Η θρεπτική αξία των αμπελόφυλλων

 

Το αμπέλι είναι ένα από τα πιο ευλογημένα φυτά αφού μας προσφέρει απλόχερα τους πολύτιμους καρπούς του, τα σταφύλια, τα οποία τρώμε ωμά, τα αποξηραίνουμε, τα πίνουμε σε χυμό, τα κάνουμε μούστο και τέλος από εκεί φτιάχνουμε το κρασί αλλά και αποστάγματα όπως η τσικουδιά και το τσίπουρο. Εκτός όμως από αυτά, κάθε άνοιξη, το αμπέλι μας προσφέρει απλόχερα τα τρυφερά του φυλλαράκια για να φτιάξουμε παραδοσιακά και αγαπημένα φαγητά, όπως τα ντολμαδάκια. Έχουν όμως θρεπτική αξία ή… μόνο φιλοσοφία; Όπως θα δούμε και παρακάτω η θρεπτική αξία των αμπελόφυλλων είναι πολύ σημαντική λόγω των πολύτιμων βιταμινών και αντιοξειδωτικών που περιέχουν. 

Η θρεπτική αξία των αμπελόφυλλων

Τα αμπελόφυλλα όπως και όλα τα φυλλώδη λαχανικά έχουν πολύ λίγες θερμίδες, 93 ανά 100 γρ., 17 γρ. υδατανθράκων, 6 γρ. πρωτεινών, 2 γρ. λιπαρών και 11 γρ. φυτικών ινών. Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών όπως φαίνεται παρακάτω ανά 100 γρ. περιέχουν:

Βιταμίνη A 27520 IU
Βιταμίνη C 11.1 mg
Βιταμίνη E 2.0 mg
Ριβοφλαβίνη 0.4 mg
Νιασίνη 2.4 mg
Βιταμίνη B6 0.4 mg
Βιταμίνη K 109 mcg
Φυλλικό οξύ 83.0 mcg
Σίδηρος 2,6 mg
Ασβέστιο 363 mg
Ωμέγα 3 λιπαρά 856 mg
Ωμέγα 6 λιπαρά 148 mg
Μαγνήσιο 95 mg
Λουτεϊνη & Ζεαξανθίνη 1747 mcg

Οφέλη στην υγεία

Πηγή φυτικών ινών

Αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών ίνών , 11 γρ. ανά 100 γρ. φύλλων, οι οποίες  συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες  μας βοηθούν να νιώσουμε  χορτάτοι γρήγορα και για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού καθυστερούν την απορρόφηση των υδατανθράκων με αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο αρμονική αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Βιταμίνη Α

Τα αμπελόφυλλα περιέχουν πολύ μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α. Καταναλώνοντας μόνο 30 γρ. φύλλων έχουμε εφοδιάσει τον οργανισμό μας με 7706 μονάδες βιταμίνης Α, δηλαδή το 154% της συνιστόμενης ημερήσιας λήψης. Η βιταμίνη Α έχει μεγάλη σημασία για την όρασή μας, είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη και αναπαραγωγή του οργανισμού όπως επίσης και για την υγεία του δέρματος και των οστών. Παράλληλα, έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.

Αντιοξειδωτική & αντιφλεγμονώδη δράση

Προσφέρουν σημαντική αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιγηραντική και αντιμικροβιακή δράση στον οργανισμό, λόγω των πολυφαινολών αλλά και των Ωμέγα 3 και 6 λιπαρών οξέων που περιέχουν. Με την δράση τους αυτή μας προστατεύουν από ασθένειες όπως τα καρδιαγγειακά, από μορφές καρκίνου αλλά και τη νόσο Alzheimer’s.

Φλεβική ανεπάρκεια

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή που περιέχονται στα αμπελόφυλλα, έχουν θεραπευτική δράση στη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια (όταν το αίμα δεν μπορεί να επιστρέψει εύκολα από τα πόδια στην καρδιά), μειώνοντας το οίδημα στα πόδια. Ειδικά τα κόκκινα αμπελόφυλλα χρησιμοποιούνταν από παλιά ως κατάπλασμα για πρησμένα πόδια, προκειμένου να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος και να θωρακίσουν τα τοιχώματα των αγγείων των κάτω άκρων.

Άλλες χρήσεις

Στο παρελθόν τα φύλλα του αμπελιού έχουν χρησιμοποιηθεί την αντιμετώπιση της διάρροιας και των αιμορροϊδων, για τους πόνους του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου ως επίσης και των διαταραχών της εμμηνόπαυσης. Παλιά τα χρησιμοποιούσαν στα χωριά στις αλλαγές των πληγών αντί για γάζα.

Πηγές 

– Sedef Nehir El, A. Kavas. Nutrient Composition of Stuffed Vine Leaves: A Mediterranean Dietary. Journal of Food Quality – J FOOD QUAL. 01/1997; 20(4):337-341.

– Juliane Reuter, et al. Which plant for which skin disease? Part 2: Dermatophytes, chronic venous insufficiency, photoprotection, actinic keratoses, vitiligo, hair loss, cosmetic indications.  J Dtsch Dermatol Ges 2010 Nov;8(11):866-73

– http://nutritiondata.self.com/

– Μπαζαίος Κώστας (1982) 100 Βότανα 2000 θεραπείες. Περιστέρι, Ελλάδα: Εκδόσεις Μπαζαίος

 

Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή, Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Google +

 

Leave A Response