ΕΦΕΤ: υποχρεωτική η αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος

Ανακοίνωση από τον ΕΦΕΤ για τα γαλακτοκομικά προϊόντα:

πλέον είναι υποχρεωτική η αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος

Όπως ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στις 13 Μαρτίου 2019, θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα από την οποία προέρχεται το γάλα σε όλα τα είδη γάλακτος (τυριά, γιαούρτια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος όπως επίσης και σε επιδόρπια με βάση το γάλα).
Πιο συγκεκριμένα οι υποχρεωτικές ενδείξεις που θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικά στη συσκευασία είναι :
  1. Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει στην Ελλάδα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως “Προέλευση : Ελλάδα”.
  2. Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει εκτός Ελλάδας, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως :
  • “Προέλευση : Όνομα χώρας”, στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από μία μόνο χώρα, π.χ. “Προέλευση : (όνομα μιας χώρας προέλευσης ή από ΕΕ ή εκτός ΕΕ)”.
  • “Προέλευση Ε.Ε.”, στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερα του ενός κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  •  “Προέλευση εκτός Ε.Ε.”, στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερες της μιας χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλες οι χώρες αναγράφονται ολογράφως ή με το διεθνώς αναγνωρισμένο ακρωνύμιό τους.

Ο ΕΦΕΤ συστήνει στους καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά την επισήμανση ώστε το προϊόν που πληρώνουν να ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικά επιθυμούν να αγοράσουν.

Ένα παράδειγμα της υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης του ελληνικού γάλακτος είναι το παρακάτω:

Πηγή:

http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/news/view_new?par_newID=1897

Leave A Response