Εμφιαλωμένα νερά, είναι όλα ίδια;

Κατακαλόκαιρο, μεσημέρι, με 40 βαθμούς Κελσίου και ντάλα ηλίου, τι χρειάζεται κανείς για να επιβιώσει; Μα φυσικά ένα καπέλο, ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου και, οπωσδήποτε, ένα μπουκαλάκι νερό. Κι εκεί που ζυγώνεις στο ψυγείο με το πολυπόθητο αγαθό, βρίσκεσαι μπροστά σε ένα ερώτημα: Εμφιαλωμένα νερά, είναι όλα ίδια;. Άραγε πόσο διαφέρουν μεταξύ τους το επιτραπέζιο με το φυσικό μεταλλικό νερό ή το νερό πηγής και επίσης μας κάνει καλό το ανθρακούχο ή όχι; Διαφορές υπάρχουν πολλές και καλό είναι να τις γνωρίζουμε, ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Σύμφωνα λοιπόν με την Ευρωπαϊκή Ένωση το εμφιαλωμένο νερό χωρίζεται σε 3 υποκατηγορίες:

  • Επιτραπέζιο

Δεν πρόκειται και για την πιο ποιοτική επιλογή. Προέρχεται από διάφορες προελεύσεις όπως από γεώτρηση, από λίμνη, από ποτάμι ή ακόμα και από αφαλατωμένο θαλάσσιο νερό. Το νερό αυτό επιτρέπεται από την νομοθεσία να υποστεί απολύμανση προκειμένου να πληρεί τις προδιαγραφές πόσιμου νερού, διαδικασία που πολλές φορές γίνεται μέσω μικροδιήθησης και οζονισμού δηλαδή απολύμανσης με όζον.

  • Νερό πηγής

Έχει υπόγεια προέλευση και σταθερή σύσταση, δεν υφίσταται καμία διαδικασία απολύμανσης και εμφιαλώνεται πάντα στην πηγή προέλευσής του. Δεν είναι όμως πλούσιο σε κάποιο μεταλλικό στοιχείο όπως είναι το ασβέστιο ή το μαγνήσιο, και επιπλέον το πιθανότερο είναι, ότι ο συγκεκριμένος τύπος εισάγεται από το εξωτερικό, δεδομένου ότι τα Ελληνικά εμφιαλωμένα νερά ανήκουν είτε στα φυσικά μεταλλικά είτε στα επιτραπέζια. Άρα λοιπόν ένα τέτοιο είδος νερού έχει εμφιαλωθεί πριν από καιρό και έχει περάσει αρκετό χρόνο “ταξιδεύοντας” κάτι που δεν είναι καλό για την ποιότητα του τελικού προϊόντος ούτε και για το οικολογικό του αποτύπωμα αφού αυξάνει τα τροφοχιλιόμετρά του.

  • Φυσικό μεταλλικό νερό

Μία πολύ καλή επιλογή εμφιαλωμένου, χαρακτηρίζεται από το ότι προέρχεται από μία υδάτινη φλέβα ή ένα υπόγειο στρώμα και κατέχει συγκεκριμένη περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και ιχνοστοιχεία. Το συγκεκριμένο είδος νερού είναι προστατευμένο από μικροβιακό φορτίο καθώς διατηρείται μακριά από κάθε κίνδυνο μόλυνσης. Έτσι, η μόνη επεξεργασία που επιτρέπεται είναι η αφαίρεση ή η προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα, οπότε το νερό χαρακτηρίζεται «φυσικά ανθρακούχο», ή «με προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα» ή «ενισχυμένο με αέριο της πηγής», ανάλογα την περίπτωση. Το φυσικό μεταλλικό νερό λόγω της υπόγειας προέλευσής του διαφέρει από το κοινό επιτραπέζιο νερό στην πλούσια περιεκτικότητά του σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο, το νάτριο κ.α.  Μερικές μάρκες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο το οποίο καλό είναι να μην το καταναλώνουμε πάνω από τη συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη που είναι τα 2.400 mg. Τα νερά που έχουν νάτριο περισσότερο από 10 mg/λίτρο δεν είναι μια καλή επιλογή για άτομα που πάσχουν από υπέρταση, καρδιά ή ασθένειες των νεφρών.

  • Ανθρακούχο νερό

Όπως δηλώνει και το όνομά του περιέχει διοξείδιο το άνθρακα είτε από την φύση του, δηλαδή βγαίνει από την πηγή σε αυτήν τη μορφή, είτε είναι φυσικό μεταλλικό νερό στο οποίο έγινε προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα. Το συγκεκριμένο είδος νερού ενυδατώνει τον οργανισμό όπως και το απλό νερό χωρίς να περιέχει καθόλου θερμίδες, οπότε αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή στην θέση ενός αναψυκτικού. Σε κάποιες περιπτώσεις το νερό αυτό ενδέχεται να περιέχει περισσότερο νάτριο οπότε καλό είναι, όσοι ακολουθούν δίαιτα χαμηλή σε νάτριο να αποφεύγουν την κατανάλωσή του. Στο παρελθόν υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με την επίδραση του ανθρακούχου νερού στην υγεία όμως σχετικές έρευνες έδειξαν ότι:

  • Ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση όπως και δράση κατά του διαβήτη τύπου ΙΙ σε γυναίκες που έχουν περάσει εμμηνόπαυση
  • Δεν προκαλεί απώλειες ασβεστίου από τον οργανισμό
  • Σε μέτρια κατανάλωση δεν προκαλεί βλάβες στον σμάλτο των δοντιών
  • Η κατανάλωσή του ενισχύει την πέψη
  • Έχει θετικές επιδράσεις στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Σκληρότητα νερού

