Οι Πολυφαινόλες με απλά και κατανοητά λόγια

3d1ad67108590681ac1e8b2209069f3b
Ρεσβερατρόλη, Κατεχίνη, Θεοφλαβίνη, Απιγενίνη, Ελλαγικό οξύ, Κικορικό οξύ και πολλές, πολλές άλλες… εντάξει πριν σταματήσετε να διαβάζετε, χαλαρώστε, πολύ απλά είναι όλες πολυφαινόλες και σε λίγες γραμμές πρόκειται να σας εξηγήσω τι είναι, πού μας ωφελούν και σε ποιες τροφές τις βρίσκουμε! Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πριν κάποια χρόνια οι πολυφαινόλες ήταν ουσίες περίπλοκες και μη μελετημένες από τους διατροφολόγους. Την τελευταία δεκαετία όμως, έχουν γίνει πολλές επιστημονικές έρευνες γύρω από τις ουσίες αυτές που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωσή τους έχει τεράστια συμβολή στην αποφυγή ασθενειών αλλά και στην διατήρηση της καλής υγείας και της ζωτικότητας μας, ας τις μάθουμε λοιπόν, αξίζει τον κόπο! 
Τι είναι οι πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες είναι έγχρωμες, αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και τα προστατεύουν από το στρες, την υπεριώδη ακτινοβολία και τις μολύνσεις. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μόρια με παρόμοιες χημικές δομές, που ανήκουν στην ευρύτερη ομάδα των φυτοχημικών ουσιών, ουσιών που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα και παρουσιάζουν ενεργό  και ωφέλιμη βιολογική δράση στο σώμα μας. Από τα δεκάδες χιλιάδες φυτοχημικά μόρια, οι πολυφαινόλες αποτελούν την μεγαλύτερη ομάδα, απαριθμώντας περίπου 8.000 μόρια (γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να τις μάθουμε μία προς μία), ενώ εκτιμάται ότι σε μια μέση διατροφή καταναλώνουμε περίπου 1 ολόκληρο γραμμάριο ανά ημέρα από τις ουσίες αυτές!

 
about-faq-polyphenol-graph

 Τα είδη τους, πού βρίσκονται και πού μας ωφελούν

Οι πολυφαινόλες χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με την χημική τους δομή, οι οποίες είναι οι παρακάτω:


article-new-ehow-images-a06-ql-ke-foods-block-iron-1.1-800x800
  • Φλαβονοειδή: Αποτελούν την μεγαλύτερη υποομάδα πολυφαινόλων και είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων, της δράσης τους στην καταπολέμηση των φλεγμονών αλλά και της αντικαρκινικής τους δράσης. Τις λαμβάνουμε κάθε φορά που πίνουμε τσάι, καφέ, κακάο, που τρώμε κόκκινο λάχανο, ελαιόλαδο κ.α.  

cherry-wedding-Houston

  • Φαινολικά Οξέα :  Παρέχουν αυξημένες αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ολικής άλεσης μας παρέχει επαρκείς ποσότητες από Φαινολικά οξέα. Παραδείγματα από τροφές που περιέχουν Φαινολικά οξέα είναι: τα μήλα, τα κεράσια, τα ακτινίδια, οι φράουλες, τα κρεμμύδια, το τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρασί, το ρύζι, η βρώμη, τα δημητριακά κ.α.

Pomegranate

  • Ανθοκυανίνες:  Είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που μας παρέχουν προστασία από τις φλεγμονές, τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές νόσους! Στην ουσία πρόκειται για τις χρωστικές που δίνουν το λαμπρό κόκκινο, μπλε και μοβ χρώμα στα ρόδια, στα σταφύλια, στα κόκκινα κρεμμύδια, στα μπλε μούρα κ.α. 
 

wine_400_17v9r5k-17v9r66

  • Στιλβένια: Με την πιο διάσημη από αυτά την Ρεσβερατρόλη – είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση, δράση κατά του Αλτσχάιμερ, των καρδιαγγειακών νόσων και ιδιαίτερα της αθηρωμάτωσης, του καρκίνου και του σακχαρώδους διαβήτη. Βρίσκονται στα μούρα, στην φλούδα των σταφυλιών ιδιαίτερα των κόκκινων, στο κρασί και σε άλλες φυτικές ουσίες.
 
Πηγές:
– USDA Database for Flavonoid Content of Selected Foods– www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc3220617
– http://ajcn.nutrition.org/content/81/1/215S.full
-http://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/Volume14/vol14.2/fullArticles
/Vattem.pdf
 
Το άρθρο έγραψε η Ζακχαίου Κυριακή
Διατροφολόγος – Βιοχημικός

Leave A Response