Διανύουμε τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη ή αλλιώς του “τρυγητή”, του μήνα στον οποίο γίνεται κατά κύριο λόγο ο τρύγος των σταφυλιών. Τα σταφύλια, τα οποία δίκαια θεωρούνται ως ένα μεγάλο δώρο του θεού στον άνθρωπο, εκτός από θρεπτικότατα φρούτα γεμάτα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, μας δίνουν και τον πολύτιμο χυμό τους, τον μούστο, τον οποίο μετά από αλκοολική ζύμωση μετατρέπουμε σε κρασί αλλά και σε αποστάγματα όπως είναι το τσίπουρο και η τσικουδιά. Εκτός όμως από αλκοολούχα ποτά, ο μούστος μας χρησιμεύει πολύ και στην παραγωγή διάφορων παραδοσιακών γλυκισμάτων όπως είναι η μουσταλευριά και τα μουστοκούλουρα αλλά επίσης μας χρησιμεύει στην παραγωγή μιας γλυκιάς και λίγο ξεχασμένης τροφής με πολύ μεγάλη θρεπτική αξία που είναι το πετιμέζι.
Ο μούστος
Πιο συγκεκριμένα ο μούστος περιέχει βιταμίνες Α & C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο, ενώ μας αποδίδει περίπου 80 θερμίδες ανά 100 γρ.
Το Πετιμέζι
Στα βυζαντινά χρόνια το πετιμέζι ήταν απαραίτητο για την παρασκευή γλυκισμάτων, ονομαζόταν “έψημα” και μ’αυτό έφτιαχναν γλυκά πολύ παρόμοια μ’αυτά που παρασκευάζονται ακόμη και σήμερα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Στην Κρήτη το πετιμέζι ήταν το βασικό γλυκαντικό αντί της ζάχαρης, στα ροφήματα αλλά και στα γλυκά, ενώ οι Μικρασιάτες χρησιμοποιούσαν πολύ τον ψημένο μούστο για να παρασκευάσουν γλυκίσματα όπως ο κόκκινος χαλβάς, τα κυδώνια, η κρέμα με φρέσκο γάλα και πετιμέζι και πολλά άλλα.
Το πετιμέζι αποτελεί πολύ καλή πηγή της Βιταμίνης Β6, καλίου, μαγνησίου, μαγγανίου αλλά και σιδήρου. Μάλιστα, σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Turkish Journal of Pediatrics η χορήγηση πετιμεζιού σε βρέφη απέτρεψε την εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας.
Ιδέες για την χρήση του
Στην μαγειρική: για παρασκευή γλυκόξινων πιάτων, στην παρασκευή κοκκινιστών, στην παρασκευή σως για σαλάτες.
Πηγές:
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός.
Βρείτε μας στο Instagram, στο Facebook και στο Tik Tok.