Μήπως το παιδί σας έχει «κολλήσει» με μία συγκεκριμένη τροφή;

IMG_8215

 Ένα πολύ συχνό φαινόμενο που παρατηρείται στα νήπια, (1-3 ετών), είναι να θέλουν να τρώνε συνεχώς ή μετά από το γεύμα μία συγκεκριμένη τροφή. Για παράδειμα το νήπιο μπορεί να ζητάει μόνο μπισκότα συγκεκριμένης μάρκας για μεσημεριανό κάθε μέρα. Αυτή η συμπεριφορά συχνά προκαλεί άγχος στους γονείς σχετικά με το ποιά είναι η σωστή αντιμετώπισή της. Σίγουρα δεν θα πρέπει να πανικοβάλλεστε, όμως υπάρχουν κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης για να ξεπεράσετε αυτή την φάση.

Αρχικά, αν η επιλεγμένη τροφή είναι θρεπτική και εύκολη στην προετοιμασία, συνεχίστε να την προσφέρετε στο νήπιο όμως μαζί με μία ποικιλία άλλων τροφών σε κάθε γεύμα. Μετά από λίγο καιρό τα περισσότερα παιδιά βαριούνται να τρώνε συνεχώς το ίδιο και τολμούν να επιλέξουν κι άλλες τροφές. Αυτό θα γίνει πιο εύκολα αν προσφέρετε στο παιδί το γεύμα του πριν αυτό πεινάσει πάρα πολύ διότι η υπερβολική πείνα του δημιουργεί ένταση.
 
Όταν ένα παιδί είναι «κολλημένο» με μία συγκεκριμένη τροφή είναι σχεδόν αδύνατο να το πείσετε να δοκιμάσει μία διαφορετική τροφή. Γι’αυτό το λόγο μην το πιέσετε και μην το μαλώσετε. Η προσφορά των νέων τροφών θα πρέπει να γίνεται διακριτικά και χωρίς επιμονή, το παιδί κάποια στιγμή θα βαρεθεί να τρώει συνεχώς το ίδιο και θα δοκιμάσει κάποια από τις υπόλοιπες προσφερόμενες τροφές.
Προετοιμάστε «παιδικά γεύματα» γεμάτα χρώματα,  σχέδια και διαφορετικές υφές ώστε να μετατρέψετε το φαγητό σε παιχνίδι και να εξάψετε την φαντασία του μικρού. Για παράδειμα χρησιμοποιήστε φόρμες μπισκότων με σχέδια για να κόψετε το ψωμί σε διάφορα σχέδια π.χ. αστέρι ή καρδιά, χρησιμοποιήστε σπιτικές σαλτσούλες για να δώσετε χρώμα ή φτιάχτε φατσούλες με λαχανικά.
Μετατρέψτε την προετοιμασία του φαγητού σε παιχνίδι επιτρέποντας στο παιδί να συμμετέχει στην διαδικασία. Έτσι θα νοιώσει ότι το φαγητό του ήταν δικό του δημιούργημα και οι πιθανότητες να το δοκιμάσει είναι πολλές
.Δώστε το καλό παράδειγμα στο παιδί σας επιλέγοντας οι ίδιοι ποικιλία υγιεινών τροφών, χωρίς βέβαια να το τονίζετε φωναχτά. Τα περισσότερα παιδιά τείνουν να δοκιμάζουν τροφές που αγαπημένα τους άτομα καταναλώνουν, καθώς τους εμπιστεύονται.
Αποφύγετε τα υψηλά θερμικά σνακ όπως μπισκότα, σοκολάτες και πατατάκια και λίγο πριν την ώρα του κύριου γεύματος. Κάτι τέτοιο θα «κόψει» τελείως την όρεξη του παιδιού και έτσι η δοκιμή νέας τροφής θα είναι απίθανη.
Τα τροφικά «κολλήματα» των νηπίων δεν διαρκούν πολύ καιρό και εξαφανίζονται σταδιακά καθώς το παιδί αναπτύσσεται. Αυτό που χρειάζεται είναι αρκετή υπομονή, κουράγιο και δουλειά από μέρους σας!
Κυριακή Ζακχαίου
Διατροφολόγος – Βιοχημικός

Leave A Response