Χειμώνας – Κρύο και Ορέξεις για γλυκό!

wintergainweight

Ο χειμώνας είναι δύσκολη εποχή για την σιλουέτα μας γιατί με το κρύο μας ανοίγει η όρεξη με αποτέλεσμα να παίρνουμε κιλά. Τα κιλά αυτά σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και τους έντονους ρυθμούς ζωής δεν χάνονται όπως θα έπρεπε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με αποτέλεσμα κάθε χρόνο πολλοί από μας να κερδίζουμε από μισό ως δύο κιλά. Γιατί όμως ανοίγει η όρεξή μας με το κρύο και πώς μπορούμε να την διαχειριστούμε ώστε να μην πάρουμε βάρος;

Ο κυριότερος λόγος είναι μία γενετική προδιάθεση που προϋπάρχει από τους αρχαίους προγόνους μας για αποθήκευση λίπους κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Στην αρχαιότητα,  τα αποθέματα τροφής
ήταν πλούσια κατά τους φθινοπωρινούς μήνες αλλά μειώνονταν δραστικά μέχρι το τέλος του χειμώνα. Το επιπρόσθετο σωματικό λίπος λοιπόν χρησίμευε στο σώμα σαν καύσιμο για τους τελευταίους μήνες του χειμώνα όπου τα αποθέματα τροφής ήταν πολύ μειωμένα.

Ένας άλλος σοβαρός λόγος είναι η Εποχιακή Κατάθλιψη (SeasonalAffectiveDisorder) που προκαλείται από την μειωμένη ηλιοφάνεια κατά τους χειμερινούς μήνες. Η απουσία ήλιου οδηγεί σε μειωμένη έκκριση της ορμόνης σεροτονίνης που είναι γνωστή ως ορμόνη της χαράς. Η κατανάλωση ζάχαρης και παχυντικών τροφών προκαλεί έκκριση σεροτονίνης στον οργανισμό βελτιώνοντας τη διάθεσή μας, δυστυχώς όμως, για πολύ λίγο. Το αποτέλεσμα είναι να κερδίζουμε βάρος και να νιώθουμε έτσι ακόμη περισσότερη κατάθλιψη πέφτοντας έτσι στα δίχτυα ενός φαύλου κύκλου : κατάθλιψη – υπερκατανάλωση τροφής–αύξηση βάρους-κατάθλιψη – υπερκατανάλωση τροφής, κ.ο.κ.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε όλα τα υπόλοιπα αίτια που μας ωθούν στην επιπλέον κατανάλωση τροφής κατά τους χειμερινούς μήνες όπως: η μειωμένη αθλητική μας δραστηριότητα, οι πολλές γιορτές, η πολύωρη παραμονή μας στο σπίτι, τα πολλά και φαρδιά ρούχα που κρύβουν το σώμα.
Ας δούμε όμως πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα παραπάνω και να αποφύγουμε την αύξηση βάρους:

Ασκηθείτε τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Η άσκηση θα σας αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό και άρα θα νιώσετε βελτίωση της διάθεσής σας χωρίς να καταναλώσετε  παχυντικές τροφές. Επιπλέον, η άσκηση θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε υψηλές καύσεις και θα σας χαρίσει υγεία και ενέργεια!

– Εκμεταλλευτείτε την ηλιοφάνεια, όποτε υπάρχει, βγαίνοντας για μια σύντομη βόλτα που θα σας ανεβάσει την σεροτονίνη και άρα την διάθεση στα ύψη.

 – Καταναλώστε σούπες. Οι σούπες, όταν είναι μαγειρεμένες με λίγο λάδι και αρκετά λαχανικά είναι ένα χορταστικό, υγιεινό αλλά και διαιτητικό γεύμα. Διαβάστε περισσότερα για τις σούπες στο σχετικό άρθρο: “Η σούπα και η διατροφική της αξία“.

 -Καταναλώστε τροφές που δημιουργούν θετική διάθεση. Όπως το γάλα, τα καρύδια, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Διαβάστε περισσότερα γι’αυτές τις τροφές στο σχετικό άρθρο: “Θετική ενέργεια & σωστή διατροφή για αντιμετώπιση της κρίσης“.

-Τέλος προτείνω να προσέχετε τον εαυτό σας, να ακούστε καλή μουσική να παραμένετε κοινωνικοί και δραστήριοι, να αποφεύγετε το αλκοόλ και έτσι ο χειμώνας να γίνει ένας καλός φίλος για την υγεία αλλά και την διάθεσή σας!
Κυριακή Ζακχαίου

Διατροφολόγος – Βιοχημικός

Leave A Response