Η Ελλάδα μας, με την καλοκαιρινή της ηλιοφάνεια, με την ποιότητα του χώματος και του εδάφους της, αποτελεί τον ιδανικό τόπο για την καλλιέργεια αλλά και για την αυτοφυή ανάπτυξη ενός συμπαθέστατου θάμνου που ονομάζεται Κάπαρη ή Κάππαρη. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μπορεί κανείς να την δει να φυτρώνει σε βράχους και τοίχους, ως επίσης και κατά μήκος του δρόμου,μιας και για την ανάπτυξή της ιδανικά είναι τα πετρώδη, παραθαλάσσια και ακαλλιέργητα μέρη που συγκρατούν υγρασία και έντονη ηλιοφάνεια, όπως για παράδειγμα τα νησιά των Κυκλάδων.
Τα μπουμπούκια της Κάπαρης πάνω στο φυτό έτοιμα για συλλογή |
Ως φυτό, η κάπαρη, είναι γνωστή από την αρχαιότητα αφού υπήρξε δημοφιλής στους αρχαίους Έλληνες οι οποίοι την κατανάλωναν ως ορεκτικό, αλλά παράλληλα την χρησιμοποιούσαν και για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Η επίσημη ονομασία της είναι Capparisspinosa, και πρόκειται για έναν θάμνο, τα μπουμπούκια και τα φύλλα του οποίου, (καπαρόφυλλα), συλλέγονται, επεξεργάζονται – γίνονται τουρσί- και καταναλώνονται έτσι όλο τον χρόνο. Η συλλογή της κάπαρης γίνεται κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, όταν ακόμα τα μπουμπούκια της δεν έχουν ανοίξει. Τα μπουμπούκια της κάπαρης και τα καπαρόφυλλα χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές κυρίως μέσα σε σαλάτες και κρύα ορεκτικά πιάτα.
Η συλλογή της Κάπαρης |
Θεραπευτικές ιδιότητες
Ο Κ. Μπαζαίος, στο βιβλίο του 100 βότανα 2000 θεραπείες, αναφέρει ότι τα μπουμπούκια και η ρίζα της κάπαρης είναι διουρητικά, απολυμαντικά των νεφρών, τονωτικά, αντι-αρτηριοσκληρωτικά, εμμηναγωγά και αφροδισιακά! Αναφέρει επίσης ότι ο Έλληνας γιατρός Διοσκουρίδης χρησιμοποιούσε τα φύλλα και τη ρίζα της Κάπαρης για την καταπολέμηση των οιδημάτων.
Η διατροφική αξία της κάπαρης
Η κάπαρη έχει ελάχιστη θερμιδική αξία, μόνο 8 θερμίδες ανά 4 κ. Σούπας κάτι που την καθιστά υπέροχη τροφή για όσους θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν τα κιλά τους. Αν και έχει τόσο λίγες θερμίδες, διαθέτει πληθώρα αντιοξειδωτικών και βιταμινών πολύ ωφέλιμων για την υγεία μας.
Πιο συγκεκριμένα περιέχει:
- Aρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, (2 γρ. ανά κουταλιά σούπας)
- Bιταμίνες Α, Ε, C, K, Nιασίνη, Ριβοφλαβίνη & Φολικό οξύ
- Aσβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο & χαλκό
- Λιπαρά οξέα, κατά κύριο λόγο λινολεϊκό οξύ
- Φλαβονοειδή
- Νάτριο: Λόγω της επεξεργασίας της περιέχει αρκετό νάτριο (αλάτι) και αυτό θα έλεγα ότι είναι το μοναδικό μειονέκτημα αυτής της τροφής. Σε περίπτωση που θέλετε να μειώσετε το νάτριο που περιέχει ξεπλύνετέ την πριν την κατανάλωση ή αφαιρέστε το αλάτι ή μέρος του αλατιού από το φαγητό σας.
Το άρθρο έγραψε η Κυριακή Ζακχαίου Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Καλησπέρα , θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικο με την κάπαρη . Καταναλώνω αρκετή με το φαΐ εχω παρατηρήσει ωστόσο ότι κάθε φορά που τρώω πρηζομαι κι έχω αερια, ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με το λάχανο κτλ ? Έχω σπαστική κολίτιδα .
Γειά σας, ευχαριστώ για το σχόλιο. Εφόσον πάσχετε από κολίτιδα, από τα συμπτώματα που παρουσιάζετε η κάπαρη ανήκει στις τροφές που σας δημιουργούν πρόβλημα, οπότε καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωσή της και να αποφεύγετε την κατανάλωση σε περιόδους έξαρσης των συμπτωμάτων.