Ντομάτα, ένα φρούτο στη σαλάτα σας!

Tomato-1

Είναι απόλυτα δικαιολογημένα η μεγάλη πρωταγωνίστρια στα Ελληνικά πιάτα και στις σαλάτες γιατί η διατροφική αξία της ντομάτας αλλά και η γευστική είναι τεράστια. Αν και στην καλλιέργεια και την χρήση της η ντομάτα θεωρείται λαχανικό, στην βοτανολογία, θεωρείται φρούτο διότι είναι πολτώδης και περιέχει σπόρια που δεν είναι σκληρά. Η ονομασία του φυτού είναι Solanumlycopersicum και ανήκει στην οικογένεια των Σολανωδών. Η καταγωγή της εντοπίζεται στην Νότια και Κεντρική Αμερική και πιο συγκεκριμένα στο Περού. Σε γραπτά των Αζτέκων του Νότιου Μεξικού τη βρίσκουμε μαγειρεμένη με πιπεριές, καλαμπόκι και αλάτι. Η ονομασία της προέρχεται από την λέξη των Αζτέκων : tomatl, που σημαίνει «σαρκώδες φρούτο», ενώ ο Ιταλός φυσικός και βοτανολόγος Pietro Andrea Mattioli, την ονόμασε pomo d’oro, που σημαίνει «χρυσό μήλο». Η μεταφορά της στην Ευρώπη έγινε τον 16ο αιώνα από Ισπανούς θαλασσοπόρους, ίσως από τον Χρ. Κολόμβο, μαζί με το καλαμπόκι, την πατάτα και την πιπεριά. Στην Ελλάδα έφτασε το 1818, αλλά η συστηματική της καλλιέργεια δεν έγινε πριν το 1925.

Η διατροφική αξία της ντομάτας

Η ντομάτα περιέχει μόνο 15 θερμίδες ανά 100 γρ., βιταμίνες C, A, Κ, ιχνοστοιχεία όπως: ασβέστιο, φολικό οξύ, κάλιο και φώσφορο, και φυτικές ίνες. Το πιο σημαντικό συστατικό της ντομάτας όμως είναι το καροτινοειδές και ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, το οποίο της δίνει το   ζωηρό κόκκινο χρώμα. Το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα από την ντομάτα όταν την καταναλώνουμε με ελαιόλαδο αλλά και όταν την επεξεργαζόμαστε θερμικά (πχ όταν την ψήνουμε ή την βράζουμε). Γι’αυτό και η σάλτσα ντομάτας είναι άριστη πηγή λυκοπένιου.
Η κατανάλωση της ντομάτας και των προϊόντων της έχει σχετιστεί με μειωμένο ρίσκο για παθήσεις όπως:
  • Καρκίνος του προστάτη
  • Καρκίνος του μαστού
  • Καρδιαγγειακές παθήσεις
  • Διαβήτης τύπου ΙΙ
  • Δυσκοιλιότητα
Παράλληλα, νέα έρευνα που έγινε από Έλληνες επιστήμονες έδειξε ότι ο ντοματοχυμός περιέχει χημικές ουσίες που βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών μετά από σωματική άσκηση. Πιο συγκεκριμένα, βοηθάει στην αποκατάσταση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στους μυς μετά από άσκηση και περιορίζει σημαντικά τα επίπεδα οξειδωτικού στρες του οργανισμού των αθλητών.
Η ντομάτα εκτός από πολύ νόστιμη και ωφέλιμη είναι πολύ και πολύ εύκολη στην χρήση της στην μαγειρική όπως επίσης και πολύ οικονομική! Η πρότασή μου είναι λοιπόν, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες να την προσθέτετε στις σαλάτες και στα φαγητά σας ανεβάζοντας έτσι την θρεπτική αλλά και γευστική αξία των πιάτων σας!

 

Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή, Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Google +

 

< Previous Article

Leave A Response