Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πραγματικός θησαυρός για την υγεία μας αφού μας προσφέρουν αμέτρητα οφέλη μέσω των βιταμινών, των αντιοξειδωτικών και πολυφαινόλων, των φυτικών ινών αλλά και των λίγων θερμίδων που περιέχουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, (ΠΟΥ), έχει εκτιμήσει ότι ένα αρκετά υψηλό ποσοστό κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μπορεί να μας προστατεύσει από μία σειρά επικίνδυνων ασθενειών όπως ο είναι καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα! Αν και οι περισσότεροι από μας νομίζουμε ότι καταναλώνουμε αρκετά φρούτα και λαχανικά οι έρευνες δείχνουν ότι οι ποσότητες που καταναλώνουμε είναι χαμηλότερες από τις συστάσεις. Ποιες είναι όμως αυτές;
Συστάσεις για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
Κατ’αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι στην κατηγορία των φρούτων ανήκουν όλα τα φρούτα – ολόκληρα, κομμένα ή σε πουρέ, οι 100% φυσικοί χυμοί, τα αποξηραμένα, τα κονσερβοποιημένα αλλά και τα κατεψυγμένα φρούτα. Στην κατηγορία των λαχανικών ανήκουν όλα τα λαχανικά είτε είναι ολόκληρα ή κομμένα σε κομματάκια, ή πολτοποιημένα, ή μαγειρεμένα ή αποξηραμένα. Οι συστάσεις του ΠΟΥ για επαρκή ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι αυτή των 400 γρ. ή και περισσότερων. Με άλλα λόγια καταναλώστε 80 γρ. φρούτων ή λαχανικών σε κάθε ένα από τα 5 γεύματά σας και θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα! Μην πελαγώνετε, δεν είναι και τόσο δύσκολο, δείτε στη παρουσίαση που ακολουθεί πώς αυτό μπορεί να γίνει εφικτό!