Φάτε ρόδι, εκτός από τύχη, φέρνει και υγεία

POMEGRANATE1

Η Ροδιά (Punica granatum Linnaeus) ανήκει στην οικογένεια των Πουνικοειδών (Punicaceae) και κατάγεται μάλλον από την Περσία ή από τις Ινδίες όπου φαίνεται να ξεκίνησε και η καλλιέργειά της το 4000 π.χ. Το γεγονός ότι αυτοφύεται και σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας είναι μια σοβαρή ένδειξη της ύπαρξης και καλλιέργειάς της από τα αρχαία χρόνια. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια της ροδιάς είναι σύγχρονη με την καλλιέργεια της ελιάς, του αμπελιού και της συκιάς.  Από τα αρχαία χρόνια μάλιστα ήταν γνωστή σαν φαρμακευτικό φυτό ενώ στις χώρες της Ανατολής, οι σπόροι, οι ρίζες και ο φλοιός της ροδιάς χρησιμοποιούνταν στην ιατρική. Το ρόδι είναι μία τροφή με πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο, πράγμα που οι προηγούμενες γενιές είχαν αντιληφθεί – γι’αυτό και το είχαν συνδέσει με την τύχη, την αφθονία και την γονιμότητα.

Η διατροφική αξία του ροδιού

Το ρόδι, όπως σχεδόν όλα τα φρούτα, περιέχει θερμίδες που προέρχονται κυρίως από υδατάνθρακες, περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνη Κ, και φολικό οξύ. Πιο συγκεκριμένα 100 γρ. ροδιού περιέχουν:

Θερμίδες (kcal)

83

Υδατάνθρακες

19

Πρωτεϊνες

2

Λιπαρά

1

Βιταμίνη C

10,2 mg

Βιταμίνη Κ

16.4 mcg

Φολικό οξύ

38.0 mcg

Φυτικές ίνες

4 gr

USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 27 (2014)

Αντιοξειδωτική δράση

Το ρόδι δρα αντιοξειδωτικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε Βιταμίνη C αλλά και σε τρεις τύπους πολυφαινολών – τις ταννίνες, τις ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση μέσω της εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών. Εφόσον φροντίζουμε η διατροφή μας να περιέχει αρκετές αντιοξειδωτικές ουσίες προστατευόμαστε από την κυτταρική καταστροφή που οφείλεται στο οξειδωτικό στρες είτε αυτό προέρχεται από το περιβάλλον, είτε δημιουργείται από το ίδιο μας το σώμα κατά την διάρκεια των μεταβολικών διεργασιών. Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι τουλάχιστον 3 φορές πιο δραστική από αυτήν του πράσινου τσαγιού ή του κόκκινου κρασιού.

Αντικαρκινική δράση

Σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες, το ελλαγικό οξύ που περιέχεται μέσα στο ρόδι, φαίνεται να έχει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες. Η δράση του φαίνεται να σταματάει την εξάπλωση και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, ενώ παράλληλα φαίνεται να τα ωθεί σε κυτταρική «αυτοκτονία» ή αλλιώς απόπτωση. Οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει σε καρκινικά κύτταρα στήθους, πνεύμονα, δέρματος και εντέρου, ενώ τα αποτελέσματα χορήγησης χυμού ροδιού σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη ήταν εντυπωσιακά.

pomegranate2

Αγγειο – Καρδιοπροστατευτική δράση

H αντιοξειδωτική δράση του ροδιού ωφελεί την καρδιά με πολυάριθμους τρόπους όπως: μειώνει την πίεση, μειώνει τον ρυθμό εναπόθεσης πλάκας στα αγγεία, βελτιώνει την ροή του αίματος, διατηρεί την ελαστικότητα των αρτηριών. Η δράση αυτή οφείλεται στις πολυφαινόλες του ροδιού οι οποίες του δίνουν  το κόκκινο χρώμα, άρα όσο πιο κόκκινο είναι ένα ρόδι, τόσο πιο δυνατές αυτές οι ιδιότητές του.

Και η έρευνα συνεχίζεται…

Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας πάνω στα οφέλη του ροδιού στην υγεία είναι αμείωτο. Αυτήν τη στιγμή εργαστηριακές μελέτες ερευνούν τα οφέλη του ροδιού σε πολυάριθμες παθήσεις όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα, ο διαβήτης, η στυτική δυσλειτουργία, οι μολύνσεις από μύκητες και ιούς κ.α. και τα ως τώρα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

pomegranate3

Ρόδι – πόσο και πώς

Απολαύστε το ρόδι σε ποσότητα από μισό ως ένα την ημέρα σαν χυμό – μισό μισό με πορτοκάλι και μανταρίνι, σαν φρούτο ή βάλτε το σε σαλάτες και φαγητά. Το ρόδι αν και είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία, καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο μιας και οι ουσίες που περιέχει είναι δυνατόν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή εντερικές διαταραχές. Ακόμη, σε περίπτωση που είστε ασθενής καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το αν μπορείτε να το καταναλώσετε μιας και ουσίες που περιέχει ενδέχεται να αδρανοποιήσουν ή να αλληλεπιδράσουν με συστατικά της φαρμακευτικής σας αγωγής, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η λήψη ροδιού σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά ένα φάρμακο που λαμβάνετε.

ΠΗΓΕΣ:

– Lee ST, et al. Proteomic exploration of the impacts of pomegranate fruit juice on the global gene expression of prostate cancer cell. Proteomics. 2012 Nov;12(21):3251-62.

–  Jeune MAKumi-Diaka JBrown J, Anticancer activities of pomegranate extracts and genistein in human breast cancer cells. J Med Food. 2005 Winter;8(4):469-75.

– Κολοκούρης Νίκος, Κοίταξε τον καρκίνο στα μάτια (Σταμούλη 2004)

Hadipour-Jahromy MMozaffari-Kermani R. Chondroprotective effects of pomegranate juice on monoiodoacetate-induced osteoarthritis of the knee joint of mice.   Phytother Res. 2010 Feb;24(2):182-5. doi: 10.1002/ptr.2880.

– Aishah Al-Jarallah, et al. The effect of pomegranate extract on coronary artery atherosclerosis in SR-BI/APOE double knockout mice. Atherosclerosis. 2013 May ;228(1):80-9. Epub 2013 Mar 7. PMID: 23528829

-Aviram M, et al.Pomegranate juice consumption reduces oxidative stress, atherogenic modifications to LDL, and platelet aggregation: studies in humans and in atherosclerotic apolipoprotein E-deficient mice. Am J Clin Nutr. 2000 May;71(5):1062-76.

-Meenakshi Shukla, et al. Bioavailable constituents/metabolites of pomegranate (Punica granatum L) preferentially inhibit COX2 activity ex vivo and IL-1beta-induced PGE2 production in human chondrocytes in vitro. Journal of Inflammation 2008, 5:9  doi:10.1186/1476-9255-5-9

-www.rodiaermionis.gr

-Amy B. Howell, Doris H. D’Souza. The Pomegranate: Effects on Bacteria and Viruses That Influence Human Health. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol. 2013, Article ID 606212, 11 pages, 2013. doi:10.1155/2013/606212

-http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/pomegranate

Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός

Leave A Response