Νέες έρευνες έρχονται να δείξουν κάτι που από καιρό φοβόμασταν, ότι δηλαδή όσο περισσότερο μένουμε σε lockdown, το στρες του εγκλεισμού προκαλεί αύξηση της επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ. Παρότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων (μία μερίδα αλκοόλ καθημερινά για τις γυναίκες και μέχρι δύο για τους άνδρες) έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, δεν φαίνεται να έχει άλλα οφέλη. Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, οδηγεί σε κακή υγεία και συνδέεται με πολλούς τύπους καρκίνου, εγκεφαλικά επεισόδια, αυτοτραυματισμούς και φυσικά εθισμό.
Αφού λοιπόν το αλκοόλ δεν είναι και ότι καλύτερο όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και συστηματικά, πάμε να δούμε κάποιους τρόπους περιορισμού:
-
Χρησιμοποιήστε μεζούρα
Τα «σπιτικά ποτά» όπως όλοι γνωρίζουμε είναι πολύ πιο γενναιόδωρα από τα ποτά που πίνουμε στην εστίαση. Χρησιμοποιώντας μεζούρα, μπορείτε να κρατήσετε τον έλεγχο της ποσότητας του αλκοόλ που πίνετε, ενώ για κατανάλωση κρασιού ή τσίπουρου μπορείτε να χρησιμοποιήστε μικρά ποτήρια και φυσικά να μετράτε τον αριθμό που καταναλώνετε.
-
Αφήστε κάποιες μέρες εκτός
Καθορίστε κάποιες μέρες την εβδομάδα που δεν θα καταναλώνετε καθόλου αλκοόλ και αντικαταστήστε το με σπιτικά ροφήματα από βότανα, ανθρακούχο νερό και σόδα. Έτσι δίνετε επαρκή ενυδάτωση στο σώμα σας και ωφέλιμα ιχνοστοιχεία ενώ παράλληλα βοηθάτε το συκώτι σας να κάνει αποτελεσματικότερη αποτοξίνωση. Ένας πολύτιμος σύμμαχος σ’αυτό μπορεί να είναι και η μπύρα χωρίς αλκοόλ.
-
Μπολιάστε τα ποτά σας
Δοκιμάστε να προσθέσετε φυσικούς χυμούς φρούτων, σόδα ή ανθρακούχο νερό στο ποτό ή το κρασί σας ώστε να αυξήσετε την ποσότητα του ροφήματος. Μ’αυτόν τον τρόπο ένα ποτό διαρκεί περισσότερο μέχρι να καταναλωθεί δίνοντας παράταση ή και αναβολή στην επιπλέον κατανάλωση αλκοόλ.
-
Πίνετε παράλληλα νερό
Η παράλληλη κατανάλωση νερού μαζί με αλκοόλ φαίνεται να μειώνει την συνολική κατανάλωσή του καθώς πολλές «γουλιές» οφείλονται σε δίψα ή σε μηχανική κίνηση. Συνεπώς, φροντίστε να έχετε δίπλα σας ένα μπουκάλι και ένα ποτήρι με νερό και θυμίζετε τακτικά στον εαυτό σας να πίνει νερό.
Το στρες σ’αυτήν την αλλόκοτη κατάσταση που όλοι ζούμε είναι αρκετά αυξημένο και πολλές φορές υπόγειο και αδιόρατο. Ας δείξουμε έμπρακτη αγάπη στον εαυτό μας και ας του δώσουμε αυτό που του αξίζει βρίσκοντας τρόπους αποφόρτισης και ανακούφισης που δεν είναι αυτοκαταστροφικοί.
Πότε εθιζόμαστε;
Σύμφωνα με το Κέντρο απεξάρτησης και αποτοξίνωσης από το αλκοόλ ως πρώτο στάδιο του αλκοολισμού “νοείται η κατάσταση όπου η κατανάλωση αλκοόλ αρχίζει να ξεφεύγει από το στάδιο των κοινωνικών συμβάσεων, όπως είναι το λεγόμενο social drinking (ποτά κοινωνικοποίησης ή αυτό που λέμε το “τσούγκρισμα του ποτηριού στην παρέα”) και πραγματοποιείται για άλλους λόγους: για να ηρεμήσει τα νεύρα πριν από κάποια διαδικασία που προκαλεί άγχος (π.χ. σοβαρή επαγγελματική συνάντηση), για την ανακούφιση του στρες. Το πρώτο αυτό στάδιο συνεπάγεται αύξηση της ποσότητας του αλκοόλ που καταναλώνεται όπως και αύξηση της ανοχής του ανθρώπινου οργανισμού στο αλκοόλ. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οι αυξητικές τάσεις της κατανάλωσης αλκοόλ γίνονται λόγος για υπερηφάνεια από πλευράς του ατόμου που βρίσκεται στο πρώτο στάδιο του αλκοολισμού, που επαίρεται για αυτή του την αλλαγή και αναζητά ευκαιρίες κατανάλωσης περισσότερου αλκοόλ.”
Πηγές:
- Taylor & Francis Group. (2020, December 7). New study shows every week of lockdown increases binge drinking.
- International Agency for Research on Cancer. (2019, September 5). Association between soft drink consumption and mortality in 10 European countries.