Μέλι ανθέων πορτοκαλιάς, θρεπτική αξία και οφέλη για την υγεία

orangeblossom

Το μέλι από άνθη πορτοκαλιάς είναι ένα άγνωστο μέλι στην Ελληνική αγορά όμως αξίζει τον κόπο να το γνωρίσουμε γιατί διαθέτει ενδιαφέρουσες οργανοληπτικές ιδιότητες, υψηλή θρεπτική αξία και οφέλη για την υγεία. Είναι ένα μέλι που κρύβει στο σώμα του την γεύση από τα αρώματα των εσπεριδοειδών, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει μεγάλη γλυκύτητα, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά. Τα καλά νέα είναι ότι το νέκταρ της πορτοκαλιάς έχει επιτυχώς μεταφέρει μια πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών που βρίσκουμε στα εσπεριδοειδή ενώ κατά την μετατροπή του σε μέλι έχει αποκτήσει τις πολύτιμες αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες του μελιού.

Θρεπτικά συστατικά

Όπως όλα τα μέλια, αποτελεί πηγή ενέργειας εφοδιάζοντας τον οργανισμό με υδατάνθρακες κυρίως σε μορφή γλυκόζης, φρουκτόζης και σουκρόζης. Επίσης, περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο και χαλκό αλλά και ένζυμα που βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Μελέτες που έχουν γίνει στο μέλι αυτό έχουν δείξει ότι διαθέτει στην σύνθεσή του ισχυρά αντιοξειδωτικά που ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών τα φλαβονοειδή, όπως είναι η κερκετίνη, η εσπεριδίνη, η κατεχίνη, η καμφερόλη και η ναρινγενίνη κ.α.

Πού μας ωφελεί

Τα αντιοξειδωτικά που διαθέτει σε μορφή φλαβονοειδών, παρέχουν προστασία από οξειδωτικές βλάβες στα μόρια του DNA των κυττάρων, δράση που προσδίδει στο συγκεκριμένο μέλι αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Επίσης, επιδρά ευνοϊκά στην κυκλοφορία του αίματος και στην καλή λειτουργία της καρδιάς, καθώς σε περιπτώσεις υψηλής πίεσης συνιστάται η κατανάλωση μελιού ανθέων πορτοκαλιάς. Σε μελέτες που έχουν γίνει, έχει δειχθεί ότι ασκεί αντιβακτηριδιακή δράση, βοηθώντας το ανοσοποιητικό στην καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.

orangeblossom2

Κρυστάλλωση

Η κρυστάλλωσή του δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει καθώς είναι μία εντελώς φυσική και αναμενόμενη διαδικασία που οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε γλυκόζη. Αν θέλετε να το ρευστοποιήσετε, κάτι που δεν είναι απαραίτητο, τοποθετήστε το βάζο με το μέλι μέσα σε δοχείο με νερό, (διαδικασία γνωστή ως μπέν μαρί), το οποίο διατηρείτε σε θερμοκρασία μέχρι τους 450C (χρησιμοποιήστε θερμόμετρο), και ανακατεύετε συνεχώς το μέλι προκειμένου να θερμανθεί ομοιόμορφα. Φυλάξτε το σε ξηρό και σκιερό μέρος, σε θερμοκρασία κάτω των 370 C.

Πώς να το απολαύσετε

Αν είστε λάτρης των γλυκών γεύσεων, το μέλι πορτοκαλιάς θα σας ικανοποιήσει τις  γευστικές προτιμήσεις αποτελώντας παράλληλα μία πολύ υγιεινή και θρεπτική τροφή. Καθώς είναι ανοιχτόχρωμο και διαθέτει κρεμώδη υφή είναι ιδανικό για να το απλώσετε στο ψωμί σας μαζί με βούτυρο ή με ταχίνι ή και σκέτο, ακόμη μπορείτε να το βάλτε σε υγιεινά γλυκά στην θέση της ζάχαρης, σε σπιτικές μπάρες αλλά και σε αφεψήματα βοτάνων ή ακόμα και στον καφέ σας.

Πηγές:

  • Γεραναστάση Παρασκευή. Μελέτη στο Θυμαρίσιο μέλι
  • Fernandez-Torres R,Perez-Bernal JL, Bello-Lopez MA, Callejon-Mochon M, Jimenez-Sanchez JC, Guiraum-Perez A. Mineral content and botanical origin of Spanish honeysTalanta 2005, 65:686–91
  • Petrus, K., Schwartz, H. & Sontag, G. Anal Bioanal. Analysis of flavonoids in honey by HPLC coupled with coulometric electrode array detection and electrospray ionization mass spectrometry. Chem 2011, 400: 2555.
  • Ciulu, M.; Spano, N.; Pilo, M.I.; Sanna, G. Recent Advances in the Analysis of Phenolic Compounds in Unifloral HoneysMolecules 2016, 21, 451.
  • Eman Halawani and Mohamed Shohayeb. Survey of the antibacterial activity of Saudi and some international honeys.  Journal of Microbiology and Antimicrobials 2011, 94-10

Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός Google +.

Leave A Response