
Η αυξημένη κόπωση και η έλλειψη ενέργειας μας ωθεί πολύ συχνά στην κατανάλωση πολυβιταμινούχων σκευασμάτων αλλά και συμπληρωμάτων διατροφής με τονωτικές ιδιότητες. Μία ουσία που συναντάμε συχνά σε συμπληρώματα διατροφής είναι το συνένζυμο Q10 (ή CoQ10 ή ουβικινόνη ή Βιταμίνη Q). Η ουσία αυτή, αν και πρωτοανακαλύφθηκε το 1957 στις ΗΠΑ, δεν είναι ευρέως γνωστή στο κοινό. Αξίζει όμως να μάθουμε περισσότερα για το συνένζυμο Q10 – τι είναι και πώς μας βοηθάει.
CoQ10 – Η ουσία
Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή ουσία της οποίας η δομή μοιάζει πολύ με αυτήν της βιταμίνης Κ. Δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, είτε από μόνη της είτε σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Ε, αλλά παράλληλα συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας των κυττάρων (ATP). Το συνένζυμο Q10 βρίσκεται στις κυτταρικές μεμβράνες των ανθρώπινων κυττάρων, ιδιαίτερα στις μεμβράνες των μιτοχόνδριων και σε ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση στην καρδιά, στους πνεύμονες, στο ήπαρ, στα νεφρά, στον σπλήνα, στο πάγκρεας και στα επινεφρίδια.

Οι λειτουργίες του στον οργανισμό είναι πολλές και σημαντικές, πιο συγκεκριμένα η πρόσληψή του βοηθάει:
- Στην πρόληψη αλλά και στην θεραπεία καρδιαγγειακών νοσημάτων. Λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης,LDL, που οδηγεί σε αθηροσκλήρωση. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση συνένζυμου Q10 είναι ωφέλιμη σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αλλά και σε υπερτασικούς ασθενείς.
- Στην μείωση της κόπωσης και στην βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, όπως επίσης και στην καλή λειτουργία των μυών.
- Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Στην επιτάχυνση του μεταβολισμού των λιπών, λειτουργία ιδιαίτερα πολύτιμη σε προσπάθειες απώλειας λίπους. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι πολλοί υπέρβαροι άνθρωποι έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα συνένζυμου Q10.
- Στην ενίσχυση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και της εγρήγορσης .
- Στην καταπολέμηση της περιοδοντικής νόσου, ιδιαίτερα της ουλίτιδας.
- Στην καταπολέμηση διάφορων μορφών καρκίνου.
Μειώνεται με την ηλικία
Το σώμα μας μπορεί να συνθέσει το συνένζυμο Q10 αλλά και να το αποκτήσει μέσω της διατροφής. Το σώμα μας περιέχει περίπου 500-1500 mg συνένζυμου Q10 αλλά η ποσότητά του μειώνεται με την ηλικία. Η συγκέντρωση του συνένζυμου στους ιστούς είναι στα πιο υψηλά της επίπεδα κατά την ηλικία των 20 ετών καθώς όμως μεγαλώνουμε μειώνονται αρκετά γρήγορα. Για τον λόγο αυτό η συγκεκριμένη ουσία βρίσκεται σε πολλά συμπληρώματα διατροφής που συστήνονται σε ασθενείς, σε ηλικιωμένους, σε αθλητές ή σε άτομα με αυξημένο αίσθημα κόπωσης. Συστήνεται ωστόσο να συμβουλεύεται κανείς τον γιατρό του πριν πάρει οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής ιδιαίτερα αν πάσχει από κάποια ασθένεια, αν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή αν πρόκειται για εγκυμονούσα ή θηλάζουσα.