Σπουδαία τα λάχανα & η διατροφική τους αξία

PurpleCabbage
Γνωρίζετε για την διατροφική αξία του λάχανου; Το λάχανο είναι μία νόστιμη, θρεπτική και θεραπευτική τροφή. Η επιστημονική ονομασία του είναι Κράμβη η λαχανώδης ποικ. η κεφαλωτή, Brassica oleraceavar, capitata, και ανήκει στην οικογένεια των Κραμβοειδών ή Σταυρανθών. Η καταγωγή του λάχανου δεν είναι απόλυτα γνωστή αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι προέρχεται από την Ανατολή ενώ έφτασε στην Ευρώπη περίπου το 1000 π.χ.  Παγκοσμίως, καλλιεργούνται πάνω από 400 ποικιλίες λάχανου που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το χρώμα των φύλλων τους, τον τρόπο που αναπτύσσονται αλλά και τον σχήμα τους. Όλα τα είδη λάχανου έχουν υψηλή διατροφική αξία βοηθώντας έτσι στην καλή υγεία του οργανισμού μας.

Τα διατροφικά στοιχεία του λάχανου

Πρόκειται για ένα λαχανικό με ελάχιστες θερμίδες, μόνο 25 ανά 100 γραμμάρια, οι οποίες προέρχονται από τα 6 γρ. υδατανθράκων ανά 100 γρ. που περιέχει. Όπως όλα τα λαχανικά, μας εφοδιάζει με φυτικές ίνες και αρκετό νερό. Παράλληλα, είναι μία τροφή που περιέχει: Θειαμίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β6,  ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο και πληθώρα αντιοξειδωτικών.
images
Τα αντιοξειδωτικά του λάχανου
 
Το λάχανο έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία του οργανισμού λόγω του συνδυασμού βιταμινών και αντιξειδωτικών που περιέχει. Πιο συγκεκριμένα περιέχει μεγάλη ποσότητα από τις ουσίες γλυκοσινολάτες οι οποίες όταν διασπώνται κατά την πέψη μετατρέπονται σε ισοθειοκυανάτες (ITC). Οι ισοθειοκυανάτες έχει αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν ισχυρή αντικαρκινική δάση για διάφορες μορφές καρκίνου όπως της ουροδόχου κίστης, του μαστού, του παχέος εντέρου, των οωθηκών, του πνεύμονα, του προστάτη κ.α. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ισοθειοκυανάτες (ITC) είναι ουσίες που προστατεύουν πεπτικό σύστημα από έλκη.
Παράλληλα, περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η Βιταμίνη C, τα καροτενοειδή αλλά και πλήθος πολυφαινολών. Τα αντιοξειδωτικά αυτά βρίσκονται σε αφθονία στο κόκκινο λάχανο αλλά και στο πράσινο αν και σε λιγότερη ποσότητα. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες αυτές όταν λαμβάνονται σε επαρκή ποσότητα μας προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες που προκαλεί πολυάριθμες ασθένειες. Ακόμη, οι πολυφαινόλες και ιδιαίτερα οι ανθοκυανίνες, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μας προστατεύουν από χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις.


Πόσο και πώς

Ενσωματώστε το λάχανο σε μία διατροφή με ποικιλία από 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Μία καλή πρόταση είναι να καταναλώνετε 2 κούπες λάχανο 4-5 φορές την εβδομάδα, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους που βρίσκεται στην εποχή του. Καλό είναι να αποφύγετε το βράσιμο του λάχανου σε πολύ νερό και για πολύ ώρα γιατί αυτό θα καταστρέψει πολλές από τις βιταμίνες του. Προτιμήστε να καταναλώσετε το λάχανο ωμό ή μαγειρεμένο ελαφρά στον ατμό ή με πολύ μικρή ποσότητα νερού.
Πηγές:
www.cancer.org
www.cancer.gov
www.whfoods.com

 

Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή, Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Google +

 

2 Comments on this article. Feel free to join this conversation.

  1. peps February 25, 2013 at 5:40 pm - Reply

    Μ’ αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις και σήμερα αγόρασα κόκκινο λάχανο!!!!

  2. Η Διατροφή Σήμερα February 25, 2013 at 9:42 pm - Reply

    Σ’ευχαριστώ πολύ, άρα να περιμένουμε συνταγούλα;

Leave A Response