Το ντέρμπι των αιωνίων: Μελομακάρονο εναντίον Κουραμπιέ

melomakarono-1

Όπως κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, έτσι και φέτος, έφτασε η τιμημένη τούτη ώρα για το  ντέρμπι των αιωνίων: Μελομακάρονο εναντίον Κουραμπιέ.  Ποιο είναι το καλύτερο για κάποιον που προσέχει την διατροφή του; Ποιο να προτιμήσουν όσοι θέλουν  να χάσουν κιλά; «Το μελομακάρονο», θα προλάβουν να απαντήσουν οι διαβασμένοι, ίσως να έχουν διαλέξει σωστά, αλλά ας μην βιαστούμε να πάρουμε θέση. Ας βγάλουμε το μικροσκόπιο κι ας εξετάσουμε εξονυχιστικά τα δύο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκίσματα για να εξάγουμε έτσι ένα επιστημονικό πόρισμα όπως αρμόζει στην περίσταση, κι έπειτα, απολύτως ενημερωμένοι, ας γευτούμε αυτό που ποθεί η ψυχούλα μας με μέτρο πάντα και χωρίς ενοχές.

Θερμίδες: μάχη σώμα με σώμα

Ένας μέτριος κουραμπιές 40-50 γραμμαρίων αποδίδει περίπου 160- 200 θερμίδες ενώ ένα αντίστοιχου μεγέθους μελομακάρονο αποδίδει γύρω στις 150-180 θερμίδες. Όπως καταλαβαίνετε εδώ μιλάμε για μια μάχη σώμα με σώμα, στην οποία μπαίνουν και τα πονηρά τρικ «τινάγματος του κουραμπιέ» και «όχι πολύ μελωμένου μελομακάρονου» τα οποία μειώνουν την θερμιδική αξία του κάθε γλυκίσματος. Αν σκεφτούμε ότι αυτές οι θερμίδες αντιστοιχούν σε 2 μπάρες δημητριακών ή μίας μπανάνας και μίας χούφτας ξηρών καρπών, η θερμιδική αξία του ενός κομματιού δεν είναι υψηλή αρκεί να κρατηθούμε στο ύψος μας και να φάμε ένα τη φορά και όχι όλο το δισκάκι!

Θρεπτικά συστατικά

Στα θρεπτικά συστατικά υπάρχει ένα ξεκάθαρο προβάδισμα του μελομακάρονου λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων από το ελαιόλαδο, έναντι των κορεσμένων του κουραμπιέ λόγω του βουτύρου. Ενώ όμως από την άλλη το «παρεξηγημένο» βούτυρο του κουραμπιέ ανεβάζει την βιταμίνική του αξία δίνοντας λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και Κ όπως φαίνεται και στο παρακάτω πινακάκι:

  Μελομακάρονο 1 κομμάτι 50 γρ. Κουραμπιές 1 κομμάτι 50 γρ.
Λιπαρά 8-10 γρ. Μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων λόγω του ελαιόλαδου και των καρυδιών 11-14 γρ. Κορεσμένων λιπαρών οξέων λόγω του βούτυρου
Υδατάνθρακες Απλοί υδατάνθρακες από το λευκό αλεύρι, την ζάχαρη και το μέλι Απλοί υδατάνθρακες από το λευκό αλεύρι και την ζάχαρη
Πρωτεΐνες ~2 γρ. ~ 4 γρ.
Βιταμίνες –  Βιταμίνη Ε από τα καρύδια και το ελαιόλαδο,-  Βιταμίνες του συμπλέγματος Β από το μέλι και τα καρύδια-  Μικρή ποσότητα Βιταμίνης C από το πορτοκάλι –  Βιταμίνη Ε από τα αμύγδαλα-  Από το βούτυρο: Βταμίνες Α, Ε, Κ και D
Ιχνοστοιχεία Σίδηρο από την κανέλα Ασβέστιο από τα αμύγδαλα

melomakarono-2

Πώς να τα καταναλώσετε

Όπως βλέπουμε τα δύο αυτά γλυκίσματα, ιδιαίτερα αν είναι φτιαγμένα από τα χεράκια μας με ποιοτικά υλικά, δεν θα φέρουν την καταστροφή της διατροφικής μας ισορροπίας αρκεί να μην τα υπερκαταναλώσουμε. Βάλτε ένα τη φορά, σε κάποιο σνακ που έχετε ανάγκη για γλυκό, μαζί με ένα φρούτο, ή με ένα γιαούρτι, ή με ένα ποτήρι γάλα, ή με μισό τοστ. Αν από την άλλη πιστεύετε ότι αυτό που σας προτείνω απαιτεί επίπεδα αυτοσυγκράτησης φτασμένου Ινδού Γκουρού που δεν διαθέτετε, τότε φροντίστε ή να τα φτιάξετε σε μικρή ποσότητα ίσα ίσα για το έθιμο ή να μην τα φτιάξετε – αγοράσετε καθόλου ώστε να μην εκτεθείτε στον πειρασμό και εκτροχιαστείτε με τις ανάλογες καταστροφικές συνέπειες (τώρα αν σας τα φέρουν δώρο τι να πω, ο Θεός μαζί σας 😉 )!

Σας εύχομαι ολόψυχα Καλές γιορτές, με υγεία, χαρά και διατροφική ισορροπία!

Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός Google +.

Leave A Response