Τα γερά και λαμπερά μαλλιά αποτελούν ένα στοιχείο υγείας, ομορφιάς και νεότητας για άντρες και γυναίκες. Τα μαλλιά μας όμως υποβάλλονται καθημερινά σε πολλές δοκιμασίες που συχνά καταστρέφουν την υγεία τους και κατά συνέπεια την εμφάνισή τους. Κάποιοι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα των μαλλιών μας είναι: η ηλικία, το άγχος, τα ορμονικά προβλήματα (πχ πολυκυστικές ωοθήκες προβλήματα θυρεοειδούς αδένα), οι απότομες μειώσεις σωματικού βάρους, τα προϊόντα περιποίησης, οι τεχνικές που εφαρμόζουμε πάνω τους και φυσικά η διατροφή!
Η κατάλληλη διατροφή έχει φανερά θετική και μακροπρόθεσμη επίδραση στην υγεία και εμφάνιση των μαλλιών μας αρκεί να δείξουμε συνέπεια και υπομονή αφού οι αλλαγές αργούν να φανούν. Οι πιο σημαντικές τροφές, απαραίτητες για την υγεία των μαλλιών μας είναι οι παρακάτω:
Κοτόπουλο, ψάρι, κρέας & ζωικά προϊόντα
Η τρίχα αποτελείται από πρωτεΐνες σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (από 65-95%) και άρα μία διατροφή ελλειπή σε πρωτεΐνες προκαλεί ανάπτυξη αδύναμων τριχών με τάση να σπάνε και χωρίς λάμψη στο χρώμα. Φροντίστε λοιπόν να συμπεριλαμβάνετε στην διατροφή σας: τα αυγά, τα πουλερικά, τα ψάρια, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, τα θαλασσινά, κ.α. Παράλληλα, η κατανάλωση κρέατος θα σας εφοδιάσει με σίδηρο, η ανεπάρκεια του οποίου προκαλεί μεταξύ άλλων και τριχόπτωση. Τροφές με μεγάλες ποσότητες σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας και το συκώτι ενώ σε μικρότερες ποσότητες περιέχεται στις φακές, τα φασόλια και στα σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι.
Λιπαρά ψάρια
Μία διατροφή πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα μας εξασφαλίζει την κατάλληλη λίπανση στο δέρμα του κεφαλιού και κατά συνέπεια των μαλλιών μας. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις όπως είναι η πιτυρίδα, η ξηροδερμία και η ψαλίδα, ενώ παράλληλα βοηθάμε στην γρήγορη ανάπτυξη γερών και γυαλιστερών μαλλιών.
Καταναλώστε συχνά τροφές όπως: λιπαρά ψάρια (σολομό, γαύρο, σαρδέλες, ρέγγα, σκουμπρί), θαλασσινά, tofu (τυρί από γάλα σόγιας), αμύγδαλα, καρύδια, καθώς και φυτικά έλαια, όπως έλαια από λιναρόσπορο, ξηρούς καρπούς, και ελαιοκράμβη.
Πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα
Τα πολύχρωμα λαχανικά θα σας προσφέρουν τη βιταμίνη Α, που συμβάλλει στην ολοκλήρωση της ανάπτυξης κυττάρων και ιστών του σώματος, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα μαλλιά. Η έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση και πιτυρίδα. Το σώμα μας παίρνει τη βιταμίνη Α από φυτικές πηγές ως καροτενοειδή, τα οποία μετατρέπονται στην συνέχεια στο σώμα σε βιταμίνη Α. Φυτικές πηγές της είναι τα πολύχρωμα και τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά. Παράλληλα παίρνουμε βιταμίνη Α ως ρετινόλη από ζωικές πηγές όπως το συκώτι, τα ιχθυέλαια, τα αβγά, το εμπλουτισμένο γάλα ή άλλα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Προσοχή όμως, η κατανάλωση της βιταμίνης Α σε μεγάλες ποσότητες, κυρίως από συμπληρώματα διατροφής, προκαλεί υπερβιταμίνωση και τριχόπτωση!
Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά μας εφοδιάζουν με Βιταμίνη C, μία βιταμίνη με τεράστια αντιοξειδωτική δύναμη η οποία συμβάλλει και στον σχηματισμό του κολλαγόνου αλλά και στην απορρόφηση τουσιδήρου. Η έλλειψή της κάνει τα μαλλιά μας εύθραυστα. Θα την βρείτε σε μεγάλες ποσότητες στα εσπεριδοειδή, στα σκουροπράσινα λαχανικά, στο ρόδι, στις πιπεριές, κ.α.
Γαλακτοκομικά , αυγά και όσπρια
Μας προσφέρουν μεταξύ άλλων μεγάλες ποσότητες βιταμινών τουσυμπλέγματος Β (Πυριδοξίνη, Βιοτίνη, Β12, Φυλλικό οξύ), που βοηθούν στην δημιουργία γερών και υγιών μαλλιών με λαμπερό χρώμα. Η έλλειψή τους προκαλεί αργή ανάπτυξη αδύναμων και θαμπών τριχών. Θα τις πάρετε από τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, το χοιρινό, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά, τα λαχανικά, την μαγιά κ.α.
Φυτικά έλαια – Ελαιόλαδο & Ξηροί καρποί
Μας παρέχουν βιταμίνη Ε, μια ισχυρή αντιοξειδωτική βιταμίνη που βοηθάει στην αντιγήρανση της τρίχας ενώ παράλληλα λιπαίνει τα μαλλιά και το δέρμα του κεφαλιού.
Ακόμη, οι ξηροί καρποί αποτελούν ιδανική τροφή για ανάπτυξη γερών και λαμπερών μαλλιών και αυτό γιατί περιέχουν πληθώρα βιταμινών και χρήσιμων ιχνοστοιχείων όπως: πρωτεΐνες, ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, σελήνιο και ψευδάργυρο. Προσέξτε μόνο τις ποσότητες που καταναλώνετε, καθώς είναι πλούσιοι σε θερμίδες, λόγω των καλών λιπαρών που περιέχουν.
Νερό
Τέλος, μην παραλείπετε να καταναλώνετε άφθονο νερό καθώς η τρίχα αποτελείται από 25% νερό. Διαβάστε περισσότερα για το νερό εδώ: “Νεράκι εσύ – έτερόν μου ήμισυ!“
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου ΚυριακήΔιατροφολόγος – Βιοχημικός