Παιδί & άσκηση – πώς να το ενθαρρύνετε να ασκηθεί!

Family-Playing

Η άσκηση είναι πολύ σημαντική για την σωματική και ψυχική υγεία αλλά και για την ανάπτυξη των παιδιών. Αν και στα παιδιά η τάση για άσκηση είναι έμφυτη, ο σύγχρονος τρόπος καθιστικής ζωής αλλά και οι αυξημένες σχολικές υποχρεώσεις, τα οδηγούν πολύ συχνά στην αδράνεια και στην αποχή από την άσκηση. Τα αποτελέσματα της αποχής είναι δυσάρεστα καθώς σε πολλές περιπτώσεις το παιδί οδηγείται στην παχυσαρκία αλλά και σε μεταβολικές διαταραχές.
Κάντε την άσκηση οικογενειακή υπόθεση
Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασκείται
συστηματικά και να δοκιμάζει διάφορες μορφές άσκησης καθώς το πιο πιθανό είναι ότι μεγαλώνοντας θα συνεχίσει να ασκείται. Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί σας να εξοικειωθεί με την άσκηση είναι να ασκείστε μαζί όποτε βρίσκετε την ευκαιρία. Η οικογενειακή άσκηση θα σας χαρίσει όχι μόνο καλύτερη υγεία αλλά και διασκέδαση και δέσιμο με τα παιδιά σας. Μετατρέψτε την άσκηση σε παιχνίδι και αντικαταστήστε τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή με ενεργητικό παιχνίδι και άσκηση.

 

Βοηθήστε το να ασκηθεί βήμα βήμα 
  • Για να βρείτε την καταλληλότερη μορφή άσκησης για τα παιδιά σας καλό θα ήταν αρχικά να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σχετικά με τις μορφές άσκησης που προτείνονται για την ηλικία του.
  • Είναι  καλό να μην πιέσετε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο άθλημα αντίθετα να τα αφήσετε να επιλέξουν εκείνα το άθλημα που προτιμούν και γιατί όχι να πειραματιστούν δοκιμάζοντας διάφορα είδη σπορ.
  • Βοηθήστε το να προγραμματίσει την ημέρα του ώστε να βρει χρόνο για την άσκηση.
  • Κάθε αρχή και δύσκολη! Συμβουλέψετε το παιδί σας να μην πιέζεται υπερβολικά όταν αθλείται και να ακούει το σώμα του ώστε να αποφεύγει τους ανεπιθύμητους τραυματισμούς.
  • Παρακολουθήστε το βάρος του παιδιού και σε περίπτωση που δείτε ανεπιθύμητη μείωση τροποποιήστε αναλόγως την διατροφή του και συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να ακολουθεί μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, ώστε να παρέχει στον οργανισμό του όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.
Κυριακή Ζακχαίου
Διατροφολόγος – Βιοχημικός

Next Article >

Leave A Response