Το αγγούρι και η διατροφική του αξία

aggouri-1

Από τα καλοκαιρινά λαχανικά όλοι γνωρίζουμε πόσο θρεπτική και υγιεινή είναι η ντομάτα, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει αλλά και πόση πολλή βιταμίνη Cέχει η πιπεριά, όμως, για το δροσερό αγγουράκι γνωρίζουμε τίποτα; Αν κάποιος μας ρωτούσε για την θρεπτική του αξία, θα είχαμε να του πούμε κάτι το ουσιαστικό πέρα από νερό και φυτικές ίνες; Κι όμως, το αγγούρι έχει πολλά ωφέλιμα στοιχεία που το καθιστούν μία πολύτιμη τροφή με αρκετά αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Ας το γνωρίσουμε όμως καλύτερα…

Από πού κρατάει η σκούφια του

Το αγγούρι, (CucumisSativusL.), βρίσκεται στην ανθρώπινη διατροφή εδώ και τουλάχιστον 3000 χρόνια και ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθών (Cucurbitaceae). Το πιο πιθανό είναι ότι προέρχεται από τα τροπικά δάση της Ασίας και της Αφρικής και ότι πέρασε στην δύση μέσω της Μικράς Ασίας, από την Περσία και το Αφγανιστάν. Λέγεται ότι στην αρχαία Ρώμη ο Αυτοκράτορας Τιβέριος αγαπούσε τόσο πολύ τα αγγούρια, που είχε διατάξει να φτιαχτούν ειδικά θερμοκήπια, ώστε να τα έχει όλο τον χρόνο στο τραπέζι του!
—-

Θρεπτική αξία

 
Το αγγούρι κατά 95% αποτελείται από νερό. Μας δίνει μόνο 15 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, και βεβαίως δεν περιέχει καθόλου λιπαρά. Η φλούδα του περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, ιδιαίτερα βοηθητικές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας όπως επίσης και βιταμίνες Α, C, Κ, κάλιο και μαγνήσιο. Η σάρκα του αγγουριού περιέχει αρκετό κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, φθόριο, και φυτικές ίνες. Επίσης, περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως το β-καροτένιο, το α-καροτένιο, ζεαξανθίνη, λουτεϊνη, αλλά και πλήθος ωφέλιμων φυτοχημικών συστατικών όπως και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C και Κ.
 
 

Κάνει καλό στην υγεία;

 
Αν και τα οφέλη του αγγουριού στην υγεία ακόμη βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο, οι έρευνες ως τώρα μας έχουν δείξει ότι το αγγούρι, λόγων της περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικά και ωφέλιμα φυτοχημικά συστατικά, έχει αντικαρκινικές, αντιφλεγμωνώδεις και βεβαίως αποτοξινωτικές ιδιότητες.
Ακόμη, λόγω της περιεκτικότητας του σε κάλιο, το αγγούρι βοηθάει στον έλεγχο της υπέρτασης, αλλά και στην αποβολή κατακράτησης υγρών. Επίσης, οι φυτικές ίνες που περιέχει μας βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, ενώ οι λίγες του θερμίδες, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες και η δροσερή του γεύση το καθιστά μία τροφή σύμμαχο για τους διαβητικούς αλλά και για όλους όσους θέλουν να χάσουν κιλά. Επιπλέον, η τραγανή του υφή και η ευχάριστη γεύση του το καθιστά μια πολύ καλή λύση για τις στιγμές που απλά και μόνο από εκνευρισμό, (για παράδειγμα όταν έχουμε κόψει το κάπνισμα), θέλουμε να μασουλίσουμε κάτι που δεν θα μας επιβαρύνει με θερμίδες και βλαβερά συστατικά!
Αν ως τώρα λοιπόν αγνοούσατε την θρεπτική τους αξία, είναι καιρός να διαλέξετε τα πιο φρέσκα και τραγανά αγγούρια και να τα εντάξετε στην καθημερινότητά σας, είτε σαν σαλάτες, είτε σαν σος, ντιπ ή ακόμη και χυμό ώστε να απολαύσετε τις ευεργετικές τους ιδιότητες αλλά και την ευχάριστη γεύση τους!
Πηγές:
  • Thoennissen NH, Iwanski GB and Doan NB. Cucurbitacin B Induces Apoptosis by Inhibition of the JAK/STAT Pathway and Potentiates Antiproliferative Effects of Gemcitabine on Pancreatic Cancer Cells. Cancer Res 2009;69(14):5876–84. 2009.
  • Rios JL, Recio MC, Escandell JM, et al. Inhibition of transcription factors by plant-derived compounds and their implications in inflammation and cancer. Curr Pharm Des. 2009;15(11):1212-37. Review. 2009.
  • Nema NK, Maity N, Sarkar B et al. Cucumis sativus fruit-potential antioxidant, anti-hyaluronidase, and anti-elastase agent. Arch Dermatol Res. 2011 May;303(4):247-52. Epub 2010 Dec 14. 2011.
  • Lee DH, Iwanski GB, and Thoennissen NH. Cucurbitacin: ancient compound shedding new light on cancer treatment. Scientific World Journal. 2010 Mar 5;10:413-8. Review. 2010.
  • Liu T, et al. Inhibitory effects of cucurbitacin B on laryngeal squamous cell carcinoma. Eur Arch Otorhinolaryngol. 2008 Oct;265(10):1225-32.
  • http://www.fns.usda.gov
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Βρείτε μας σε InstagramFacebook 

2 Comments on this article. Feel free to join this conversation.

  1. Αδολφος Γκετς January 12, 2021 at 12:37 pm - Reply

    Το αρθρο σας , σχετικο με τις θρεπτικες αξιες του αγγουριου
    πολυ κατατοπιστικο , μορφωτικο , ωφελιμο.-
    Ευχαριστω.-

Leave A Response