Το πιάτο της υγιεινής διατροφής – The eatwell plate

balance_of_good_health_enlarged
Μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή περιέχει ποικιλία τροφών και από τις 5 ομάδες τροφίμων. Το πιάτο της υγιεινής διατροφής, The eatwell plate, FoodStandardsAgencyαπεικονίζει τις 5 ομάδες τροφίμων και την αντίστοιχη ποσότητα που καλό είναι να καταναλώνουμε καθημερινά από την κάθε μια.
1. Φρούτα και Λαχανικά
fruit

Το ένα τρίτο της καθημερινής μας κατανάλωσης τροφών καλό είναι να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά, (π.χ. φρέσκα, αποξηραμένα, κατεψηγμένα, χυμοί, λαχανικά μαγειρεμένα). Μία μερίδα είναι περίπου 80 γρ. Προσπάθηστε να καταναλώνετε ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, αφού το κάθε ένα μας δίνει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Καλό είναι να επιλέγουμε λαχανικά και φρούτα της εποχής τους, αφού είναι πιο θρεπτικά και οικονομικά.

2. Δημητριακά
wholegrainfood
Το άλλο ένα τρίτο από την καθημερινή μας κατανάλωση τροφών καλό είναι να αποτελείται από δημητριακά.    (π.χ. ψωμί, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά και ρύζι, πατάτες). Επιλέξτε δημητριακά ολικής άλεσης ή σίκαλης για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.
3. Κρέας, Ψάρι και Παράγωγα
Meat_p4
Το ένα έκτο της καθημερινής μας κατανάλωσης τροφών καλό είναι να αποτελείται από κρέας, ψάρι και παράγωγα. (π.χ. πουλερικά, ψάρια, κρέας, αυγά, όσπρια). Επιλέξτε είδη κρέατος με χαμηλά λιπαρά όπως πουλερικά. Φροντίστε να μην καταναλώνετε  πάνω από 500 γρ. Κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, όπως επίσης και επεξεργασμένα κρέατα όπως έτοιμα μπιφτέκια, λουκάνικα και μπέικον τα οποία μας φορτώνουν με κορεμένα λιπαρά και αλάτι.
4. Γάλα και γαλακτοκομικά προιόντα 
dairy-products

 

Προσπαθήστε να καταναλώνετε 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. Μία μερίδα είναι 1 ποτήρι γάλα, ένα κεσεδάκι γιαούρτι ή ένα σπιρτόκουτο κίτρινου τυριού. Προτιμήστε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά .
5. Λιπαρές και Γλυκές τροφές
Kellysmenu
Τροφές όπως βούτυρο, κρέμα γάλακτος, λάδι, μαγιονέζα, μπισκότα, γλυκά, πίτες και  αναψυκτικά, καλό είναι να καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες. Αυτές οι τροφές περιέχουν πολλές θερμίδες, λιπαρά και μικρές ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων. 
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή, Διατροφολόγος – Βιοχημικός
Google +

 

1 Comment on this article. Feel free to join this conversation.

  1. Πολύ ενδιαφέρον το blog σας και πολύ προσεγμένη η αρθρογραφία του.
    Θα σας ενδιέφερε να στέλνετε άρθρα για δημοσίευση στο περιοδικό http://www.flowmagazine.gr; Έχει ως κύριες κατηγορίες το Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής και είναι ανοιχτό στον κόσμο να γράφει εθελοντικά για θέματα των ενδιαφερόντων του. Εσείς θα μπορούσατε να αρθρογραφείτε ενυπόγραφα φυσικά, με την ιδιότητά σας ως διαιτολόγος. Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail:info@flowmagazine.gr.
    Ευχαριστούμε πολύ.

Leave A Response