Το πιάτο μου – Choose Myplate

MyPlate1
Σε πολλές χώρες σ’όλο τον κόσμο υπάρχουν σχήματα και μοντέλα που προωθούν την υγιεινή διατροφή. Τα σχήματα αυτά αναδιαμορφώνονται και αναθεωρούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό την επίτευξη μεγαλύτερης  και σε βάθος κατανόησης της υγιεινής διατροφής αλλά και του υγιεινού  τρόπου ζωής.  Η παγκόσμια τάση για σχηματοποίηση της υγιεινής διατροφής πλέον διαμορφώνεται σαν πιάτο αν και η πυραμίδα εξακολουθεί να προωθείται σε αρκετές χώρες. 


pyramid
Μέχρι τον Ιούνιο του 2011 το Αμερικάνικο μοντέλο για την υγιεινή διατροφή ήταν το: “Η Πυραμίδα μου”, (My pyramid), στην οποία απεικονίζονταν οι ομάδες τροφών σε χρωματιστές λωρίδες διαφορετικού πάχους, ανάλογα με τις ποσότητες που είναι καλό να καταναλώνει κανείς. Εκτός από την υγιεινή διατροφή, το μοντέλο έδινε έμφαση και στην καθημερινή άσκηση, δείχνοντας έναν άνθρωπο να ανεβαίνει τις σκάλες στο πλάι της πυραμίδας.
 
Τον Ιούνιο του 2011 το: “Η Πυραμίδα μουάλλαξε σε: “Πιάτο μου”, (MyPlate), ένα πιάτο  χωρισμένο
στα 4 τμήματα: ένα για φρούτα, ένα για λαχανικά, ένα για πρωτεϊνούχες τροφές και ένα για δημητριακά ενώ στην άκρη υπάρχει ένα επιπλέον εικονίδιο για τα γαλακτοκομικά. Ας κάνουμε όμως μια πιο λεπτομερή εξήγηση του πιάτου αυτού ώστε να οδηγηθούμε στην καλύτερη κατανόησή του.


fv3

Φρούτα και λαχανικά

Το μισό Πιάτο αποτελείται από τρόφιμα φυτικής προέλευσης δηλαδή από φρούτα και λαχανικά, το οποίο σημαίνει ότι το 50% της ημερήσιας κατανάλωσης μας θα πρέπει να προέρχεται από αυτά. Στην κατηγορία των φρούτων ανήκουν όλα τα φρούτα – ολόκληρα, κομμένα ή σε πουρέ, οι 100% φυσικοί χυμοί, τα αποξηραμένα, τα κονσερβοποιημένα αλλά και τα κατεψυγμένα φρούτα. Στην κατηγορία των λαχανικών ανήκουν όλα τα λαχανικά είτε είναι ολόκληρα ή κομμένα σε κομματάκια, ή πολτοποιημένα, ή μαγειρεμένα ή αποξηραμένα. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν μερικώς και τα όσπρια. Περισσότερες πληροφορίες για την κατηγορία αυτή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

whole_grains_two

Δημητριακά
Στην κατηγορία των δημητριακών ανήκουν όλα τα τρόφιμα που παράγονται από σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, ρύζι και βρώμη. Συστήνεται τα μισά από τα δημητριακά που καταναλώνουμε να προέρχονται από δημητριακά ολικής αλέσεως γιατί περιέχουν φυτικές ίνες αλλά και θρεπτικά συστατικά που απουσιάζουν στα “λευκά” δημητριακά. Η ποσότητα των δημητριακών που θα ήταν καλό να καταναλώνει κανείς καθημερινά διαφέρει από άτομο σε άτομο και είναι ανάλογο με την φυσική δραστηριότητα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευτείτε τον σχετικό πίνακα.


Πρωτεϊνούχες τροφές

Muscle-Building-Made-Simple-protein

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το κρέας και τα προϊόντα του, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα αυγά, αλλά και τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα επεξεργασμένα προϊόντα σόγιας. Καλό είναι να καταναλώνουμε ποικίλες πρωτεϊνούχες τροφές χαμηλών λιπαρών ως επίσης και ψάρια 1-2 φορές την εβδομάδα. Η ποσότητα πρωτεϊνούχων τροφών που συστήνεται για κατανάλωση διαφέρει από άτομο σε άτομο και είναι ανάλογο με την φυσική δραστηριότητα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευτείτε τον σχετικό πίνακα.

dairy group

Γαλακτοκομικά
Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί αλλά και προϊόντα γάλακτος ως επίσης και το εμπλουτισμένο με ασβέστιο γάλα σόγιας. Καθώς τα γαλακτοκομικά περιέχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά, συστήνεται να καταναλώνουμε γαλακτοκομικά μειωμένων λιπαρών.
Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση γαλακτοκομικών διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να συμβουλευτείτε τον σχετικό πίνακα.

3543531750_cfca76631d
Λίπη και Έλαια
Τα Λίπη και Έλαια δεν βρίσκονται απεικονισμένα στο Πιάτο, όμως υπάρχουν αρκετές διευκρινήσεις στην σελίδα του Πιάτου Μου σχετικά με τα είδη τους, την προσφορά τους στην υγεία μας και την ημερήσια συνιστώμενη κατανάλωση. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την σχετική υποκατηγορία

Συνοψίζοντας, στις ευρύτερες πληροφορίες, το Πιάτο Μου μας παροτρύνει να κάνουμε άσκηση και να ακολουθούμε μία διατροφή που να καλύπτει αλλά να μην υπερβαίνει τις ημερήσιες θερμιδικές μας ανάγκες και να περιέχει:

  • ποικιλία τροφών απ’ όλες τις τροφικές ομάδες
  • πολλά φρούτα και λαχανικά 
  • αρκετά δημητριακά ολικής άλεσης
  • γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών 
  • άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια, όσπρια, αυγά και ξηρούς καρπούς
  • χαμηλά κορεσμένα λιπαρά
  • χαμηλό αλάτι και μειωμένα πρόσθετα σάκχαρα
Κυριακή Ζακχαίου
Διατροφολόγος – Βιοχημικός

Leave A Response