηθισμένες μας συμπεριφορές, να αστειευτούμε και να ξανανιώσουμε παιδιά!

Λιγότερα κιλά

Η εμπειρία μου, μου έχει δείξει ότι η απογευματινή απραξία, (ιδιαίτερα μπροστά στον υπολογιστή ή την τηλεόραση), δημιουργεί τάση για ακατάσχετο τσιμπολόγημα ανθυγιεινών τροφών! Αυτό οφείλεται σε πολλά αίτια κυρίως ψυχολογικά όπως είναι: η ανία, το άγχος, η έλλειψη εκτόνωσης, η μοναξιά κ.α. Άρα λοιπόν η απογευματινή ενασχόληση με κάποια ευχάριστη δραστηριότητα θα σας δώσει την εκτόνωση που χρειάζεστε ώστε να μην το ρίξετε στο φαγητό.

Καλύτερη Υγεία

Έρευνες δείχνουν ότι η ενασχόληση με μια ευχάριστη δραστηριότητα για τουλάχιστον 20 λεπτά την εβδομάδα, μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε περισσότερη ενεργητικότητα και λιγότερη κούραση. Η ευεργετική μείωση του άγχους οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, μείωση της κορτιζόλης, λιγότερα κιλά και καλύτερη σωματική λειτουργία. Μάλιστα, αν η δραστηριότητα αυτή περιλαμβάνει και σωματική άσκηση και γίνεται 2-3 φορές την εβδομάδα τότε τα οφέλη στην υγεία είναι πραγματικά τεράστια.

 

Ιδέες για δραστηριότητες

Μπορείτε να διαλέξετε δραστηριότητα μέσα από ένα πολύ μεγάλο φάσμα όπως είναι:
– η άσκηση: πολεμικές τέχνες, γυμναστήριο, τρέξιμο, κολύμπι, ποδήλατο, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χορός, γιόγκα, πιλάτες κ.α.
– η τέχνη: θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, ξυλογλυπτική, χειροτεχνίες, μουσική, τραγούδι, χορός, φωτογραφία κ.α.
δραστηριότητες στη φύση: πεζοπορίες, αναρρίχηση, ψάρεμα, καταδύσεις, χειμερινή κολύμβηση, κηπουρική κ.α.
και ακόμη : εθελοντισμός, εκμάθηση αρχαίων Ελληνικών ή ξένης γλώσσας, διαλογισμός, εκπαιδευτικά σεμινάρια, συμμετοχή σε λέσχες ανάγνωσης, γράψιμο, πλέξιμο, blogging…
και ότι άλλο βάλει ο νους σας!
Πολλές από τις παραπάνω δραστηριότητες ενδέχεται να βρείτε δωρεάν ή με πολύ μικρό κόστος στο δήμο σας, το μόνο λοιπόν που χρειάζεται είναι όρεξη και καλή διάθεση!
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός

1 Comment on this article. Feel free to join this conversation.

  1. peps September 14, 2013 at 9:21 pm - Reply

    Poli sosta!!!!!!!!

Leave A Response