Τα φυσικά νερά περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία τα οποία ανάλογα με τη συγκέντρωσή τους, χαρακτηρίζουν το νερό, ως  μαγνησιούχο, ή κατάλληλο για δίαιτα φτωχή σε νάτριο, ή ασβεστούχο, κλπ. Τα μεταλλικά στοιχεία αυτά αναγράφονται στην ετικέτα του εμφιαλωμένου νερού και είναι:  
το νάτριο (Νa+), το κάλιο (K+), το ασβέστιο (Ca++), το μαγνήσιο (Mg++), το χλώριο (Cl-), το δικαρβονικό οξύ (HCO3–), τα θειικά ιόντα (SO4–), το διοξείδιο του πυριτίου (Sio2–), και ο σίδηρος (Fe++).  Κάθε είδος νερού ανάλογα με πόσο ανθρακικό ασβέστιο περιέχει κατατάσσεται σε μαλακό (0-75 mg/L CaCO3), σε μέτριας σκληρότητας (75-15 mg/L CaCO3) , σε σκληρό (150-300 mg/L CaCO3) και σε πολύ σκληρό (>300 mg/L CaCO3). Κατά καιρούς το σκληρό νερό έχει κατηγορηθεί για την πρόκληση αλλά και επιδείνωση διαφόρων ασθενειών, ωστόσο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το σκληρό νερό θα  μπορούσε να δρα ως και ευεργετικά κατά καρδιακών νοσημάτων, εξαιτίας του ασβεστίου που περιέχει.

Προφυλάξεις για τα πλαστικά μπουκάλια

Τα πλαστικά μπουκάλια θέλουν προσοχή στην χρήση και στην αποθήκευσή τους ώστε να αποφεύγεται η ανάπτυξη μικροβίων ως επίσης και η μεταφορά τοξικών ουσιών στο νερό. Γι’αυτό δεν θα πρέπει να αφήνετε το πλαστικό σας μπουκαλάκι εκτεθειμένο στον ήλιο ούτε και σε υψηλές θερμοκρασίες (για παράδειγμα το καλοκαίρι μέσα στο αυτοκίνητο) καθώς επίσης και να μην τα  επαναχρησιμοποιείτε καθώς οι συσκευασίες αυτές προορίζονται για μια χρήση.

Πηγές:

– Κυπριακή Υγειονομική Υπηρεσία. Τομέας Ασφάλειας Τροφίμων.

– Dr. Pallav Sengupta. Potential Health Impacts of Hard Water. Int J Prev Med. 2013 Aug; 4(8): 866–875.

– Stefanie Schoppen et al. A Sodium-Rich Carbonated Mineral Water Reduces Cardiovascular Risk in Postmenopausal Women. The Journal of nutrition. (2004) 134 (5), 1058-63

– Stefanie Schoppen et al. Bone remodelling is not affected by consumption of a sodium-rich carbonated mineral water in healthy postmenopausal women. British Journal of Nutrition. (2005) 93:03-pp 339-344

– Bertoni, M. et al. Effects of a bicarbonate-alkaline mineral water on gastric functions and functional dyspepsia: a preclinical and clinical study. Pharmacol.(2002) Res. 46:525-231

– Cuomo, R. et al. Effects of carbonated water on functional dyspepsia and constipation. European Journal of Gastroenterology & Hepatology (2002) 14:9-991-999

– Luft, F. C. et al. Sodium bicarbonate and sodium chloride: effects on blood pressure and electrolyte homeostasis in normal and hypertensive man. J. Hypertens. (1999) 8:663-670

– Δρ. Σαββάκης Κ. Πλαστικά σε επαφή με τρόφιμα. Ε.Λ.Κ.Ε. Τ.Ε.Ι. Κρήτης. 2010. Τεύχος 5

 

Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή Διατροφολόγος – Βιοχημικός Google +. Η αρχική δημοσίευση έγινε στην εφημερίδα Agrotica News

2 Comments on this article. Feel free to join this conversation.

  1. jfk November 13, 2015 at 10:14 pm - Reply

    Δυστυχως αλλη μια διαφημηση για το πλαστικο νερο!
    Ελπιζουμε σαν καταναλωτες να μας ενημερωσετε επιτελους για την ποιοτητα των εμφιαλωμενων στην Ελλαδα.
    Περιεχουν συντηρητικα χλωραμινες και χλωριουχες ενωσεις βενζολια μεχρι και 6σθενες χρωμιο εχει βρεθει!
    Θα εκτιμουσα σαν καταναλωτης ενα αρθρο για το πως μπορουμε να βελτιωσουμε το νερο της βρυσης μας παρα να αγοραζουμε δεκαδες μπουκαλια εμφιαλωμενων που ρυπαινουν τον υδροφορο οριζοντα
    Προσωπικα δεν χρησιμοποιω εμφιαλωμενο νερο ουτε για τη νεογεννητη κορη μου!

    • Κυριακή Ζακχαίου December 21, 2015 at 3:37 pm - Reply

      Γεια σας, ευχαριστώ για το σχόλιο. Για την διασφάλιση της παραγωγής υγιεινών εμφιαλωμένων νερών, λειτουργεί το Κρατικό Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου Εμφιαλωμένων Νερών, με τη συνεργασία του Γενικού Χημείου του Κράτους, των υπουργείων Ανάπτυξης και Υγείας και της Ειδικής Επιτροπής Έρευνας και Ελέγχου. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με τους έλεγχους που γίνονται εδώ: http://www.gcsl.gr/index.asp?a_id=72&txt=y&show_sub=1 .

Leave A Response