Σοκολάτα και υγιεινή διατροφή – ένας ταιριαστός συνδυασμός

 
Σοκολάτα και υγιεινή διατροφή είναι ένας ταιριαστός συνδυασμός; Η σοκολάτα, λόγω της ιδιαίτερης γεύσης της αλλά και των τονωτικών ιδιοτήτων της, αποτελεί την πιο λατρεμένη γλυκιά τροφή ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. Αν και πολυάριθμες έρευνες έρχονται να δείξουν ότι μπορεί να συμβάλλει θετικά στην υγεία μας και στην διάθεσή μας,  ανήκει σε τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας και περιέχει ζάχαρη κι έτσι η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί  μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη πρόσληψη κιλών. Ας δούμε όμως τα οφέλη της στην υγεία μας και πώς μπορούμε να την εντάξουμε σε ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο χωρίς να πληρώσουμε το τίμημα.

Οφέλη την σοκολάτας

Η σοκολάτα περιέχει κακάο που μας προσφέρει πολυφαινόλες και συγκεκριμένα φλαβονοειδή που συμβάλλουν στη χρωστική ουσία της σοκολάτας, και ως εκ τούτου ένα πιο σκούρο χρώμα δείχνει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή έχουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό μας προστατεύοντας τα κύτταρά μας από την οξείδωση και τις ασθένειες που προκαλεί όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.
Η σοκολάτα περιέχει δύο ουσίες, την καφεΐνη  και την θεοβρωμίνη, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα θεοβρωμίνη, η οποία διεγείρει τα νεφρά μας δρα ως ελαφρύ διουρητικό, ενώ η καφεΐνη έχει διεγερτικές επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα του οργανισμού μας, με συμπτώματα ανάλογα με αυτά που προκαλεί  η κατανάλωση καφέ.
Εφόσον λοιπόν η κατανάλωση σοκολάτας ωφελεί τον οργανισμό η ιδέα της συχνής κατανάλωσής της φαίνεται δελεαστική αλλά και ευχάριστη όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το θερμιδικό φορτίο της καθώς επίσης και ότι μπορούμε να πάρουμε τις συγκεκριμένες αντιοξειδωτικές ουσίες και από πιο ελαφριές τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, το τσάι κ.α. Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος λήψης της;

Μην της πείτε όχι

Η σοκολάτα, όταν καταναλώνεται με μέτρο μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπήμένης διατροφής. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να επιλέξετε εσείς το είδος, τις μέρες αλλά τις ώρες που θα την καταναλώνετε. Μία πρόταση είναι να την καταναλώνετε τις πιο απαιτητικές μέρες της εβδομάδος, για παράδειγμα όταν γυμνάζεστε ή όταν εργάζεστε υπερβολικά. Άλλη πρόταση είναι να την καταναλώνετε τις μέρες που χαλαρώνετε, για παράδειγμα τα Σαββατοκύριακα. Καλό είναι να μην υπερβείτε τα 30 γρ. την φορά και να μην την καταναλώνετε για περισσότερες από 2-3 φορές την εβδομάδα γιατί τότε αφενός θα παραμελήσετε κάποια άλλη τροφή (πχ φρούτα ή γιαούρτι) και αφετέρου θα κινδυνεύσετε να πάρετε κιλά.

Ποιο είδος να επιλέξετε

Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη σοκολάτας που διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητά τους σε κακάο, σε ζάχαρη, σε βούτυρο κακάο, σε γάλα, σε πρόσθετους ξηρούς καρπούς (π.χ. φουντούκια) και σε διάφορα άλλα πρόσθετα (π.χ. ρύζι, φρούτα). Έτσι λοιπόν, έχουμε τα εξής είδη:
  • ΚουβερτούραΡευστή σοκολάτα, κατάλληλη για τη ζαχαροπλαστική, αποτελείται από 60% κακάο, 40% ζάχαρη και 38% λιπαρά.
  • Έξτρα πικρή : Χρησιμοποιείται πολύ στη ζαχαροπλαστική και περιέχει 70% κακάο, 30% ζάχαρη και 38% λιπαρά.
  • Πικρή: Περιέχει υψηλό ποσοστό κακάο 50 – 60% και μπορεί να φτάσει ακόμα και 99%.. Όσο πιο υψηλή είναι η περιεκτικότητα σε κακάο τόσο πιο καλή είναι η ποιότητα της σοκολάτας. Έχει έντονη και ξηρή γεύση, χρησιμοποιείται πολύ στη ζαχαροπλαστική.
  • Γάλακτος: Περιέχει κακάο σε ποσοστό 25% τουλάχιστον. Είναι ένα προϊόν στο οποίο έχει προστεθεί ζάχαρη και έχει ως βάση το γάλα (τουλάχιστον 14%). Είναι γλυκιά και κρεμώδης.
  • Λευκή: Υπάρχουν δύο είδη. Με ζάχαρη και χωρίς. Περιέχει κατά 24% τουλάχιστον βούτυρο κακάο, είναι κρεμώδης και γλυκιά και δεν περιέχει καθόλου κακάο.
sbEjpdRZ2VoFGrlKn49GInQ
Όπως φαίνεται και παραπάνω στο συγκριτικό πινακάκι μεταξύ των δυο πιο δημοφιλών ειδών σοκολάτας αν και δεν υπάρχει σχεδόν καμία θερμιδική διαφορά μεταξύ τους, η μαύρη σοκολάτα περιέχει το περισσότερο κακάο και άρα τα περισσότερα αντιοξειδωτικά συστατικά, λιγότερη ζάχαρη και πιο αυθεντική σοκολατένια γεύση. Σίγουρα η επιλογή είναι θέμα γούστου αλλά το κλειδί βρίσκεται πάντα στο μέτρο και στην ισορροπία.

Πηγές

-M. El-kalyoubi, M.F. Khallaf, A. Abdelrashid, Eman M. Mostafa. Quality characteristics of chocolate – Containing some fat replacer. Annals of Agricultural Sciences 2011:56;2:89-96
-Scott R. Bauer, Eric L. Ding, Liesbeth A. Smit. Cocoa Consumption, Cocoa Flavonoids, and Effects on Cardiovascular Risk Factors: An Evidence-Based Review. Current Cardiovascular Risk Reports 2011:5;2:120-127
-Georgetown University Medical Center. Researchers find that chocolate compound stops cancer cell cycle in lab experiments. ScienceDaily 2005
-Σοκολάτα. www.sokolata.net
-Nutrition Data. www.nutritiondata.self.com
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός

Leave A Response